Νέα εποχή στα Τρίκαλα, ξεκίνησε η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Το πιο εμβληματικό έργο του Δήμου Τρικκαίων ξεκίνησε! Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων από το πρωί το Σαββάτου 27 Αυγούστου 2022 μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.
Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στην πλατεία, αρχίζοντας τις προεργασίες για να πάρουν σειρά οι εργασίες ανάπλασης. Αμέσως μετά, ακολουθεί η ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ολοκληρώνοντας το σημαντικό έργο «Ανάπλαση της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων». Εργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3.000.000 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, υλοποιούμενο βάσει της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην πόλη.
Το έργο ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού η εταιρεία «Κοινοπραξία Κατσιάβας Χρ. & ΣΙΑ ΟΕ – Κατσιάβας Χρ. – Νάτσης Κων ΟΕ». Προηγουμένως ο Δήμος Τρικκαίων είχε προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε δημόσια έκθεση των μελετών – προτάσεων, σε δημόσια συζήτηση και διαβούλευση, προχωρώντας παραλλήλως όλες τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του έργου.

Η νέα όψη

Η  σύγχρονη όψη της πλατείας δεν καταστρέφει κανένα στοιχείο της υπάρχουσας («Νικολάκης», σιντριβάνια, αγάλματα, παγκάκια, πράσινο). Αντιθέτως, τα αναμορφώνει και τα προσαρμόζει στη νέα εποχή, στον 21ο αιώνα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η κεντρική πλατεία από τη δεκαετία του 1950 δεν είχε ενιαία μορφή, καθώς σταδιακά δεχόταν πλήθος παρεμβάσεων, με νέα υλικά και στοιχεία.
Πλέον, όλα αλλάζουν και ανασυντίθενται σε νέα μορφή.


Σε συνολικό εμβαδό 5.755,54 τ.μ.:
– Εμπλουτίζεται και αυξάνεται το πράσινο
– Δεν καθαιρείται κανένα άγαλμα, απλώς τροποποιείται η χωροθέτησή τους
– Αυξάνονται τα σημεία με νερό, με δύο μικρές λίμνες στην Ηρώων Πολυτεχνείου
– Δημιουργείται στέγαστρο για τους πολίτες
– Η ζώνη περιμετρικά της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών
– Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή.
– Κατασκευάζονται δύο στέγαστρα. Το ένα στεγάζει το info point και τους χώρους υγιεινής, ενώ το δεύτερο, πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό.
– Δίνεται μέγιστη έμφαση στους πολίτες ΑμεΑ, με κινητικά προβλήματα, στους γονείς με τα καροτσάκια, στον ελεύθερο χώρο.

Συνολική αλλαγή

Παράλληλα με το συγκεκριμένο έργο, έχουν ξεκινήσει άλλα τρία σημαντικά έργα:
– η ανάπλαση της οδού 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο υποέργου του Ανοικτού Κέντρου εμπορίου (open Mall)
– η ανάπλαση στις όχθες του Ληθαίου ποταμού
– η επέκταση του ποδηλατοδρόμου της οδού Κονδύλη
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η νέα όψη της λαϊκής αγοράς, προχωρά η αναμόρφωση του κτηρίου της Νομαρχίας, συνεχίζονται τα έργα για νέο, ασφαλέστερο δίκτυο ύδρευσης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *