Την πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας διασώζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αυτοψία στις εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της πέτρινης τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας στον Πηνειό ποταμό πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Η γέφυρα του 16ου αιώνα που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Μνημείο, υπέστη βλάβες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και η αποκατάστασή της εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ,  που χρηματοδοτεί και έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια  Θεσσαλίας στην περιοχή, για την αποκατάσταση συνολικά τριών ιστορικών γεφυριών αλλά και για την υπογειοποίηση δικτύων άρδευσης.

«Με σεβασμό στην παράδοση, συντηρούμε, αποκαθιστούμε και διασώζουμε την ιστορική λίθινη τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας στον Πηνειό ποταμό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις τεχνικές μας υπηρεσίες αποκαθιστούμε και αποδίδουμε ασφαλές το μνημείο που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα για την περιοχή των Μετεώρων, το νομό Τρικάλων και όλη τη Θεσσαλία».

Εργασίες σε εξέλιξη

Μέχρι σήμερα στην γέφυρα έχουν γίνει οι εξής εργασίες:

Αποκατάσταση των θεμελίων και της ανωδομής των βάθρων της γέφυρας

Καθαίρεση και επισκευή όλων των μεταγενέστερων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα

Ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης του αγωγού ύδρευσης οικισμού Σαρακίνας.

Κατασκευή των στηθαίων από λιθοδομή για την προστασία των πεζών, με ενσωμάτωση εντός αυτών της υποδομής και του φωτισμού της γέφυρας.

 Αρμολογήματα επιφανειών της λιθοδομής  όπου απαιτείται

Αποκατάσταση όψεων λιθοδομών

Αποκατάσταση στερέωσης λίθων  

Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/HN-Oa6g0EdQ

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *