ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στη Συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 17 Νοέμβρη 1973

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά

στη Συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές

της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 17 Νοέμβρη 1973

που συνδιοργανώνουν η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Τρικάλων

την Πέμπτη  17/11/21 και ώρα 4:30μ.μ. στην πλ.ΡΗΓΑΦΕΡΑΙΟΥ

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου 2022

Η εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 έμεινε στη μνήμη του λαού σαν την κορύφωση των αγώνων του για να απαλλαχθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Σε μία από τις πιο μελανές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την ανέχεια και τη φτώχεια ενώ η ολιγαρχία συνέχιζε να κερδοσκοπεί. Τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές. Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη  ΕΣΑ, τα βασανιστήρια των αγωνιστών της ελευθερίας ήταν καθημερινή ρουτίνα. Χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες του φασισμού στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Ο λαός οργάνωνε μέρα με τη μέρα την αντίστασή του στη δικτατορία. Το φοιτητικό κίνημα εντάχθηκε σ αυτόν τον αγώνα και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος. Το Φλεβάρη του ‘73, εννιά μήνες πριν από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, γίνεται η πρώτη κατάληψη της Νομικής στην Αθήνα και μετά από λίγες μέρες η δεύτερη. Η χούντα επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση με επέμβαση της αστυνομίας, με συλλήψεις και βασανισμούς. Ο λαός και οι εργαζόμενοι συμπαρατάσσονται με τη νεολαία και η χούντα απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο.

Το Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο, το οποίο γίνεται στη συνέχεια η βάση μιας παλλαϊκής εξέγερσης. Οργανώνονται στο χώρο και κατασκευάζουν αυτοσχέδιο ραδιοφωνικό σταθμό, για να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας, που λογοκρίνονται αυστηρά από τη χούντα. Η εξέγερση σύντομα εξαπλώνεται και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοσταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Κάτω η χούντα» και άλλα, δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα. Η νέα δικτατορία που ακολούθησε και η τραγωδία της Κύπρου, οδήγησαν στο τέλος αυτής της θλιβερής περιόδου.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και το φοιτητικό και αντιδικτατορικό κίνημα παραμένει και σήμερα ένας από τους φάρους που φωτίζουν τους αγώνες του λαού και της νεολαίας σε κάθε περίοδο.

Η τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική δράση και στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, 49 χρόνια μετά, αποτελεί αυτονόητη πράξη ευθύνης για το σήμερα. Κι αυτό διότι, τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά.

Ειδικότερα, δε, σε μια περίοδο που η ακρίβεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γονατίσει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, που οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αφαιμάζονται από τις δραματικές αυξήσεις των τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και στους λογαριασμούς. Σε μια περίοδο, που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τη μία, πριμοδοτεί και ενισχύει την αισχροκέρδεια ιδιωτών παρόχων ενέργειας και μεγάλων επιχειρήσεων, κι από την άλλη, ιδιωτικοποιεί τους νευραλγικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση), κατακρεουργεί με το ν. Χατζηδάκη τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (κατάργηση 8ωρου, ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, δικαίωμα στην απεργία κ.ά) και επιβάλλει αυταρχισμό και φίμωση στη νέα γενιά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο γιατί οι ανατιμήσεις εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα, η Παιδεία αντί να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο και η προσπάθεια να φιμωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με απεργοκτόνους νόμους και με τη στέρηση των κεκτημένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το όραμα του κόσμου της εκπαίδευσης για ένα ποιοτικό δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα καλλιεργεί τις πανανθρώπινες αξίες και θα μάχεται με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην ανισότητα, τον αποκλεισμό και το ρατσισμό, θα μας καθοδηγεί πάντα. Θα καθοδηγεί τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών μας, της νεολαίας και του λαού  για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας, δικαιωμάτων και αλληλεγγύης.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2022 φωνάζουμε για ΨΩΜΙ- Δημόσια Παιδεία και Υγεία – Εργασία -Δημοκρατικά και Κοινωνικά δικαιώματα.

Οι αγώνες δεν είναι στείρες ουτοπίες και τα όνειρά μας δεν εκχωρούνται ούτε  ξεπουλιούνται σε όσους κερδοσκοπούν σε βάρος μας.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά

στη Συγκέντρωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές

της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 17 Νοέμβρη 1973

που συνδιοργανώνουν η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Τρικάλων

την Πέμπτη  17/11/21 και ώρα 4:30μ.μ. στην πλ.ΡΗΓΑΦΕΡΑΙΟΥ

ΔΣ

ΕΛΜΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΣΕΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *