Την ανησυχία τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος του Βοήθεια Στο Σπίτι

Δελτίο Τύπου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τoν προβληματισμό τους και την ανησυχία τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος του Βοήθεια Στο Σπίτι.

Από την έναρξη λειτουργίας του το 2002 μέχρι και σήμερα, το προσωπικό του προγράμματος υπό αντίξοες εργασιακές,κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, με αυταπάρνηση και προσήλωση στη αποστολή του παρείχε σταθερές υπηρεσίες κατ οίκον κοινωνικής φροντίδας και κατάφερε να κρατήσει το πρόγραμμα ζωντανό ακόμα και όταν αυτό κινδύνευε να διακοπεί συνεχίζοντας την εργασία του ακόμη και με πολύμηνες καθυστερήσεις τόσο στην ανανέωση των συμβάσεων όσο και στην καταβολή των δεδουλευμένων. 

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει εν μέρει την προκήρυξη πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας θέσεων τακτικού προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρατείνει την εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αμιγώς από εθνικούς πόρους ήδη από το 2013 και έπειτα, καταδεικνύοντας ουσιαστικά και την αναγνώριση από το κράτος της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών.

Για άλλη μια φορά μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε πάλιεκτεθειμένοι ως προς το καθεστώς εργασίας μας. Έτσι από το 2002

εργαζόμαστε 20 και πλέον χρόνια στις ίδιες θέσεις χωρίς καμιά διακοπή, καλύπτοντας τυπικά και ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες,
ήμασταν στην πρώτη γραμμή εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και στην πανδημία του Covid 19 στηρίζοντας όλα αυτά τα χρόνια τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας σε καθημερινή βάση,
παρότι έχει εκδοθεί το ΦΕΚ διορισμού μας ως αποτέλεσμα της προκήρυξη την οποία μας  επέβαλαν ως μόνη λύση της εργασιακής αβεβαιότητας

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορούσε 2909 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε η απομάκρυνση 165 εργαζομένων, οι οποίοι μετά από δύο δεκαετίες εργασίας στο πρόγραμμα, βάσει των κριτηρίων του διαγωνισμού, θα βρέθηκαν εκτός εργασίας, στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και ηλικιακά βρίσκονται σε τροχιά συνταξιοδότησης. Το βασικό τους πρόβλημα ήταν ότι στην μοριοδότηση δεν έχει ληφθεί υπόψη, στο βαθμό που έπρεπε, η ύπαρξη της ειδικής εμπειρίας στην φροντίδα ατόμων που χρειάζονται βοήθεια. Το αποτέλεσμα είναι, εργαζόμενες γυναίκες, που «έστησαν» όλα αυτά τα χρόνια, πανελλαδικά, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με πολύτιμη γνώση και εμπειρία στην φροντίδα ανθρώπων, να βρεθούν εκτός προγράμματος και να αντικατασταθούν από άτομα χωρίς καμία εμπειρία στον ιδιαίτερααπαιτητικό αυτό τομέα.

Σε δεύτερη φάση και μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και του ΦΕΚ διορισμού, εκδόθηκε η απόφαση του ΣΤΕ που ακυρώνει εν μέρει τον διαγωνισμό και στέκεται τροχοπέδη στο διορισμό μας παρατείνοντας την ανασφάλεια 2.909 εργαζομένων.

Στο Ν. Τρικάλων 80 εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ πήραμε μέρος στην προκήρυξη και σχεδόν οι μισοί κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός οριστικών πινάκων.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες, που σε πολλές περιπτώσεις μόνο ο δικός τους μισθόςυπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας.                                        
• ΟΛΟΙ μας έχουμε προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ τόσο κατά την αρχική μας πρόσληψη όσο και με την προκήρυξη 4Κ/2020.

• Έχουμε εικοσαετή εμπειρία στα πλαίσια του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, στήνοντας από το μηδέν τις δομές και καλλιεργώντας όλα αυτά τα χρόνια μια σχέση αλληλεγγύης και αγάπης με τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας                      .
• Δουλεύουμε πολλές φορές κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, στο κρύο, στη βροχή, στον καύσωνα για να φτάσουν και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας αποτελώντας πολλές φορές τη μοναδική ανθρώπινη επαφή για αρκετούς συμπολίτες μας.

Δεν περισσεύουμε – Είμαστε όλοι απαραίτητοι….

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *