Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας

Ανοιχτή διαβούλευση για το μέλλον
του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας

Με την  έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα   «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα- Προοπτικές» η  Περιφέρεια Θεσσαλίας με  το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας  ξεκίνησανεπίσημα την διαβούλευση για την   Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, με έμφαση στην προστασία της παραγωγής και της περιοχής από την ξηρασία και τις πλημμύρες. Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας,  επεσήμανε  ότι πρακτικά τώρα ξεκινά η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας η οποία πρέπει να γίνει με  σοβαρότητας και τόνισε ότι η περιφέρεια θα πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις εκδηλώσεις  σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέχρι τις 2 Μαΐου.  Ο κ. Κουρέτας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη διαβούλευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση στη βάση του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVAτο οποίο – όπως  είπε – έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά αναρτήθηκε στη σελίδα της κυβέρνησης στα «αγγλικά» χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το μελετήσουν, αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες του να αξιολογήσουν τα σχόλια όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με «Νέοι Δρόμοι στην Καινοτομία στην Π.Ε. Καρδίτσας» την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετική και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την βελτίωση της καλλιέργειας του βάμβακος  ώστε να αυξηθεί  η υπεραξία του προϊόντος, αλλά και των «μικρών καρπών» των σιτηρών και πολλών ακόμα προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Κατέληξε δε μιλώντας γιο τον …Ξέρξη ο οποίος από τότε που εκστράτευσε στην Ελλάδα είχε δει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλίας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας  και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενούς  Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.

Στις ομιλίες τους, διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων; καταξιωμένοι ερευνητές Ινστιτούτων, εκπρόσωποι ο  παραγωγικών φορέων και  στελέχη της αγοράς . ανέπτυξαν  διεξοδικά τα κυρίαρχα θέματα,   όπως  το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την  επαπειλουμένη ξηρασία λόγο κλιματικής  αλλαγής , τις προοπτικές όλων των άλλων καλλιεργειών  με αναφορά  στα επενδυτικά προγράμματα και στην ανάπτυξη  νέων τεχνολογιών για  την καλλιεργητική διαδικασία, της μεταποίησης  και το ζήτημα της  ενέργειας  ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης  αφού εξήρε την πρωτοβουλία της  Περιφέρειας να  ξεκινήσει αυτή τη σημαντική   διαβούλευση τόνισε ότι  το ολλανδικό σχέδιο  συνιστά προσβολή  καθώς μεταξύ άλλων απουσιάζει –όπως είπε -το πιο σημαντικό   δηλαδή η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Όπως είπε  το σχέδιο  έχει δεχτεί  ήδη  επιστημονική απόρριψη  και προκάλεσε αντιδράσεις από τον αγροτικό  κόσμο  ειδικά   για τη «στοχοποίηση» του βαμβακιού.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη    χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική  την πρωτοβουλία της Περιφέρειας  για τη διαβούλευση και την  επιχειρούμενη  επιτέλους  σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 7 μήνες μετά  τις πλημμύρες δεν έχει σοβαρό σχέδιό για την ανασυγκρότηση της  Θεσσαλίας που αποτελεί  τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση.  απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης&Τυρνάβου κ.κ.  Ιερώνυμου,   ο Ελλογιμώτατος καθηγητής κ, Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευθύμιος Προβίδας ο αντιπρόεδρος  του ΣΘΕΒ  καθώς   και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Καλαμπαλίκης .

Στην διημερίδα, παρευρέθηκαν ,  εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων , συλλόγων, και Συνεταιρισμών  ενώ τις εργασίες συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Αθανασιάδης και Γ. Κολλάτος. Η διημερίδα θα συνεχιστεί  και αύριο με επίκεντρο  την Κτηνοτροφική Ανάπτυξη της περιοχής.στην αίθουσα   του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Καλλισθένους & Θεοφράστου) και ώρα έναρξης   09.00 π.μ.

Ακολουθεί αναλυτικά το αυριανό πρόγραμμα

2η ημέρα 7/4/2024

09.00 09.20

Ζωική παραγωγή

Θεσσαλίας – Προβλήματακαι Προοπτική

Δ. Καντάς,Καθηγητής Παν.Θεσσαλίας

09.20 09.40

Πρότυπα Θεσσαλικάχοιροστάσια

Γ. Διδάγγελος,Αντιπρόεδρος Συνδέσμου

Ελληνικής Κτηνοτροφίας

09.40 10.00

Παρούσα κατάστασηκαι προοπτικές

αγελαδοτροφίας στη

Θεσσαλία

Γ. Αμοιρίδης,Καθηγητής Παν.Θεσσαλίας

Προβλήματα καιπροοπτικές σύγχρονωναγελαδοτροφικών

μονάδων

Π. Τριανταφύλλου

Εταιρεία Μπαϊράμογλου

10.00 10.20

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

Προβλήματα

κτηνοτροφίας και

Σ. Διακομής, Πρόεδρος ΕΒΟΛ

προτάσεις αντιμετώπισης

τους.

10.20 10.50

Διαχείριση Ποιότητας και

Ασφάλειας Τροφίμων

Ι. Μποζιάρης, Καθηγητής

Παν. Θεσσαλίας

10.50 11.10

Κυριότερες Ζωονόσοικαι η επίδρασή τους στηζωική παραγωγή της

Θεσσαλίας

Β. Σπύρου, ΚαθηγήτριαΠαν. Θεσσαλίας

11.10 11.30

Ιχθυοκαλλιέργεια στη

Θεσσαλία Αναπτυξιακέςπροοπτικές

Π. Παναγιωτάκη,

Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας

11.30 12.00

Διάλειμμα Καφές

12.00 12.20

Επίδραση τωνπλημμυρικών

φαινομένων σεβενθικάοικοσυστήματα του

Παγασητικού κόλπου

Δ. Βαφείδης, ΚαθηγητήςΠαν. Θεσσαλίας

12.20 12.40

Χημικόπεριβαλλοντικόαποτύπωμα των

πλημμυρικών

φαινομένων Daniel &Elias στα επιφανειακάΙζήματα του Παγασητικού

κόλπου

Κ. Σκόρδας,Καθηγητής Παν.Θεσσαλίας

12.40 13.00

Οι επιπτώσεις τωνπλημμυρικών

φαινομένων στην

ποιότητα των υδάτων του Παγασητικούκόλπου

Ν. Νεοφύτου, ΚαθηγητήςΠαν. Θεσσαλίας

13.00 13.20

Επίδραση τωνπλημμυρικώνφαινομένων σεαλιεύματα του

Παγασητικού κόλπου

Δ. Κλαουδάτος,Καθηγητής Παν.Θεσσαλίας

13.20 14.30

Διάλειμμα – Ελαφρύ

Γεύμα

14.30 14.50

Μελισσοκομία

Προοπτικές στηΘεσσαλία

Αλ. Παπαχριστοφόρου,Καθηγητής Παν.

Θεσσαλίας

14.50 15.10

Αιγοπροβατοτροφίαστη Θεσσαλία Προοπτικές

Κ. Τσιμπούκας,Καθηγητής

Γεωπονικό ΠανεπιστήμιοΑθηνών

15.10 15.30

Αξιοποίηση και

Διαχείριση βοσκοτόπων

Ι. Χατζηγεωργίου

15.30 15.50

Αγροτ. Συναιτ.Αγελαδοτρόφων-ΠροβατοτρόφωνΔ.

Θεσσαλίας

Αλ. Μανούρας

15.50 16.10

Η Αναγκαιότητα τηςΤεχνολογίας Τροφίμων στηνΑνάπτυξη της

Αγροδιατροφής

Π. Γιαννούλη,Καθηγήτρια Παν.Θεσσαλίας

16.10 -17.00

Στρογγυλό τραπέζι

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *