Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ζητήσαμε σαν Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων να συζητηθεί στοΔημοτικό μας Συμβούλιο το θέμα της επανατοποθέτησης στην πλατεία Πούλιου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης το τρενάκι, όπου ήταν χωροθετημένο με απόφαση του Δήμου Τρικκαίων τα τελευταία 20 χρόνια .
Στις αρχές Νοεμβρίου μας προσέγγισαν από το e–trikala και μας ζήτησαν την άδεια να μεταφέρουν το τρενάκι στον Μύλο Ματσόπουλου για τις ανάγκες του Μύλου των Ξωτικών.
Η αρχική μας απάντηση ήταν αρνητική γιατί φοβηθήκαμε πιθανές φθορές αλλά και γιατί θα προτιμούσαμε να αξιοποιηθεί και να στολιστεί στο μέρος που ήταν , απέναντι δηλαδή από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.
Αργότερα έπειτα από πιέσεις του Δήμου αλλά και από την δέσμευση ότι το τρενάκι θα επιστρέψει αμέσως μετά την λήξη της γιορτής του Μύλου των Ξωτικών , δηλαδή μετά τις 8 Ιανουαρίου 2023 σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το πήραν , συμφωνήσαμε , επιθυμώντας και εμείς το καλό της πόληςκαι συμβάλλοντας με τον τρόπο μας για την επιτυχία του θεματικού πάρκου .
Επιπλέον μας υποσχέθηκε η διοίκηση της e–trikala ότι θα μας βοηθήσει να φέρουμε στην περιοχή του Σταθμού ένα δεύτερο μουσειακό τρένο, μία BREDA, το παλιό οτομοτρίς που κυκλοφορούσε στην περιοχή μας μέχρι την δεκαετία του 80.
Στην συνάντηση που είχε ο Σύλλογος με το e–trikala που συζητήσαμε όλα αυτά,παρόντες ήταν οι κ. Ράπτης και Κοτούλας .
Την ημέρα που φορτώθηκε το τρένο οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύροταν.
Όλη την περίοδο του Μύλου των Ξωτικών πηγαίναμε στο τρενάκι φροντίζοντας τυχόν φθορές, ενημερώνοντας τον κόσμο και μοιράζοντας φυλλάδια.
Μετά το τέλος της γιορτής των Ξωτικών μας είπανε πως μόλις απομακρυνθούν οι κατασκευές που βρίσκονται τριγύρω το τρενάκι θα επιστραφεί.
Πραγματικά την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου μας πήραν τηλέφωνο από το e–trikala ότι την επόμενη μέρα το πρωί θα έρθουν οι γερανοί. Την Πέμπτη το πρωί πήγαμε να ξεκρεμάσουμε τα κάδρα για να μην σπάσουν και φύγαμε.
Αργότερα όμως πληροφορηθήκαμε ότι ο γερανός σήκωσε την μηχανή, την φόρτωσε στην νταλίκα , διένυσε μια σημαντική απόσταση και το ξαναγύρισε πίσω . Μας είπαν ότι χάλασε ο γερανός αλλά γρήγορα μάθαμε ότι αυτή ήταν μια φθηνή πρόφαση και ότι άλλη ήταν η αλήθεια: Είχε δοθεί εντολή από τον Δήμο οι γερανοί να το γυρίσουν πίσω, να το εναποθέσουν και πάλι στο πάρκο του Ματσόπουλου και να αποχωρήσουν, χωρίς μάλιστα να ληφθεί υπόψιν ότι το κόμιστρο της μεταφοράς και της επανατοποθέτησης είχε ήδη επιβαρύνει τη δημοτική επιχείρηση, χωρίς να ολοκληρωθεί η μεταφορά του τραίνου.
Νοιώθουμε ότι εξαπατηθήκαμε.
Ζητούμε από τον Δήμο να τηρήσει την τριμερή κοινή μας συμφωνία, μεταξύ της eTrikala , του Δήμου Τρικκαίων και του Συλλόγου μας και να επανατοποθετήσει το τρενάκι στην φυσική του θέση, στην πλατεία ταγματάρχη Πούλιου απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης μας.
Αυτό είναι το σημείο της χωροθέτησης που συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδιοκτήτη του συρμού , δηλαδή του ΟΣΕ, και του Δήμου Τρικκαίων από το 2002 , οπότε και χρησιδάνεισε ο ΟΣΕ το συγκεκριμένο συρμό για να συντελεστεί η μουσειακή ανάδειξη του, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας (στο τέλος της πρώην οδού Σιδηρόδρομου, νυν οδού Ασκληπιού), αλλά και για να αναδειχθεί η ταύτιση της ιστορίας της πόλης με αυτή του σιδηρόδρομου .
Η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία δεν πρόκειται για ένα απλό αντικείμενο αλλά για ένα ζωντανό μουσειακό έκθεμα ( του 1908 η μηχανή ,του 1884 το βαγόνι). Με ιστορία παράλληλη της ιστορίας της ελεύθερης Θεσσαλίας. Ένα απαραίτητο έκθεμα σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης που αναζητούμε τις ρίζες μας και τις ταυτότητες μας.
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την ανάπτυξη του Σιδηροδρόμου στην περιοχή μας.
Το 2008 μας παραχωρήθηκε το τρενάκι με απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου για να το χρησιμοποιούμε για γραφεία. Η απόφαση λήφθηκε σχεδόν ομόφωνα , με την συμφωνία και των τεσσάρων τότε δημοτικών παρατάξεων και με ψήφους 24 υπέρ και μόλις 1 κατά, (αυτή του σημερινού Δημάρχου).
Εκείνη την περίοδο το τρένο είχε γίνει κέντρο παραβατικότητας. Δεν υπήρχαν πόρτες , είχε σκουπίδια , σύριγγες , σπασμένα τζάμια. Φτιάξαμε πόρτες , τζάμια , ηλεκτρική εγκατάσταση , εσωτερική επένδυση , τραπέζια, καρέκλες , αιρκοντίσιον , σύστημα βιντεοπροβολής κ.α.
Όλα αυτά τα χρόνια με δικές μας δαπάνες και έξοδα (τα οποία εκτιμούμε ότι υπερβαίνουν τα 5.000) φροντίσαμε να εκσυγχρονίσουμε και να συντηρήσουμε την αμαξοστοιχία και πάντα διατηρούμε και λειτουργούμε σε εβδομαδιαία βάση τα γραφεία μας, ώστε να είναι στη διάθεση του κοινού και των συμπολιτών μας , αφού εκεί παρουσιάζουμε έκθεση φωτογραφίας για τα τρένα και συχνά το επισκέπτονται σχολεία,σύλλογοι, αλλά και απλοί πολίτες, στους οποίους και διαθέτουμε πληροφορίες για την ιστορία του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία και στην περιοχή μας.
Αυτή η λειτουργεία δεν μπορεί να επιτευχθεί στο πάρκο του Ματσοπουλου , καθώς εκεί δεν πληρούνται οι συνθήκες προσβασιμότητας και ασφάλειας που απαιτούνται για αυτούς τους σκοπούς που σας εξέθεσα μόλις, αλλά και κυρίως αλλοιώνεται ο σκοπός της δωρεάς στην οποία προχώρησε ο ΟΣΕ προς τον Δήμο μας, καθώς η εκεί χωροθέτηση του δεν «κουμπώνει» με την παρουσία του Σιδηροδρομικού Σταθμού , με αποτέλεσμα η επιμονή του Δήμου να το έχει εγκαταλείψει στη νέα του θέση , να εγκυμονεί τον κίνδυνο ο ΟΣΕ ως κύριος της αμαξοστοιχίας να καταγγείλει και να σταματήσει την παραχώρηση της .
Συνεπώς αν δεν υπάρξει άμεση επανατοποθέτηση του συρμού στην αρχική του θέση , ελλοχεύει ο κίνδυνος η αμαξοστοιχία να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από τα Τρίκαλα και να παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ σε έναν άλλο Δήμο που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα μαζί του .
Θεωρούμε ότι για το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας το «τρενάκι του Σταθμού» όπως χαρακτηριστικά το ονοματίζει ο κόσμος, αποτελεί τοπόσημο και κόσμημα για την περιοχή του Σταθμού και για τη συνοικία των Σαραγιών, για αυτό και δεκάδες κάτοικοι (πάνω από 250) συνυπέγραψαν το αίτημα μας για την επανατοποθέτηση του τρένου στην πλατεία Πούλιου.
(Οι υπογραφές των κατοίκων είναι στη διάθεση του καθενός σας).
Αυτό ακριβώς ζητήσαμε και εμείς με την αίτηση που καταθέσαμε εδώ και δύο σχεδόν μήνες , αυτό ζητάμε και σήμερα με την παρουσία μας εδώ:
Να επανατοποθετηθεί άμεσα και όσο το δυνατό συντομότερα η αμαξοστοιχία στην πλατεία Πούλιου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας, εκεί δηλαδή που ο ίδιος ο Δήμος Τρικκαίων την έχει χωροθετήσει με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου εδώ και 20 χρόνια, ώστε να εκπληρώνει και στο μέλλον την αποστολή της μουσειακής του ανάδειξης, αλλά και αν αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο τοπόσημο για τους δημότες και για τους επισκέπτες της πόλης μας και ιδίως για όσους από αυτούς την επισκέπτονται χρησιμοποιώντας το τρένο, όπως την εκπληρώνει 20 χρόνια τώρα, χωρίς κανένας πολίτης ή φορέας να εγείρει την παραμικρή ένσταση ή παράπονο.