Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

23  25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο φετινός εορτασμός είχε το γενικό τίτλο:

«Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά

Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Οι δράσεις του Υπουργείου φέτος στόχευαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων, τις τεχνικές και τα υλικά αποκατάστασης περασμένων εποχών, την επανεξέταση της χρήσης πόρων και τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, μέσα από μια κριτική ματιά των συνηθειών και πρακτικών με περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλωνπραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε δύο διαφορετικά σημεία του νομού με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Πύλης εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Τοξωτή γέφυρα του Πορταϊκού Ποταμού με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε θεματική ξενάγηση στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων, όπου οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του μνημείου καθώς και τη σημασία του στη ζωή των κατοίκων.

Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά περίπου 250 μαθητές από το 3οΔημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, το Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Καλυβίων και το Δημοτικό Σχολείο Πύλης.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *