ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, «Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ» και «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων υλοποίησεεκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, από τις 10-13 Απριλίου 2024. Στην εκδρομή συμμετείχαν δεκαεννιά (19) μαθητές και είκοσι μία (21) μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές (Γουσόπουλος Σωτήριος, Βασιλείου Γεώργιος και Κεφάλα Βαΐα).

Γεμάτοι ενθουσιασμό, με τους γονείς όλων των μαθητών να μας ξεπροβοδίζουν χαμογελαστοί, ξεκινήσαμε νωρίς την Τετάρτη 10 Απριλίου το οδοιπορικό μας για τη Βασιλεύουσα.

Ύστερα από μια πολύωρη διαδρομή φτάσαμε στα σύνορα των Κήπων όπου έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος. Συνεχίσαμε την πορεία μας στην ανατολική Θράκη, ταξιδεύοντας παράλληλα με την ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά (Προποντίδας) ώσπου οδηγηθήκαμε στον προορισμό μας αργά το απόγευμα εξαιτίας της μεγάλης κίνησης που συναντήσαμε πολλά χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη λόγω της ισλαμικής γιορτής του Ραμαζανιού.. Πρόκειται για τη θρησκευτική γιορτή που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας και την έναρξη της συγγραφής των θεόσταλτων εδαφίων του κορανίου.

Η Κωνσταντινούπολη, επιβλητική και μεγαλειώδης μας εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή με τους σύγχρονους ουρανοξύστες, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και το σύγχρονο παρόν της. Είναι μια πόλη, μνημείο πολιτισμού που περικλείει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, από την νεολιθική ακόμα εποχή. Η ελληνική πόλη που  ιδρύθηκε το 667 π.Χ. από Μεγαρείς αποίκους επανοικοδομήθηκε από τον ΜέγαΚωνσταντίνο και λειτούργησε από το 330 ως πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι την άλωσή τηςαπό τους Οθωμανούς το 1453. Μετά την κατάληψή της λειτούργησε ως πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1922. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό που ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια. Μια στάση για φαγητό στην πλατεία Ταξίμ και επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Η πρώτη μας ξενάγηση την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Βαλουκλή) με το κοιμητήριο των Πατριαρχών, με έντονα τα σημάδια των επιθέσεων κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955, τα περίφημα ψάρια της παράδοσης της Άλωσης, που κολυμπούν στο Αγίασμα και το ναό. Γεμάτοι συγκίνηση ψάλλαμε με τον ιερέα του ναού τον Ακάθιστο Ύμνο.

Επόμενος σταθμός η Αγία Σοφία, οικοδομημένη επί Ιουστινιανού, κορυφαίο σύμβολο του Χριστιανισμού, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO από το 1985 και αρχιτεκτονικό θαύμα. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και από το 1930 σε μουσείο. Το 2020 θα μετατραπεί και πάλι σε τέμενος. Από το Φεβρουάριο του 2024 παρατηρείται το οξύμωρο οι μουσουλμάνοι να εισέρχονται μόνο στο ισόγειο δωρεάν για προσευχή ενώ οι επισκέπτες μόνο στο γυναικωνίτη, που λειτουργεί ως μουσείο,πληρώνοντας 25 Ευρώ και χωρίς τη δυνατότητα ξενάγησης εντός του μνημείου. Παρόλα αυτά, το δέος που προκαλεί η Αγία Σοφία και η αίγλη του παρελθόντος μένουν αναλλοίωτα μέχρι σήμερα.