Σειρά εκδηλώσεων στα Τρίκαλα στο πλαίσιο του Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης

Η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει στην κεντρική πλατεία ζωγραφική για τα παιδιά, αγώνες μπάσκετ, Λαϊκό αγώνα δρόμου, Πορεία Ειρήνης από την πλατεία της Αγίας Μονής

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων καλεί στο λαό σε μαζική συμμετοχή στο Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μάη 2022 με σειρά εκδηλώσεων και κορύφωση με την μεγάλη Πορεία Ειρήνη στα Τρίκαλα, που φέτος συμπίπτει με την ημέρα δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ειδικά καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς να πάρουν μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το Σάββατο 21 Μάη και ώρα 7 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της πόλης παρουσίαση έργων ζωγραφικής από παιδιά εμπνευσμένα από την Πόλεμο και την Ειρήνη καθώς και παιχνίδια μπάσκετ 3Χ3 από νέους και νέες που θα μετατρέψουν έτσι το κέντρο της πόλης σε ένα αυτοσχέδιο αθλητικό και δημιουργικό χώρο.

Την Κυριακή 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί Λαϊκός Αγώνας Δρόμου από δρομείς που θα διασχίσουν τους δρόμους της πόλης και θα τερματίσουν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ενώ την ίδια μέρα και ώρα 7 μ.μ. και η Πορεία Ειρήνης από την πλατεία της Αγίας Μονής (όπου θα παρουσιαστεί παιδικό χορευτικό συγκρότημα) μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου με αντιπολεμικά μηνύματα. Θα ακολουθήσει η απονομή αναμνηστικών επαίνων στους δρομείς και οι εκδηλώσεις θα κλείσουμε με την κεντρική ομιλία από μέρους της Επιτροπής Ειρήνης. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να εκφραστεί μαζικά και μαχητικά η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας σ’ αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Να απαντήσουμε αποφασιστικά στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, η οποία θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, για εκατομμύρια πρόσφυγες, ξεριζωμένους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Πρόκειται για έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο συγκρούονται από τη μια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία, με το μάρμαρο να το πληρώνουν ο ουκρανικός, ο ρωσικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μπει στο ψευτοδίλημμα να διαλέξει στρατόπεδο ληστή. Τόσο οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όσο και η Ρωσία έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, που είναι ξένα και εχθρικά προς τις ανάγκες και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.

Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Με βάση την χρονική επέκταση και ενίσχυση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ, η χώρα μας αποτελεί πλέον μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, αφού πέρα από την αναβάθμιση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας – που θεωρείται αμερικανική, προστέθηκαν αμερικανικές βάσεις στην 110 Π.Μ της Λάρισας για τα DRONES MQ 9 και πολεμικά αεροσκάφη, το στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο για ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ, το λιμάνι και το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο για την έλευση και εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, της αεροπορικής βάσης στον Άραξο για υποδοχή πυρηνικών και άλλες.
Η ανάπτυξη των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, αλλά με την εξυπηρέτηση των άκρως επικίνδυνων για το λαό μας και τους άλλους λαούς, ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ στους αδυσώπητους ανταγωνισμούς τους, με την Ρωσία, την Κίνα, από την Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή ως την Αφρική. Ειδικά τώρα που η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, με τη Ρωσία, φέρνει πολύ κοντά μια πολεμική σύγκρουση, η λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Λάρισα, στην Μαγνησία και σε όλη τη χώρα μας, ενάντια στη Ρωσία, τις μετατρέπει σε υπ’ αριθμό ένα στόχο πολεμικών αντιποίνων, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση της Ρωσίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό μας.

Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναμέτρηση των αστικών τάξεων είναι σε πορεία έντασης. Τα ΝΑΤΟικά σχέδια τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα. Αυξάνονται οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αμφισβητείται η κυριαρχία ελληνικών νησιών. Στην τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” πραγματοποιήθηκαν “πρόβες” για την κατάληψη νησιών με την παρουσία των ΗΠΑ, ενώ ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι “δεν είναι η καλύτερη εποχή να μιλάς στο ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία”, που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής του πτέρυγας, στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση. Η αντιλαϊκή πολιτική έχει οδηγήσει στην επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, τσακίζει τους μισθούς και τις συντάξεις, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με την αβάσταχτη φορολογία, την άγρια ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες στην ενεργειακή φτώχεια.

Την ώρα που καταπατούνται οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα, εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, για τις εξοπλιστικές δαπάνες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού λένε ψέματα και παραπλανούν τον λαό όταν ισχυρίζονται ότι η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο έχει τάχα στόχο να διασφαλίσει την ειρήνη! Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμφωνούν μέχρι κεραίας με τις επικίνδυνες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, που προετοιμάζεται ήδη από το 2016 για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα». Στηρίζουν με κάθε τρόπο την ΕΕ, που ενισχύει την επιθετική και επικίνδυνη Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Ομονοούν για την παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Ήταν τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έστειλαν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στον Περσικό Κόλπο και αλλού και τώρα στέλνουν στη Μοζαμβίκη, αλλά και στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης! Με στόχο να στοιχίσουν τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στο μοίρασμα της λείας, παρουσιάζοντας ως δήθεν κοινά τα συμφέροντα του λαού με εκείνα των εκμεταλλευτών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εγκαινίασε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις με την αναβάθμιση των βάσεων στη Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη, που έχει γίνει κόμβος προώθησης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Αυτή την άκρως επικίνδυνη συμφωνία υλοποιεί η ΝΔ και έφερε ήδη ενισχυμένη προς κύρωση στη Βουλή προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες νέες βάσεις σε όλη τη χώρα.

Η εμπλοκή της χώρας μας όχι μόνο δεν προστατεύει τον λαό, αλλά αντίθετα τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους. Καλούμε τον λαό να προβληματιστεί: Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό πολεμικό ορμητήριο και θύμα αντιποίνων; Με ποιον τρόπο συμβάλλει στην ειρήνη η αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού στο “ουκρανικό μέτωπο”, στις δεκάδες αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά άλλων λαών; Οι μύθοι τους έχουν καταρρεύσει.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές-ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας, που αντιστοιχεί στα συμφέροντα των λαών. Αυτό δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στη σύγχρονη αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική δράση. Σ’ αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε μαζικά στις εκδηλώσεις και την Πορεία Ειρήνης.

Δυναμώνουμε την πάλη, τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, διατρανώνοντας:

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Καμιά αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.
Να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις – Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
ΟΧΙ στον Ευρωστρατό και στους άλλους πολεμικούς μηχανισμούς της ΕΕ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *