Παπαστεργίου: Με όραμα και σχεδιασμό για τη ζωή μας το συνέδριο #Τρίκαλα2030

Η κοινωνία των Τρικάλων με συμβολικό ορόσημο το 2030 ξεκίνησε να σχεδιάζει, να οριοθετεί και να οραματίζεται με αφετηρία  το συνέδριο με το ίδιο όνομα (#Τρίκαλα2030). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε επί διήμερο στην έδρα του Δήμου Τρικκαίων, στις 20 και 21 Απριλίου 2023 από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala ΑΕ. Και, όπως τόνισε στο πέρας των εργασιών του ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, το συνέδριο “ασχολήθηκε με τη ζωή μας, αυτή που ζούμε τώρα και αυτή, στην οποία θα μετασχηματιστεί τα επόμενα χρόνια”.
Εξάλλου τις δύο αυτές “πολύ πυκνές ημέρες με πάρα πολλή πληροφορία”, συζητήθηκαν οι υποδομές, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η ψηφιακή στρατηγική, το περιβάλλον. Θέματα, για τα οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου “συζητούμε και σχεδιάζουμε την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ”.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στη συνέχεια: “ανοίξαμε τη συζήτηση στην κοινωνία για το τι πρέπει να κάνουμε. Θα συζητήσουμε με ηρεμία, επιστρέφοντας στη θεματολογία του συνεδρίου”. Μάλιστα διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εισηγήσεων θεματικά στη σελίδα του συνεδρίου (https://trikala2030.gr/), προκειμένου “κάθε τόσο να επανερχόμαστε σε αυτό”
Αλλά όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, η συζήτηση αφορούσε και ειδικά στον άνθρωπο, στη νέα γενιά, , με βάση το πώς θα ενδυναμώσουμε την παρουσία τους στα κοινά.
Και, όπως σημείωσε με έμφαση, στο συνέδριο “έγινε πολύ σοβαρή κατάθεση προτάσεων για την περιοχή μας, δόθηκε αρκετή τροφή για σκέψη”.
Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο οι 25 εισηγητές/τριες αναφέρθηκαν σε βασικά θέματα ανάπτυξης, μέσω των 5 αξόνων – ενοτήτων: Περιβάλλον & Ενέργεια, Αξιοποίηση των Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων της περιοχής και Ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος, Αναπτυξιακές Υποδομές, Συμμετοχή στα Κοινά, Ψηφιακή Ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, με ξεχωριστό ενδιαφέρον: για το τουριστικό προϊόν με επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους Δημάρχους Θέρμης και Αργιθέας και για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, με τη συμμετοχή απερχόμενων, νυν και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
(Αναλυτικά το τι συζητήθηκε την πρώτη ημέρα, στον σύνδεσμο https://trikalacity.gr/schediasmos-kai-orama-gia-ta-trikala-toy-2030-xekinise-to-diimero-synedrio-me-simantikes-topothetiseis/)
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διάρκεια του συνεδρίου και από τον Δήμαρχο Τρικκαίων, στον χώρο διεξαγωγής. Οι παλιές αποθήκες στην περιοχή ΟΣΕ επελέγησαν και συμβολικά, καθώς είναι δείγμα συνέχειας στην πόλη: κάθε ένα από τα τρία κτήρια αγοράστηκαν από τρεις διαφορετικούς δημάρχους (Μιχ. Ταμήλο, Χρ. Λάππα, Δηm. Παπαστεργίου) με τη νυν δημοτική αρχή να τις εντάσσει σε πρόγραμμα και μόλις πριν 20 ημέρες να υπογράφει τη σύμβαση για μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού (πινακοθήκη και χώρος κλασικής μουσικής & φιλαρμονικής).Οι αποθήκες, μετατραπείσες σε χώρο συνεδρίου, συγκέντρωσαν και τα ευμενέστατα σχόλια όλων, καθώς αναδείχθηκε και η επισταμένη εργασία, που με μεθοδικότητα αναμόρφωσε τους χώρους, πριν την οριστική αλλαγή χρήσης τους.

Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε συμμετέχοντα/ουσα (είτε με εισήγηση είτε ως σύνεδρος), κάθε έναν και μία που επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και έμεινε στην πόλη, τις εταιρείες και τους χορηγούς που βοήθησαν οικονομικά και στην κάλυψη, το προσωπικό του Δήμου Τρικκαίων και της e-trikala ΑΕ για τη διοργάνωση, λειτουργία και διεκπεραίωση του συνεδρίου.

Συντονιστής ήταν ο κ. Λάζαρος Μάμαλης, τη συζήτηση στις τρεις στρογγυλές τράπεζες συντόνισαν οι δημοσιογράφοι κ. Ευαγγελία Σωτηρίου και Βιβή Μαργαρίτηκαιτ ο στέλεχος της e-trikala κ. Χριστίνα Καραμπέρη, ενώ την κάλυψη ανέλαβε η εταιρεία Istros. Ευγενικοί χορηγοί ήταν οι Πράσινο Ταμείο, Vodafone Business, ΔΕΔΔΗΕ, Cisco, Mytilineos Energy and Metals, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ, Intracom Telecom, Dotsoft, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η έναρξη των πιλοτικών δρομολογίων του προγράμματος SHOW, των νέων οχημάτων αυτοματοποιημένης οδήγησης που υλοποιούνται στα Τρίκαλα (αναλυτικά στον σύνδεσμο https://trikalacity.gr/ta-trikala-tolmoyn-xana-me-ta-nea-ochimata-aytomatopoiimenis-odigisis/)

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *