ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ

Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια παρέστη ο Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» στην 201η επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων και εκπροσώπησε την πόλη μας.

Το τμήμα απόδοσης τιμών και αναβίωσης – αναπαράστασης Ιστορικών γεγονότων ΘΕΡΙΣΤΑΔΩΝ, το περασμένο Σαββατοκύριακο (9 & 10/4/2022) κατόπιν προσκλήσεως βρέθηκε στην Άμφισσα και έλαβε μέρος στις τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Δελφών για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιτόπιες αναπαραστάσεις  στους χώρους που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα  το 1821, ομιλίες, εκθέσεις, πανηγυρισμό της νίκης μέσα στο κάστρο όπως την ώρα της παράδοσής του από τους Τούρκους στους Έλληνες, και την Κυριακή 10/4/2022  δοξολογία στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου, κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαϊα, με αποκορύφωμα τη λαμπρή παρέλαση μπροστά στους επισήμους τοπικούς άρχοντες παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικ. Χαρδαλιά.

Το πολυπληθές κοινό που συνέρεε από όλη την  περιοχή κατέκλεισε την πόλη προκειμένου να παρακολουθήσει τα δρώμενα. Σχολεία απο  όλο το Ν. Φωκίδας ενδεδυμένα με Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, πολιτιστικοί Σύλλογοι, τμήματα αναβιώσεων και αναπαράστασης ιστορικών γεγονότων, εκπρόσωποι φορέων  από όλες τις περιοχές της πατρίδας μας και επίσημα κυβερνητικά πρόσωπα, παρευρέθησαν να αποδώσουν φόρο τιμής  σ’ αυτούς που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τους Τούρκους.

ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ όπως πάντα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό και προκάλεσαν ιδιαίτερη συγκίνηση, αποσπώντας παρατεταμένα χειροκροτήματα και παράλληλα τα καλύτερα σχόλια απο το κοινό που ζητωκραύγαζε καί φώναζε ” μπράβο” στα Τρίκαλα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους επισήμους που παρέστησαν με κατάθεση στεφάνου και παρακολούθησαν την παρέλαση ήταν και Τρικαλινοί που υπηρετούν στην περιοχή:  Ο αν. Διοικητής της Τροχαίας Ν.Φωκίδας κ. Μιχαήλ Β. Παπαμιχαήλ από τη Φανερωμένη, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ν.Φωκίδας κ. Ευάγγελος Γ. Τσιορλίδας από το Μεγαλοχώρι και ο Μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Άμφισσας κ. Παναγιώτης Βασιλείου από την Αγ.Κυριακή.

Όλοι τους,  υποδέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση το Σύλλογο των Θεριστάδων και εξέφρασαν την υπερηφάνεια τους για την άψογη και εντυπωσιακή παρουσία του Τρικαλινού Συλλόγου στα δρώμενα. Επίσης ο πρόεδρος των Θεριστάδων κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ ως εκπαιδευτικός συνοδευόμενος από τους φίλους και συναδέλφους του κ. Μπαρτσώκα Παναγιώτη και κ. Μαίρη Ντινοπούλου μετά τη δοξολογία αντάλλαξαν ευχές και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με την Περιφερειακή διευθύντρια Φωκίδας κ. Ελένη Μπενιάτα και τις διευθύντριες Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Αμαλία Παπαϊωάννου-Μπουγα και κ. Ευτυχία Λαμπίδη.

Κατόπιν όλων αυτών ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ θέλουν να συγχαρούν και να ευχαριστήσουν το Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγ. Αγ. Ταγκαλή για τη θερμή Φιλοξενία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους φίλους και συνεργάτες – μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων – κ. Γ. Ξεπλάτη, κ. Ευάγγ. Τσάρκο, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Άμφισσας κ. Π. Μερινόπουλο, την κ. Χρύσα Κωνσταντινίδου και σαφώς τον τελετάρχη κ. Μαρκοδήμο Ιωάννη (εκπαιδευτικό – Γυμναστή) για την άψογη συνεργασία.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *