Το ΠΑΣΟΚ με “αέρα” 2ης δύναμης

Η αποτίμηση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών από την Χαριλάου Τρικούπη. Η δικαίωση Ανδρουλάκη για τον Δήμο Αθήνας και η στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Πιο αισιόδοξη από το βράδυ της Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών βρήκε την Χαριλάου Τρικούπη η «Δευτέρα της αποτίμησης». Τα «πράσινα» επιτελεία αναλύουν τα δεδομένα του α’ γύρου διαπιστώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ  πιστοποίησε στην πράξη ότι είναι η 2η δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γεγονός που γίνεται αντιληπτό ως «σκαλοπάτι» στην πορεία του να βρεθεί σταδιακά στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης – σημαντικής συμβολικής σημασίας- διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας από τον Χάρη Δούκαθεωρείται ένα κερδισμένο στοίχημα για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Τα δεδομένα

Η αισιοδοξία της Χαριλάου Τρικούπη «πατάει» τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά στοιχεία. Το πρώτο από αυτά είναι η πολύ ισχυρή παρουσία που καταγράφει σε επίπεδο δήμων αφού το ΠΑΣΟΚ είτε κατέκτησε, είτε διεκδικεί περισσότερο από το 1/3 των δήμων της χώρας. Μία επίδοση κατά πολύ ανώτερη από το εκλογικό του ποσοστό. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που στήριξε το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν σε 72 δήμους ενώ στην δεύτερη Κυριακή διεκδικεί περίπου 43. Συνολικά δηλαδή 115 από τους 300 που υπάρχουν στην επικράτεια. Επίσης το ΠΑΣΟΚ στις πιο πολλές περιφέρειες της χώρας καταγράφει ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι περιφερειακές εκλογές είναι αρκετά πιο κοντά στο «μοντέλο» των εθνικών εκλογών.

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται το γεγονός την θετικής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτά δηλαδή που αποτελούσαν έως τώρα την εκλογική «Αχίλλειο Πτέρνα». Η πορεία του Χάρη Δούκα στην Αθήνα είναι το πρώτο ενδεικτικό στοιχείο. Όμως ανάλογα συμπεράσματα βγαίνουν και από το γεγονός πως ο Στέλιος Αγγελούδης διεκδικεί με αξιώσεις την Δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Στο ΠΑΣΟΚ σέβονται την βούληση του υποψήφιου Δημάρχου να διατηρήσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του, επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι γνωστή η πολιτική πορεία του. Παράλληλα στα πλάνα μετά τον Α’ γύρο ήταν εμφανέστατη η παρουσία τοπικών  οργανωτικών στελεχών το ΠΑΣΟΚ ή υποψηφίων βουλευτών του.

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι πιστώνονται και την εκλογή από τον πρώτο γύρο του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. Θυμίζοντας ότι είναι ο δήμαρχος που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ από το 2014, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που στο παρελθόν «κατέβασε» αντίπαλες υποψηφιότητες και μόλις σε αυτές τις εκλογές «θυμήθηκε» να δώσει στήριξη, πιθανότατα αντιλαμβανόμενη το πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Δηλαδή η κυβέρνηση – λένε στο ΠΑΣΟΚ- ακολούθησε τακτική ανάλογη με αυτή της περίπτωσης του περιφερειάρχη Κρήτης Στέφανου Αρναουτάκη που εκλέχθηκε με ποσοστό κοντά στο 80%.

Συνολικά το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα πρόσωπα που στήριξε στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μέλη και στελέχη του κόμματος με διαχρονική πορεία στον χώρο. Δηλαδή είχαν διακριτό και ξεκάθαρο «στίγμα» ΠΑΣΟΚ. Επίσης εκτιμά πως η πορεία του κόμματος είναι «εξελικτική», «δυναμική» και καταγράφει συνεχή ενίσχυση κινούμενη στο πλαίσιο του σχεδιασμού που παράθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελευταία του συνέντευξη στα ΜΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ «να αποτελεί την υπεύθυνη, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, που με το πολιτικό της πρόγραμμα θα καταφέρει να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η κάθοδος του Χάρη Δούκα ως υποψηφίου για τον Δήμο Αθήνας η οποία και επικυρώθηκε από τους ψηφοφόρους πιστώνεται προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλακη. Η επιλογή του 43χρονου βραβευμένου ακαδημαϊκού του ΕΜΠ ανήκε στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και εκ των πραγμάτων δικαιώνεται με εμφατικό τρόπο.

Τα «ανοίγματα» του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη και η μετεκλογική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή που εκφράστηκε στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη που ανακοίνωσε την στήριξη στον Χάρη Δούκα και παράλληλα μίλησε για την δημιουργία της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Ένα πρώτο σχόλιο έκανε για αυτό στην χθεσινή του δήλωση άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκηςεπισημαίνοντας ότι «η αγωνία μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αξιόπιστο, αξιόμαχο, ισχυρό αντίπαλο. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί με σόου. Αυτό θα επιτευχθεί με αγώνα καθημερινό, με πολιτικό πρόγραμμα συγκροτημένο, με θέσεις μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν».

Αυτό στο οποίο φαίνεται να εστιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πως τα ζητήματα αυτά δεν κρίνονται στην θεωρία αλλά στην πράξη και μάλιστα με πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι οι δηλώσεις αυτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται μετά από μία πολιτική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώντας ότι αυτή δεν μπορεί να ερμηνευθεί με την επίκληση των οργανωτικών αδυναμιών στην αυτοδιοίκηση μια και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που κυβέρνησε επί χρόνια. Ειδικά δεν για την στήριξη του Χ.Δούκα στον δεύτερο γύρο επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απάντησε» με αυτό τον τρόπο σε ένα δίλλημα που έθεσαν οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους. Μετακινούμενος μάλιστα από διακηρύξεις διαφορετικού περιεχομένου που έχει κάνει η νέα ηγεσία του.

 

Πηγή https://www.news247.gr/politiki/to-pasok-me-aera-2is-dinamis/?fbclid=IwAR0KV4HJlHFMx_YIBfeWHWT_tzxGjl2AKiBupjuEC6jjTY0T0Y_ZQnA6Tyw_aem_ARqvlv9uBRELzTsEttdYeAM84JcZtDJ0CR9KIcJEgETM2bmFOZuUnfXYW3z_jEfVxNQ#lnk4wz9gcjekbmz2n5b

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *