Ο Δήμος Τρικκαίων ξεκινά και τα έργα για το Open Mall

Ένα ακόμη μεγάλο έργο με έμφαση στην τρικαλινή επιχειρηματικότητα ξεκινά από τον Δήμο Τρικκαίων. Ο λόγος για το Open Mall, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου με συνολικό προϋπολογισμό 1,90 εκ. €
Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και για έναν σχεδόν μήνα (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2022) η οδός 25ης Μαρτίου (από την οδό Ερμού μέχρι την οδό Νικοτσάρα) θα παραμείνει κλειστή για τα οχήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
Οι εργασίες ξεκινούν στο πρώτο υποέργο του OpenMall, που ονομάζεται «Αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης των Τρικάλων και μετατροπή της οδού 25ης Μαρτίου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας», με προϋπολογισμό 723.000 € και χρηματοδότηση από το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΤΠΑ & Π∆Ε).
Το έργου ουσιαστικά δίνει νέα πνοή και μορφή σε όλη την έκταση της περιοχής από τα Δικαστήρια μέχρι το Βαρούσι και αφορά σε σειρά δράσεων, για
– την τόνωση της επιχειρηματικότητας,
– την ανάπλαση της περιοχής,
– την ανανέωση του παλιού εμπορικού κέντρου
– τη δημιουργία σύγχρονης πόλης.
Με άλλα λόγια, ο Δήμος Τρικκαίων ενισχύει το κέντρο της πόλης και αυξάνει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό και με την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ηπιας κυκλοφορίας η 25ης Μαρτίου

Στην οδό 25ης Μαρτίου θα γίνουν παρεμβάσεις, με μέτρα ήπιας κυκλοφορίας για μείωση ταχύτητας των οχημάτων. Μάλιστα οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε ενοποίηση των υπαρχόντων πεζοδρόμων στα «μανάβικα» με τη «νέα» 25ης Μαρτίου, δημιουργώντας μια εικόνα βιώσιμης ανάπλασης του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης.

Τα έργα είναι:

1. Υψομετρική ενοποίηση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων της οδού 25ης Μαρτίου και στο τμήμα αυτής από την οδό Νικοτσάρα έως την οδό Ερμού, με σαφή διαχωρισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων από τον χώρο κυκλοφορίας πεζών.
2. Διαμόρφωση θέσεων ολιγόλεπτης στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των εμπόρων και των πολιτών, χώρων πρασίνου και καθιστικών.
3. Το πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας θα είναι 3.50μ. και θα στρωθεί με κυβόλιθο από γρανίτη όπως και οι θέσεις στάθμευσης πλάτους 2μ.
4. Για τη μείωση της ταχύτητας των οδηγών θα διαμορφωθεί μια οφιοειδής διάταξη κυκλοφορίας (δηλαδή μία τεχνητή εναλλαγή στον διάδρομο κυκλοφορίας, που επιτυγχάνεται με συνεχείς στροφές, που δημιουργούνται στην οδό).
5. Στη διασταύρωση της οδού 25ης Μαρτίου με τις οδούς Νικοτσάρα και Ερμού, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας υπερυψωμένης διάβασης.

4 άξονες

Ο σχεδιασμός συνολικά για το Open Mallπεριλαμβάνει 4 γενικές παρεμβάσεις:

1. Μετατροπή της οδού 25ης Μαρτίου (από την οδό Νικοτσάρα έως την Πλατεία Πολυτεχνείου) σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με παράλληλη αναμόρφωση της πλατείας ΟΤΕ.
2. Συνέχιση της ήπιας κυκλοφορίας της οδού Καραϊσκάκη ( για το τμήμα αυτής από την οδό Χαιροπούλου έως την Κολοκοτρώνη).
3. Μερική αποκατάσταση υφιστάμενων πεζοδρόμων περιοχής Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου,
4. Αποξήλωση στύλων φωτισμού στο ιστορικό εμπορικό κέντρο.

Τα οφέλη

Η μεγάλη αυτή παρέμβαση με το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου
– δημιουργεί ενιαία πρόσοψη για πάνω από 150 καταστήματα, δωρεάν για τους ιδιοκτήτες
– αναβαθμίζει όλον τον δημόσιο χώρο, με νέα πεζοδρόμια, χώρους ανάπαυσης, πράσινο, προσβασιμότητα ΑμεΑ,  οδοφωτισμό, μετατροπή 25ηςΜαρτίου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας κ.α.
– αξιοποιεί όλη την υπάρχουσα τεχνολογία για επισκέπτες, πελάτες, επιχειρηματίες, με δωρεάν wifi, συστήματα «έξυπνου» οδοφωτισμού & στάθμευσης, βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, διαχείρισης κοινόχρηστων ποδηλάτων κ.α.
– προωθεί πολιτιστικές παρεμβάσεις.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *