Σε προβλήματα της κοινωνίας και του Δήμου εστίασε την προσοχή το «Νέο Ξεκίνημα» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Φαρκαδόνας

Ο κύκλος των ερωτήσεων άνοιξε από τον επικεφαλής της παράταξης, κ. Μιχάλη Μπαγιώτη, ο οποίος ήρθε να σταθεί στο θέμα της καθυστέρησης αποκομιδής των σκουπιδιών από τον Daniel, ενώ πριν από ενάμιση περίπου μήνα η δημοτική αρχή έκανε απευθείας ανάθεση 470.000 ευρώ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς είναι κοντά σε αντλιοστάσια με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια Υγεία. Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν ότι θα μαζευτούν σύντομα. Στη συνέχεια ο κ. Μπαγιώτης ρώτησε τον κ. Δήμαρχο να του εξηγήσει γιατί βγαίνει στα ΜΜΕ και διαδίδει ψευδείς ειδήσεις ότι δεν έχει έρθει στο Δήμο ούτε ένα ευρώ από το κράτος τη στιγμή που βλέπουμε ότι έγινε διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου για την τοποθέτηση των οικίσκων με 700.000 ευρώ; 

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι έγινε η έγκριση των χρημάτων αλλά στα ταμεία δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ. Ο κ. Μπαγιώτης είπε στον κ. Δήμαρχο ότι παίζει με τις λέξεις τη στιγμή που ο κόσμος ταλαιπωρείται. Το επόμενο ερώτημα του κ. Μπαγιώτη προς τον κ. Δήμαρχο είχε να κάνει με τα σχολεία που δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί από τον σεισμό του 2021 καθώς κάποια από αυτά τα έχει αναλάβει και η ΚΤΥΠ να τα επισκευάσει λόγω πλημμυρών. Τι θα γίνουν τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για τον εργολάβο που ήταν να κάνει τις εργασίες από το σεισμό; Ο Δήμαρχος απάντησε ότι θα πληρώσει μόνο για όσα έφτιαξε. Το τελευταίο ερώτημα του αρχηγού της αντιπολίτευσης που έθεσε στο Σώμα ήταν γιατί η Δημοτική αρχή άργησε να φέρει το θέμα της εκμίσθωσης των Σφαγείων στο Δημοτικό Συμβούλιο τη στιγμή που από το Φθινόπωρο γνώριζε ότι η παράταση λήγει στις αρχές Μαϊου. Η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Κουκώνη ήταν ότι ήταν το καρναβάλι και το Πάσχα για να μη χαλάσουμε το κλίμα.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΘΕΚΑ

Στην πρόταση για εκμίσθωση των σφαγείων για 25 χρόνια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η δημοτική σύμβουλος κ. Σταυρούλα Παθέκα.

Η κ. Παθέκα ρώτησε αν τα 25 χρόνια εκμίσθωσης των Σφαγείων Οιχαλίας είναι πρόταση απλώς του Δημοτικού Συμβουλίου ή στηρίζεται βάσει νόμου στο γεγονός πως ο εκμισθωτής με λιγότερα χρόνια εκμίσθωσης δεν θα μπορέσει να μπει σε πιθανά προγράμματα εκσυγχρονισμού; Υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία; Η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Βασίλη Κουκώνη ο οποίος προφασίστηκε την εμπειρία του και είπε ότι ο εκμισθωτής δεν θα καταφέρει με λιγότερα χρόνια να μπει σε κάποιο πρόγραμμα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΚΙΑΡΑΣ

Με το θέμα της περισυλλογής των νεκρών ζώων από ποιμνιοστάσια της Φαρκαδόνας ξεκίνησε τις ερωτήσεις ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Λακιάρας.

Ο κ. Λακιάρας ρώτησε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Κουκώνη αν αληθεύει το γεγονός ότι 8 μήνες μετά την πλημμύρα υπάρχουν ποιμνιοστάσια με νεκρά ζώα στη Φαρκαδόνα, διότι εκτός από προσωπική πληροφόρηση το θέμα το ανέδειξε προσφάτως σε εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας και η κίνηση πολιτών για την ανασυγκρότηση της Φαρκαδόνας. Ο κ. Κουκώνης δήλωσε άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα και προέτρεψε  τον δημοτικό σύμβουλο να απευθυνθεί στον πρόεδρο της κοινότητας να κάνει γραπτό αίτημα στο Δήμο.

Το δεύτερο ερώτημα του κ. Λακιάρα αφορούσε τις εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στους τομείς ευθύνης του δήμου. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι οι τεχνικές μελέτες σε εξέλιξη και ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα.

Στη συνέχεια ο κ. Λακιάρας ρώτησε τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας για τα αδέσποταΠόσα αδέσποτα έχουν στειρωθεί μέχρι στιγμής σε όλο το φάσμα του δήμου, αν υπάρχουν ταΐστρες και ποτίστρες και σε ποια σημεία. Ο κ. Βαγγέλης Κοσμάς απάντησε ότι το τελευταίο χρόνο στειρώθηκαν πάνω από 100 αδέσποτα και ότι ταΐστρες και ποτίστρες υπάρχουν μόνο στην Οιχαλία στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου καθώς αυτές που υπήρχαν στη Φαρκαδόνα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Για το θέμα της εκμίσθωσης των σφαγείων Οιχαλίας ο κ. Λακιάρας ψήφισε ναι στην εκμίσθωση αλλά συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μπαγιώτη να είναι 15 χρόνια και όχι στα 25 χρόνια που προτείνει η δημοτική αρχή. Επίσης λόγω της σοβαρότητας του θέματος καθώς στο παρελθόν υπήρξε δικαστική διαμάχη για το συγκεκριμένο θέμα και η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, πρότεινε τους όρους της εκμίσθωσης να τους αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο και όχι η δημοτική επιτροπή και να υπάρξει και μία ενημέρωση από τον νομικό του Δήμου για τα νομικά σκέλη της υπόθεσης. 

Ακολούθησαν οι παρακάτω προτάσεις του Δημοτικού Συμβούλου κ. Λακιάρα οι οποίες θα πρέπει να έρθουν σύμφωνα με τον ίδιο,  προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο:

  1. Η απαλλαγή Δημοτικών Τελών, Τελών Ύδρευσης και Ηλεκτρικού Ρεύματος όλων των πλημμυροπαθών που θα διαμείνουν στα κοντέινερ. 
  2. Να συμπεριληφθεί κατ’ εξαίρεση στους δικαιούχους που θα λάβουν κοντέινερ μία αλλοδαπή μητέρα δύο παιδιών η οποία είναι διαζευγμένη και διέμενε σε ενοικιαζόμενη οικία η οποία  καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες.
  3. Να εκδοθεί ψήφισμα από το ΔΣ Φαρκαδόνας για την άμεση απόδοση της πρώτης αρωγής σε όλους τους πληγέντες κατοίκους του Δήμου μας, παρακάμπτοντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.
  4. Να εκδοθεί ψήφισμα από το ΔΣ Φαρκαδόνας για την άμεση αποζημίωση στο 100% των Αγροτών, των Κτηνοτρόφων και των συνδημοτών μας που επλήγησαν οι επιχειρήσεις τους και βα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.
  5. Να εκδοθεί ψήφισμα από το ΔΣ Φαρκαδόνας για άμεσο χαρακτηρισμό των “πράσινων” σπιτιών σε “κίτρινα” και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να φτιάξουν τα σπίτια τους ή να ξεκινήσουν τις ενέργειες για εύρεση νέας κατοικίας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΠΝΟΥΤΖΗ ΣΠΗΛΙΟΥ

Το ζήτημα της αποκατάστασης των δημοτικών αρδευτικών αντλιοστασίων στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας επανέλαβε η δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Καπνουτζή Σπήλιου η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον Αντιδήμαρχο έργων κ. Ιωάννη Γεωργολόπουλο γιατί ενώ είχε υποσχεθεί στους αγρότες ότι θα είναι έτοιμα μέχρι στις 11 Απριλίου, αυτό δεν συνέβη.

Η απάντηση ήταν ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα καθώς απαιτούνται περίπου 100.000 ευρώ για την αποκατάστασή τους και ότι έχει γίνει σχετικό αίτημα στο κράτος. Επίσης ο κύριος Γεωργολόπουλος παρουσίασε ένα έγγραφο προφασιζόμενος ότι κανονικά, δεν είναι δουλειά του Δήμου να φτιάξει τις πομόνες, αλλά των ίδιων των αγροτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης η οποία έκανε λόγο για ανευθυνότητα από πλευράς του Αντιδημάρχου ο οποίος άλλα λέει στην μία συνεδρίαση και άλλα πράττει στην επόμενη.

Η κα Καπνουτζή Σπήλιου έκανε επίσης μια πρόταση στη δημοτική αρχή να προμηθευτεί στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας δύο μόνιμες διασωστικές βάρκεςγια να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα όπως αυτά της 7ης Σεπτεμβρίου, τότε που ο Δήμος ήταν κυριολεκτικά απών από τις προσπάθειες διάσωσης των συνανθρώπων μας που λόγω των πλημμυρών τέθηκε σε ζωή τους σε κίνδυνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Για την κακοτεχνία των δρόμων της Φαρκαδόνας έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Αγγέλης. Μίλησε για την αναγκαιότητα αποκατάστασής τους μιας και πολλοί συνδημότες μας ταλαιπωρούνται καθημερινά με τα οχήματά τους στην έδρα του Δήμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος έλαβε την απάντηση ότι λόγω της πλημμύρας υπάρχει αυτή η καθυστέρηση καθώς υπό άλλες συνθήκες το έργο θα είχε τελειώσει. Με την παραλαβή του έργου οι όποιες ατέλειες θα αποκατασταθούν πλήρως. 

Ως αντιπολίτευση του Δήμου Φαρκαδόνας δεσμευόμαστε ότι θα ασκούμε μια γόνιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση για την ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και τους κατοίκους – συνδημότες μας. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα των συνδημοτών μας, ασκώντας κάθε μορφή πίεσης που θα φέρει αποτελέσματα.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *