Πρόσκληση σχολείων σε φωτογραφική έκθεση

Με αφορμή την φωτογραφική έκθεση με θέμα «Λυκούδι Ελασσόνας: Όψεις παράδοσης» που οργανώθηκε και εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Δήμο Ελασσόνας και την Τοπική Κοινότητα Λυκουδίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας προσκαλούμε τα σχολεία να την επισκεφθούν καθώς αποτελεί μια έκθεση με έντονη εκπαιδευτική διάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση σε επιμέλεια της  κας. Φανής Καλοκαιρινού Διευθύντριας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. περιλαμβάνει παλαιές φωτογραφίες από το αρχείο του Θωμά Δημούλα, του παλαιού φωτογράφου του χωριού, σε συνομιλία με αντικείμενα παραδοσιακού βίου από την περιοχή. Όψεις της παράδοσης, της καθημερινότητας, του ιδιωτικού και δημόσιου βίου των κατοίκων της περιοχής, ήθη και έθιμα αποτυπώνουν την εικόνα και τη ζωή του Λυκουδίου αλλά και δίνουν το στίγμα του παραδοσιακού πολιτισμού στην ευρύτερη θεσσαλική ύπαιθρο.

Ο φωτογράφος Θωμάς Δημούλας (1928-2016)γεννήθηκε στο Λυκούδι Ελασσόνας, το οποίο βρίσκεται14 χλμ βόρεια της Ελασσόνας, Από την δεκαετία του 1950 έγινε ο φωτογράφος του χωριού. Τον καλούσαν σε γάμους, πανηγύρια, οικογενειακές συναντήσεις. Φωτογράφιζε εκδηλώσεις της σχολικής ζωής, εθνικές γιορτές, γυμναστικές επιδείξεις, έθιμα, το αποκριάτικο καρναβάλι. Διέσωσε αρκετά στοιχεία από τη ζωή του χωριού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και άφησε παρακαταθήκη ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό αρχείο της εποχής.

Στόχος είναι να επισκεφτούν την φωτογραφική έκθεση με θέμα «Λυκούδι Ελασσόνας: Όψεις παράδοσης» και να περιηγηθούν σε αυτή μαθητές α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και να πραγματοποιηθούν ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε συνάφεια με τα εκθέματα.

Οι μαθητές μπορούν να συνδυάσουν την περιήγηση στην έκθεση του Λυκουδίου με επισκέψεις σε Λαογραφικές Συλλογές και Εκθετήρια των γύρω περιοχών.

Για πληροφορίες κ. Λάζαρος Καραβαγγέλης, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λυκουδίου 6980010615

Ελεύθερη είσοδος


https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *