Τιμή στους ήρωες του υψώματος 731

Τους Τρικαλινούς και Καρδιτσιώτες ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα της Αλβανίας το 1941 τίμησε σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕ Τρικάλων στο φερώνυμο μνημείο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρ. Ντιντή  και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τρικάλων ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του εκ Μετσόβου Τρικάλων και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

ο Ύψωμα 731 βρίσκεται περίπου 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, στην Αλβανία. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι την νύκτα της 12/13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι το τέλος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους βρισκόταν το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού, με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα, οι απώλειες για τον Ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες καθώς και σε 425 τραυματίες ενώ για τον Ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *