Ποιοτικό πόσιμο νερό σε 40 Τοπικές Κοινότητες σε Σοφάδες και Παλαμά

με έργο 42,7 εκατ. ευρώ από την Περιφέρειας Θεσσαλίας-

Ξεκινά η δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας

Ποιοτικό πόσιμο νερό στους κατοίκους των Σοφάδων, του Παλαμά και σε συνολικά 45.000 ανθρώπους σε 40 Τοπικές Κοινότητες δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το μεγάλο έργο ύδρευσης της ανατολικής πλευράς νομού  Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης  42,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Πρόκειται για ένα μεγάλο  έργο συνεργασίας που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων  δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας που μαζί με τον βουλευτή Κορινθίας Κώστα Κόλλια  επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ταχυδιυλιστηρίου και ενημερώθηκε από  τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης ΣμοκόβουΔήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί και επίκειται η έναρξη της 6μηνης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας του. Περιλαμβάνει:

Λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 80.000 κυβικών μέτρων,  Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού με  δυναμικότητα επεξεργασίας  16.875 κυβικών μέτρων διυλισμένου νερού την ημέρα,  στάδια εσχάρωσης, κροκίδωσης, καθίζησης, διύλισης σε κλίνες άμμου,

προοζόνωσης και κύριας οζόνωσης, προχωρημένης επεξεργασίας σε κλίνες ενεργού

άνθρακα, χλωρίωση, αφυδάτωση και συμπληρωματικά – βοηθητικά έργα, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας και τηλεχειρισμού.

-Τρεις κλάδους δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων και 4τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Με το έργο υδρεύονται οι Τοπικές Κοινότητες: Αγ.Βησσάριος, Αγ. Δημήτριος, Άμπελος, Ανάβρα, Ανώγειο, Ασημοχώρι, Αστρίτσα, Αχλαδιά, Βλοχός, Γεφύρια, Γραμματικό, Δαφνοσπηλιά, Ζαϊμι, Ηλιάς, Ιτέα,Καλλιφώνι, Καλυβάκια, Καππαδοκικό, Κέδρος, Κοσκινάς, Κυψέλη, Λιοντάρι, Λέυκη, Λουτρό, Μοσχολούρι, Μαυραχάδες, Μελισσοχώρι, Δασοχώρι,Μεταμόρφωση, Ν. Ικόνιο, Ορφανά, Παλαμάς, Παλιούρι, Πασχαλίτσα, Πέτρινο, Πύργος Κιερίου, Σοφάδες, Συκεώνας, Φίλια και Φύλλο, με ωφελούμενους περισσότερους από 45.000 ανθρώπους.

 

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας: Συγχαίρω την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και  τον Δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, που ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων.  Έχουμε εδώ ένα έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής δεκάδων οικισμών και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ένα έργο που δίνει μεγαλύτερη πνοή στην Περιφέρεια και ειδικότερα στο νομό Καρδίτσας.  Δίνει  μια μόνιμη και ουσιαστική λύση στην διαχείριση των υδάτων που είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και γενικότερα η Ευρώπη. Η επίλυση γίνεται με τεχνολογικά άρτιο τρόπο με αποτέλεσμα να έχουμε τα οφέλη στο σπίτι μας, στο χωράφι μας και στην εργασία μας. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όσους συνέβαλλαν ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο.

Κώστας Κόλλιας, Βουλευτής Κορινθίας: Συναντώ ένα φίλο που συνυπηρετήσαμε στα έδρανα της Βουλής, έναν άξιο Περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό που δουλεύει ακατάπαυστα και έχει να παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Είμαστε εδώ κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, επισκεπτόμαστε όλη τη χώρα, βλέπουμε τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη. Χρέος μας και καθήκον μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο και να δώσουμε  σε όλους τους πολίτες  ποιότητα ζωής και προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Επισκεπτόμαστε ένα μεγάλο, ανθρώπινο έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 42,7 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται να υδρεύσει 40 τοπικές κοινότητες με ωφελημένους περισσότερους από 45.000 κατοίκους. Έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά, Καρδίτσας. Με την άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο, με το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, προχωρήσαμε στην κατασκευή  της Λιμνοδεξαμενής και του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού και  ολοκληρώσαμε τα  έργα μεταφοράς και διανομής του νερού που περιλαμβάνουν δίκτυο 190 χλμ. και 4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης. Ξεπεράσαμε  όλες τις δυσκολίες, είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο και περιμένουμε από τη ΔΕΗ τις τελευταίες ηλεκτροδοτήσεις σε αντλιοστάσια και πομόνες για να μπορέσουμε να  ξεκινήσουμε τη δοκιμαστική λειτουργία. Η επίσκεψη του Υφυπουργού τιμά όλους τους ανθρώπους της περιοχής που θέλουν το έργο αυτό, τιμά την προσπάθεια όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου που εργάστηκαν και ολοκληρώνουν το έργο. Ευχαριστώ στο πρόσωπό σας την ηγεσία του Υπουργείου για την άριστη συνεργασία και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

Θάνος Σκάρλος, Δήμαρχος Σοφάδων: Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εδώ και έντεκα χρόνια είναι κάθε εβδομάδα στην περιοχή μας για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο έργο. Ήμουν νέος δημοτικός σύμβουλος το 1998 όταν κάποιοι παλιότεροι Δήμαρχοι σχεδίαζαν αυτό το έργο. Έτσι σήμερα από τη θέση του Δημάρχου Σοφάδων και του Προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβουθέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στη σύλληψη της ιδέας κατασκευής αυτού του μεγάλου έργου. Τους νομάρχες, τον Βασίλη  Αναγνωστόπουλο, τους δημάρχους Βασίλη Κατσάρα και Τηλέμαχο  Πώποτα, τους αείμνηστους υπουργούς Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο και Δημήτρη Σιούφα. Όλοι αυτοί συνέβαλαν για να φτάσουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για να έρθει  ο Περιφερειάρχης να αναλάβει το έργο και να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του. Σε ένα μήνα περίπου ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία και οι άνθρωποι του κάμπου έχουν πλέον δικαίωμα σε ποιότητα ζωής. Είμαστε μια περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο» σε ότι αφορά στον υδροφόρο ορίζοντα και στα νιτρικά. Ευχαριστώ την Κυβέρνηση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και την πολιτική βούληση. Ολοκληρώνουμε ένα έργο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που απαντά στις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/UhA0XQM1fKU

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *