“Ταλιμπάν 564 χρόνια μετά” Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου

υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων και μέλος τηςΚ.Ε. του ΜέΡΑ 25

Δεν είμαι από τους πιο τακτικούς επισκέπτες των ιερών ναών, αλλά γνωρίζω ότι μνημόσυνα και μάλιστα δημόσια τελούνται με τη συμπλήρωση εννέα, σαράντα ημερών, τριών μηνών και ενός έτους από το θάνατο ενός προσώπου.

Υπέθετα συνεπώς ότι αυτή την Κυριακή ακριβώς τρεις μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και τους 57 τουλάχιστον νεκρούς του, νεαρά παιδιά οι περισσότεροι από αυτούς, στα Τρίκαλα θα τελούνταν επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα αυτά θύματα.

Αντίθετα πληροφορήθηκα από τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι την επόμενη ημέρα, δηλαδή: «Τη Δευτέρα 29η Μαΐου και ώρα 10:30 το πρωί η Ιερά Μητρόπολις Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύληςσυνεχίζουσα την παράδοση, μετά τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα τελέσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαρουσίου Αρχιερατικό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, προς τιμήν και μνήμην του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου , ο οποίος την 29η Μαΐου 1453 εφονεύθη μαχόμενος και ανθιστάμενος ηρωικώς στους επιδρομείς και επιδόξους κατακτητές της Βασιλίδος των πόλεων»,όπως αναφέρει επακριβώς η ανακοίνωση της ΙεράςΜητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Παρά τα όσα διάβασα, στοιχηματίζω ακόμα και τώραότι βρίσκομαι στα μέσα τους έτους 2023, πεντακόσια εξήντα τέσσερα έτη μετά από ένα ιστορικό γεγονός που οι συνέπειές του έχουν διατρέξει την ευρωπαϊκήκαι την τότε παγκόσμια ιστορία, αλλά που απέχει έξι περίπου αιώνες από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Βάζω επίσης στοίχημα ότι ζω και αναπνέω τρεις μόλις μήνες μετά από εκείνο το βράδυ της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, μετά τους τηλεοπτικούς εισαγγελείς των καναλιών της εξαπάτησης που δίκαζαν και καταδίκαζαν σύμφωνα με τις διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τα αρχιερατικά τρισάγια στο σημείο του εγκλήματος, μετά τις προεκλογικές ψηφοθηρικές αγκαλιές των ηγετών αυτής της χώρας με τους χαροκαμένους γονείς.

Αναμφισβήτητα τα 57 παγωμένα χαμόγελα δεν θα ξεπαγώσουν ποτέ, αλλά την ίδια στιγμή οι κάθε είδους «ταλιμπάν» συνεχίζουν να διατηρούν την ικανότητα να δημιουργούν πολιτικά μορφώματα με σημαντική μάλιστα εκλογική απήχηση που «Νικάνε», μπορεί οι εθνικάρες να φωνάζουν στις στρατιωτικές σχολές «1-2-3 σπάστε τα σύνορα να μπούμε στην Τουρκία»,μπορεί να διεξάγονται μνημόσυνα 564 έτη μετά πίσωγια τον μαρμαρωμένο,αλλά και για τον κάθε,βασιλιά, για να πιστεύει το χριστεπώνυμο πλήθος ότι οι γείτονες Τούρκοι φταίνε για τα όλα κακά τηςμοίρας του και όχι οι κάθε λογής κυβερνήτες του.

Εμείς όμως δεν θα ξεχάσουμε ούτε τρεις μήνες, ούτε τρία χρόνια μετά, το έγκλημα στα Τέμπη, όχι γιατί μόνο θρηνούμε και θα θρηνούμε για τα θύματα του, αλλά γιατί μπορεί να είμαστε κάποια από ταμελλοντικά αντίστοιχων εγκλημάτων. Και αυτό πρέπει να παλέψουμε για να το αλλάξουμε, χωρίς να συνεχίζουμε να τρώμε το σανό που μας ταΐζουν οι βολεμένοι κάθε λογής εξουσιαστές μας.

Τρίκαλα 28 Μαΐου 2023

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *