Μια ιδιαιτερότητα της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων είναι η ύπαρξη σ’ αυτή μικρών δ ι δ α κ τ ι κ ώ ν σ υ λ λ ο γ ώ ν, οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν από τους διδάσκοντες ως μία πρώτη πηγή άμεσης πληροφόρησης αλλά και ως αφόρμηση για πραγματοποίηση δ ι δ α κ τ ι κ ώ ν ε π ι σ κ έ ψ ε ω ν σε χώρους πολιτιστικής αναφοράς. Ενταγμένες οι τελευταίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα βιωματικής προσέγγισης γνωστικών θεμάτων διδαχθέντων στη σχολική αίθουσα.
Η αρχή είχε γίνει τη σχολική χρονιά 2014-15, όταν εικοσιδύο μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, ξεκινώντας από τη μελέτη της Αρχαιογνωστικής Διδακτικής Συλλογής της σχολικής τους βιβλιοθήκης, επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, όπου ξεναγήθηκαν λεπτομερειακά από τους συνοδούς καθηγητές Α. Τσουκνίδα και δρ. Αλεξάνδρα Χιώτη και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας.
Ακολούθησε την επόμενη σχολική χρονιά το καινοτόμο πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Από τη σχολική βιβλιοθήκη στους δρόμους της αρχαιολογίας και της τοπικής ιστορίας: Η περίπτωση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του Ζάρκου Τρικάλων” με πρωτοβουλία και συντονισμό της φιλολόγου-ιστορικού Αμαλίας Ηλιάδη (και με τη συμμετοχή των φιλολόγων Μαρίας Αγναντή και Α. Τσουκνίδα).
Για τρίτη φορά, φέτος, τριανταπέντε μαθητές της Α’ Γυμνασίου, αφού μελέτησαν το υλικό της “Διδακτικής Αρχαιογνωστικής Συλλογής” όπως και αυτό της “Συλλογής πετρωμάτων και απολιθωμάτων” της Σχολικής τους Βιβλιοθήκης, και αφού ενημερώθηκαν από τον καθηγητή της Ιστορίας για τους χώρους και τα εκθέματα που θα έβλεπαν, επισκέφθηκαν κατά σειρά:
α) Τον αρχαιολογικό χώρο Τρίκκης και την Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων, όπου ξεναγήθηκαν λεπτομερειακά από τις εκλεκτές αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων δρ. Εύη Ντάφη, δρ. Ελένη Τσιμπίδα και δρ. Αντιγόνη Μαυρομμάτη και έλυσαν απορίες τους συζητώντας μαζί τους.
β) Επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (όλη η Α’ Γυμνασίου), όπου …αφέθηκαν ελεύθεροι να περιηγηθούν, να εξερευνήσουν και να φωτογραφήσουν τα εκθέματα, κατά τη δική τους προτίμηση! (Μία μαθήτριά μας φωτογράφησε περισσότερα από 200 (!) εκθέματα του Μουσείου, τα οποία έστειλε – μέσω Viber – σε φιλόλογο του σχολείου…)
γ) Επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, όπου ξεναγήθηκαν αναλυτικότατα από το ευγενέστατο προσωπικό του Μουσείου και από τον καθηγητή τους Αθανάσιο Τσουκνίδα. Στο τέλος της ξενάγησης, οι μαθητές συμπλήρωσαν με επιτυχία τα απαραίτητα “φύλλα εργασίας”.
δ) Επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από την κ. Ευγενία Γαλανοπούλου και ξεναγήθηκαν με φαντασία από την κ. Μαρία Γιαννέλου. Περιηγήθηκαν στην περιοδική έκθεση με θεματική “Ανοιχτά παράθυρα”, που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο, όπου διεξήχθη μια παραγωγική συζήτηση ανατροφοδότησης με τα παιδιά. Στον α’ όροφο, οι μαθητές μας γνώρισαν τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης, με έργα Θεσσαλών – Καρδιτσιωτώνζωγράφων (Βαλταδώρου, Παύλου, Σουλικιά, Γιολδάση).
Το ενδιαφέρον των μαθητών, ιδιαίτερα για τα αρχαιολογικά εκθέματα, υπήρξε ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς ό,τι μάθαιναν στον ένα χώρο λειτουργούσε συμπληρωματικά και προσθετικά κατά την επίσκεψή τους στον επόμενο! Ευχαριστούμε τα παιδιά για την άψογη συμπεριφορά τους!
Ευχαριστούμε θερμά και όλους τους υπεύθυνους των Μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των Συλλογών, για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τον χρόνο που διέθεσαν για να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη για το αντικείμενο τους στους μικρούς μαθητές μας!
Οι συνοδοί καθηγητές
Αθανάσιος Τσουκνίδας, Ειρήνη Γιγουρτάκη, Αθανασία Γαζέτα, Μαρία Πουλιανίτη.
Γιώργος Μπομπόκας,