Σχεδιασμός και όραμα για τα Τρίκαλα του 2030 – Ξεκίνησε το διήμερο συνέδριο με σημαντικές τοποθετήσεις

«Με σχεδιασμό και όραμα να φύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας την ασχήμια, δομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία». Σε αυτή τη φράση περικλείεται το νόημα της εισαγωγικής, κεντρικής ομιλίας του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά την έναρξη του συνεδρίου #Τρίκαλα 2030 . Οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023.
Ο κ. Παπαστεργίου, όπως επίσης το περιέγραψε, αναφέρθηκε σε 5 βασικούς άξονες: Προκλήσεις, προοπτικές, κίνδυνοι, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν «στα Τρίκαλα του αύριο, στα Τρίκαλα της επόμενης δεκαετίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε εκτενώς στο πλήθος των έργων που υλοποιούνται στον Δήμο, σε επίπεδο υποδομών (δίκτυο ύδρευσης, δίκτυα αποχέτευσης), ψηφιακής πολιτικής (restart mAI City), έργων πνοής και αναπλάσεις (ανάπλαση λόφου Προφήτη Ηλία, Βαρουσίου, πλατειών, όχθων Ληθαίου, Ιαματικός Πόρος Ριζώματος), περιβαλλοντικών έργων (επέκταση βιολογικού καθαρισμού, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων), οδικών έργων (ασφαλτοστρώσεις και οδική ασφάλεια σε Τρίκαλα και χωριά, μαζί με την ολοκλήρωση του Ε65, ποδηλατόδρομοι 20 χλμ., βιώσιμη κινητικότητα), έργα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας(Ψηφιακό Ασκληπιείο, Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών, νέο Μουσείο Τσιτσάνη προς εγκαινίαση, παθητικό Νηπιαγωγείο, πάρκο άθλησης στη Σωτήρα) και πλήθος άλλων.

«Την επόμενη δεκαετία…»

Εμφαση έδωσε ο κ. Παπαστεργίου και στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, τις παλιές αποθήκες ΟΣΕ, που δείχνουν τη συνέχεια στην πόλη μέσω τριών δημάρχων: επί θητείας Μιχάλη Ταμήλου αγοράστηκε η πρώτη αποθήκη, επί Χρήστου Λάππα η δεύτερη, επί Δημήτρη Παπαστεργίου η τρίτη, με την ένταξή τους σε πρόγραμμα και την υπογραφή προ ολίγων ημερών της σύμβασης για μετατροπή τους σε χώρο πολιτισμού (πινακοθήκη και χώρος μουσικής).
Τόνισε επίσης ο Δήμαρχος Τρικκαίων, πως για το ορόσημο του 2030, προωθούνται δράσεις για το περιβάλλον, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις της ΕΕ.
Και συνέχισε, δείχνοντας τον δρόμο: «Την επόμενη δεκαετία να αλλάξουμε, να βρούμε τρόπο να συντονιστούμε, να αξιοποιήσουμε περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να λέμε λιγότερα να κάνουμε περισσότερα», τόνισε, αφού «Τα Τρίκαλα αλλάζουν και αλλάζουν όμορφα».

Κώστας Σκρέκας

Ακολούθως ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, έθεσε δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο, ότι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας προωθεί την ανάπτυξη της χώρας και αντιστρόφως. Και το δεύτερο, η παράθεση των παρεμβάσεων που έγιναν ή γίνονται μέσω έργων που χρηματοδοτούνται από εργαλεία της ΕΕ, για έργα περιβάλλοντος στον νομό Τρικάλων και ειδικά στα Τρίκαλα. Εμφαση έδωσε στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε έργα – δράσεις πράσινης μετάβασης, σε δράσεις για τη ζωή των πολιτών, για μια βιώσιμη κοινωνία, αναλύοντας τα ειδικότερα έργα ανά τομέα.

