Σε εκπαίδευση τεχνικών – μηχανικών σε τεχνολογίες Smart Cities προσκαλεί ο Δήμος Τρικκαίων

Την ανάγκη να εμπλουτιστούν οι γνώσεις τεχνικών και μηχανικών σε θέματα Smart Cities, καλύπτει δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης που δημοσιοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Ενόψει υλοποίησης του έργου RESTART mAI City! προϋπολογισμού περίπου 7 εκ. € που ήδη υλοποιεί ο Δήμος (ολοκληρώνεται σύντομα ο σχετικός διαγωνισμός), αναμένεται σύντομα η ανάδειξη της ανάγκης ύπαρξης τεχνικών και μηχανικών με γνώσεις σε θέματα έξυπνων εφαρμογών στην πόλη. Στην κάλυψη του κενού αυτού και στην προοπτική δημιουργίας νέων ευκαιριών απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά η ενίσχυση του τοπικού τεχνικού προσωπικού με την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και στοχευμένης κατάρτισης.

Ένα δωρεάν πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης ενδιαφερομένων για ενίσχυση των τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των τεχνικών και μηχανικών «Έξυπνων Πόλεων» παρέχεται μέσω του ευρωπαϊκού έργου «SMACITE – Πρακτικά παραδείγματα λύσεων έξυπνων πόλεων». Όπως περιγράφεται σχετικά, “το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση του ελλείμματος δεξιοτήτων των τεχνικών και μηχανικών στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που βασίζεται σε ένα νέο διεπιστημονικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τις ψηφιακές δεξιότητες στις τεχνολογίες των Έξυπνων Πόλεων, με τις οριζόντιες, επιχειρηματικές και πράσινες δεξιότητες”.

Καθώς ένα σύστημα Smart City είναι ένα σύστημα συστημάτων, η ανάπτυξη λύσεων για αυτόν τον τομέα απαιτεί την κατανόηση της λειτουργίας πολύ διαφορετικών τεχνολογιών και του τρόπου με τον οποίο η καθεμία συμβάλλει στη γενική αρχιτεκτονική. Ετσι, η εκπαίδευση που προτείνει το σχέδιο SMACITE, βελτιώνει την ετοιμότητα των τεχνικών και των μηχανικών για να αποτελέσουν παραγωγικά μέλη αυτού του συστήματος.

Οι λύσεις για τις έξυπνες πόλεις μπορεί να αφορούν διαχείριση μεταφορών και κινητικότητας, διαχείριση αποβλήτων, έξυπνο φωτισμό, έλεγχο της ρύπανση, δίκτυα εφοδιασμού, ασφάλεια / φροντίδα, πληρωμές / χρηματοδότηση κ.ά. Το νέο αυτό, ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζει τεχνικές και μη τεχνικές δεξιότητες (επιχειρηματικότητα, πράσινες δεξιότητες κ.λπ.)

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα και να έχουν καλή γνώση βασικών εννοιών Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 15 Ιανουαρίου 2024 στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeS7ClpfyCaPdrgH1iG1N4qLk-14ke4n0-dShEcVekOoiJ9Ww/viewform

Περισσότερα για το πρόγραμμα στον σύνδεσμο https://smacite.eu/index.php/en/

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών (τμήμα Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) ως κύριο εταίρο, με τη διοργάνωση της «Ολυμπιακή Εκπαιδευτική & Συμβουλευτική ΕΠΕ».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *