Στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων τιμήθηκε η «Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος»

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε, διότι, εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον στρατό των συμμάχων.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων διοργανώθηκαν δράσεις για όλες τις τάξεις του Σχολείου. Στόχος των δράσεων  που οργανώθηκαν ήταν :

▪ Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.

▪ Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ταινίες που σχετιζόταν με το ολοκαύτωμα αφού προηγήθηκε συζήτηση και φύλλο εργασίας.  Όλοι μας στο 5οΓυμνάσιο Τρικάλων καταλήξαμε πως έχουμε καθήκον και ευθύνη  να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να μην επιτρέψουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να συμβούν τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα.

Το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων ευχαριστεί τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων για τις δωρεάν προβολές που οργάνωσε για τους μαθητές/τριες  και συγχαίρει και ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς που μέσω των δράσεων που πραγματοποίησαν έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές/τριες μας να προσεγγίσουν τη γνώση με διαφορετικό τρόπο και να αναπτύσσουν ποικίλες δεξιότητες.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *