Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Τρικάλων με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με συμμετοχή των πολιτών» και κεντρικό ομιλητή τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Τρικάλων, με επίσημο προσκεκλημένο και κεντρικό ομιλητή τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα και ομιλητές, στελέχητου υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις σημαντικές δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο, αλλά και να θέσουν τα ερωτήματά και τα ζητήματα που τους απασχολούν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Τρικαλινό Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του στηνδιοργάνωση της ημερίδας, μαζί με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, τόνισε ότι, « Το θέμα της ενέργειας είναιένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για όλες τιςεπιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά, τόσο σήμερα αλλά και στο μέλλον. Οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους με την χρήση ΑΠΕ, μιας και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη τηςενεργειακής μετάβασης στην παραγωγική διαδικασία. Στη σημερινή ημερίδα θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε άμεσα για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για τις δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Ενέργειαςκαθώς και τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου.

Θέμα της ομιλίας του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα ήταν η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και πως θα ενισχύσει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας και θασυμβάλλει στη μείωση του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης,ενώ έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τον Τρικαλινό Υπουργό, «θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ενώ θα επιδοτήσουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και σύντομες τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίαςκ. Κώστα Αγοραστού καθώς και του Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου ΚΕΔΕ κ. ΔημήτρηΠαπαστεργίου.

Ακολούθως, παρουσίασαν οι προσκεκλημένοι ομιλητέςστην ημερίδα. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκουπαρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Ο ΔιευθύνωνΣύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κύριος Αναστάσιος Μάνοςπαρουσίασε τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ στη Θεσσαλία και πιο αναλυτικά στην περιοχή των Τρικάλων. Ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ κύριος Δημήτρης Τσαλέμης μίλησε για την αυτοπαραγωγή ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες στο πλαίσιο της οδηγίας (EE) 2018/2001 και η Διευθύντρια του τομέα ενέργειας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ κυρία Ιωάννα Νίκου παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα ΑΠΕ & Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης, ο ΔήμαρχοςΜετεώρων κ. Αλέκος Θεόδωρος, ο Δήμαρχος Πύλης κ.Μαράβας Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Μπουτίνας Γιάννης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες τις οποίες ακούσανε με προσοχή και απαντήσανε τόσο ο Υπουργός κ. Σκρέκας αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *