Πολυήμερη εκδρομή της Γ Τάξης του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στην ΙΤΑΛΙΑ (Πομπηία-Ρώμη-Φλωρεντία)

Την πολυήμερη εκδρομή μας πραγματοποιήσαμεστις πόλεις Πομπηία-Ρώμη-Φλωρεντία από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου  έως και το Σάββατο 03Δεκεμβρίου 2022.Στην αποστολή συμμετείχαν 48μαθητές της Γ Λυκείου του 8ου ΓΕΛ Τρικάλωνκαι 5 συνοδοί .

Κυριακή 27/11/2022.Ξεκινήσαμε το υπέροχο ταξίδι μας από το σχολείο με λεωφορείο για τολιμάνι της Ηγουμενίτσας και επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για Μπάρι.

Δευτέρα 28/11/2022.Επίσκεψη και ξενάγηση στην Πομπηία τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ευρώπης που θάφτηκε από τόνους λάβας, λάσπης και στάχτης για 1500 χρόνια (79 π.χ έως 1599 μ.χ). Δρόμοι, σπίτια, θέατρα ,αυλές, ναοί, στάδια,γυμναστήρια, όλα ανέπαφα και από πάνω ο επιβλητικός Βεζούβιος που θυμίζει με ηχηρό τρόπο πως η φύση είναι παντοδύναμη.  

Τρίτη 29/11/2022. Ρώμη: Καμιά πόλη δεν μπορεί να συγκριθεί πολιτιστικά με την Αιώνια Πόλη , τηΡώμη, γ αυτό και όλοι οι δρόμοι εξακολουθούν να οδηγούν σε αυτήν. Αρένες, αρχαίες αγορές και αψίδες, πινακοθήκες με αριστουργήματα της Αναγέννησης,90 εκκλησίες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, χιλιάδες παρεκκλήσια, αχανή μουσεία,θέρμες, αξιοθέατα που μαγεύουν που θέλεις μια ζωή να τα δεις και να τα εμπεδώσεις!Roma,unavita non basta! Λένε με καμάρι οι Ρωμαίοι.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην υπέροχη Ρώμη επισκεφτήκαμε το Κολοσσαίο, την Piazza Venezia,την Piazza Navona, την Fontana diTrevi, το Πάνθεον, την Piazza di Spania, Piazza diPopollo, το Βατικανό, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και περπατήσαμε στους υπέροχους εμπορικούς δρόμους της πόλης ,απολαύσαμε Ιταλική κουζίνα, διασκεδάσαμε στην περιοχή Trastevere.

Κολοσσαίο: Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του ήταν τεράστιες: 156 x 188 μέτρα και το ύψος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα.  Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για τις γυναίκες και τις κατώτερες τάξεις των πολιτών, ενώ ο πρώτος για τους επιφανείς πολίτες.

    Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι. Το 80 μ.Χ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κολοσσαίου, με αγώνες που διήρκεσαν συνολικά 100 ημέρες.

Fontana di Trevi

Αυτό που πραγαματικά δεν νοείται να παραλείψεις στη Ρώμη είναι το πέρασμα από την Fontana di  Trevi,την πιο διάσημη Φοντάνα της πόλης. Σχεδιασμένηαπό τον Nicola Salviτο το 1732 αναπαριστά το άρμα του Ποσειδώνα, οδηγούμενο από τους Τρίτωνες με τα θαλάσσια άλογά τους να αντιμετωπίζουν τις αντιφατικές διαθέσεις της θάλασσας. Η Fontana diTrevi έχει «κλειδώσει» στο διηνεκές την αθανασία της αφενός από την ταινία Dolce Vita του Φελίνι και αφετέρου από το θρύλο του πεταμένου κέρματος που εξασφαλίζει την επιστροφή στην Αιώνια πόλη.