Κώστας Αγοραστός

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας (2021-2027) για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Εδωσε έμφαση στη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία με τους Δήμους και τον Δήμο Τρικκαίων, στις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη Θεσσαλία, μέσω έργων για υποδομές, περιβάλλον, συγκοινωνία και απορρίμματα.

Οι δύο ενότητες

Η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Περιβάλλον & Ενέργεια» με ομιλίες για το παρόν και το μέλλον του περιβάλλοντος στα Τρίκαλα, σε επίπεδο απορριμμάτων και διαχείρισής τους, ανακύκλωσης, μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος
Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορούσε στην «Αξιοποίηση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της περιοχής και Ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος». Οι ειδικοί συμμετέχοντες αναφέρθηκαν εκτενώς σε καλές πρακτικές και παραδείγματα από την Ανδρο, τα Ιωάννινα, τον αεραθλητισμό, τον Ιαματικό Πόρο Ριζώματος στα Τρίκαλα, τον εποχικό τουρισμό και δη στην Πάτμο, αλλά και το μέλλον του Μύλου των Ξωτικών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας ήταν η στρογγυλή τράπεζα ανάμεσα σε εκπροσώπους επαγγελματιών εστίασης, ξενοδοχείων και τουρισμού στα Τρίκαλα, που συνομίλησαν με τη δημοσιογράφο κ. Ευαγ. Σωτηρίου για όλα όσα αφορούν στη φιλοξενία και βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες των Τρικάλων.

(ολόκληρο το πρόγραμμα βρίσκεται αναρτημένο στον σύνδεσμο https://trikala2030.gr/agenda/)

Παρουσίες

Κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, εκτός των ομιλητών/τριών, παρέστησαν και οι: Δήμαρχοι Μετεώρων Θεοδ. Αλέκος, Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας, Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, ο αντιδήμαρχος Δ. Βελβεντού Γιώργος Αχίλλας, Αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, Νίκος Σακκάς, Τάκης Παζαΐτης, Γιώργος Καταβούτας, Ακης Αναστασίου πρόεδρος ΔΕΥΑΤ, Πρόεδρος Μουσείου Τσιτσάνη Νικολέτα Μπρουζούκη, Εφη Λεβέντη εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Κώστας Κρεμμύδας επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Τρικκαίων, Γιώργος Μητσιούλης εκπρόσωπος αντιπολίτευσης Δήμου Τρικκαίων, Βασιλένα Μητσιάδη Αχιλλέας Λασπάς, Στέφανος Βαβύλης δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Τρικκαίων, Θανάσης Τσιάρας περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Βασίλης Γιαγιάκος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων, Δρ. Ιω. Παπαδόπουλος, είναι Καθηγητής 1ης βαθμίδας, πρόεδρος στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Παν. Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Μπασιούρης εκπρόσωπος ΣΜΥ, στελέχη του Δήμου Λαρισαίων, εκπρόσωποι των εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΤΕΡΝΑ, Novoville, Dοtsoft, Geogreen, IntracomTelecom, Χρ. Μπραζιτίκος διευθυντής ΠΑΔΥΘ Α.Ε., Βάιος Κουτής διευθυντής ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., Ευάγγελος Σακελλαρίου διευθυντής ΑΝΚΑ Α.Ε., Απόστολος Μπαταβάνης πρόεδρος ΝΕ ΤΕΕ Τρικάλων, στελέχη ΠΕΔ Θεσσαλίας, φοιτητές/τριες, πολίτες των Τρικάλων και όμορων περιοχών.

Το συνέδριο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://trikala2030.gr/ μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος/η να το παρακολουθήσει ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Τρικκαίων στο youtubehttps://www.youtube.com/@DimosTrikkaion/streams και την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων https://trikalacity.gr/

Το συνέδριο διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, με συντονιστή τον κ. Λάζαρο Μάμαλη, με ευγενικούς χορηγούς τους Πράσινο Ταμείο, VodafoneBusiness, ΔΕΔΔΗΕ, Cisco, Mytilineos Energy andMetals, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ, Intracom Telecom, Dotsoft, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *