Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Αγναντερού για τον καρκίνο του μαστού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αγναντερού την Κυριακή, 14-4-2024, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού. Προσκεκλημένη του Συλλόγου ήταν η δρ Ιωάννα Κωνσταντιάδου, MD Σχης (ΥΙ) ε.α., Χειρουργός-Χειρουργός Μαστού, η οποία σε μια ομιλία-παρουσίαση ανέπτυξε το θέμα «Η πρόληψη του καρκίνου: πόσο προβλέψιμος είναι; Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού» .

Η δρ Ιω. Κωνσταντιάδου αρχικά παρουσίασε τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της εμφάνισής τους. Τόνισε πως ο καρκίνος του εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του δέρματος αποτελούν τις πιο συνήθεις μορφές της επάρατης νόσου και στάθηκε ιδιαίτερα σε απλούς τρόπους πρόληψης, που ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του, αφού ως γνωστόν «η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία». Επεσήμανε δε πως, εφόσον πρόκειται για αγροτική περιοχή, οι ανάγκες της οποίας απαιτούν πολύωρη παραμονή των ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους, στα χωράφια, καθίσταται εξαιρετικά αναγκαία η χρήση αντιηλιακού και καπέλου κατά την παραμονή στον ήλιο.


Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στον καρκίνο του μαστού επισημαίνοντας πως αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου που πλήττει τον γυναικείο πληθυσμό, κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 40-75 ετών. Κρίνεται επομένως αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση,
η οποία μπορεί να επιτευχθεί με κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα, μαστογραφία και ό,τι κρίνει ο γιατρός απαραίτητο, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.  

Ο καρκίνος είναι ένα θέμα που αφορά όλους, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας και γι αυτό την ομιλία παρακολούθησαν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Και ασφαλώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που πολύ συχνά, δυστυχώς, δεν έχει θετική κατάληξη, η όποια πρόληψη-πρόβλεψη πιθανόν ενισχύει τη δυνατότητα θεραπείας ή έστω βελτίωσης του/της ασθενούς.

Η ομιλία ήταν εμπλουτισμένη με εικόνες σε μορφή παρουσίασης κάτι που μέσω της παραστατικότητας έκανε δυνατή τη μέγιστη κατανόηση στοιχείων αυτής της δυσθεράπευτης και δυσεξάλειπτης ασθένειας.  

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *