Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία, πραγματοποίηση επιμορφωτικού εργαστηρίου στην Καρδίτσα

Με  επιτυχία συνεχίζεται η Δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία η οποία υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, με μεγάλη συμμετοχή, το πρόγραμμα κατάρτισης «Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και αναπλήρωση του μελισσοκομικού κεφαλαίου» που αποτελεί μέρος της ανωτέρω Δράσης.

Το επιμορφωτικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα Καρδίτσας, είχε ως στόχο τη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και την ενίσχυση της συνολικής υγείας των μελισσοσμηνών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μελισσιών και η μείωση των επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, μέσω της μεταφοράς γνώσεων και πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, επαγγελματία μελισσοκόμο και εκπαιδευτή μελισσοκομίας, η θεματική του οποίου αφορούσε στην δημιουργία ετήσιου πλάνου διαχείρισης μελισσιού και ανέλυσε τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ένας μελισσοκόμος πριν, μετά και κατά την διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα οφέλη της βασιλοτροφίας και του γηγενούς γενετικού υλικού. Στην εκπαίδευση συμμετείχε επίσης ο κ. Δημήτρης Βολουδάκης CapacityBuilding Director του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ο οποίος διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα με ειδίκευση στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στον τομέα της γεωργίας γενικά, αλλά και στην μελισσοκομία ειδικά.

Το επιμορφωτικό εργαστήριο παρακολουθήθηκε από 40 μελισσοκόμους και είχε διάρκεια 4 ώρες. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιώντας πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις θεματικές του εργαστηρίου γεγονός  που αναδεικνύει  την ανάγκη των μελισσοκόμων της περιοχής για πρόσβαση σε ειδικευμένες γνώσεις.

Οι παραπάνω εκπαιδεύσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.

Η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ευχαριστεί τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για τηδωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.

Η δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’ συμπεριλαμβάνει και το πρόγραμμα ‘Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού’, Το πρόγραμμα Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού,  είναι σε εξέλιξη από τον Απρίλιο 2024 και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παραπάνω από 300 μελισσοκόμοι της περιοχής. Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει στήριξη σε τουλάχιστον  300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, με την παροχή 27.000 βασιλικών κελιών. Οι παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Danielαλλά και στην ανάπτυξη των προϋποθέσεων για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου στη Θεσσαλία.

#ΤΕΛΟΣ

 

Επικοινωνία για τα Μ.Μ.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

 

Γιώργος Καρούμπης

Events & Operations Manager

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Τηλ: +30 2310 471292

email: george@generationag.org

 

Σημειώσεις για τον εκδότη:

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers(το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει εγκρίνει περισσότερα από $3.7 δισεκατομμύρια, μέσω 5.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 134 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο παλαιότερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1920, με το όραμα να συν-δημιουργήσει και να στηρίξει την ανάπτυξη του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής στην Ελλάδα. Σήμερα, στόχος του ΓΠΑ είναι να επιτύχει την εκπαιδευτική́ και ερευνητική αριστεία, προκειμένου να καταλάβει μια δυναμική θέση στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να ανταποκριθεί στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το ΓΠΑ προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και επιδιώκει την έρευνα στις γεωργικές επιστήμες, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών και αναδυόμενων θεμάτων που αφορούν τις επιστήμες των καλλιεργειών και των ζώων, την υδατοκαλλιέργεια, τη βιοτεχνολογία, τη γεωργική μηχανική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την επιστήμη των τροφίμων, τη διατροφή και την αγροτική οικονομία. Όντας σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΓΠΑ παρέχει λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Tο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 στη μνήμη του Γιάννη Λάτση, από την οικογένειά του, με σκοπό τη διατήρηση της κοινωφελούς παρακαταθήκης, του διαρκούς ενδιαφέροντος και της αφοσίωσης που ο ίδιος επιδείκνυε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στην υλοποίηση έργων προς όφελος των συνανθρώπων του ατομικά και της ελληνικής κοινωνίας συλλογικά. Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα επιδιώκει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και μοιράζονται το κοινό όραμα για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής, σύγχρονης και συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα έχει επαναπροσδιορίσει την κοινωφελή χρηματοδοτική στρατηγική του για την περίοδο 2022-2025, η οποία εστιάζεται πλέον στη σχεδίαση, διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων, καθώς και την υποστήριξη δράσεων τρίτων φορέων που εντάσσονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την Εκπαίδευση & την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, την Καινοτομία & τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη. Το Ίδρυμα, από συστάσεώς του, διέπεται από μια βαθιά συνεργατική φιλοσοφία που κατευθύνει τη δράση του και θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση παραγωγικών συμπράξεων με εταίρους της ΚτΠ, με στόχο να προάγει την κοινωνική καινοτομία οριζόντια σε όλους τους τομείς της δραστηριοποίησής του και να μεγιστοποιεί τον κοινωνικό του αντίκτυπο. Ένα ακόμη, διαφοροποιημένο αλλά διαχρονικό σκέλος δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι η λειτουργία του Πλωτού Μουσείου Νεράιδα, το οποίο έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της ναυτιλιακής, ναυτικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα.

APIVITA

Γεννημένη στην Αθήνα το 1979 από δυο φαρμακοποιούς και εμπνευσμένη από την αέναη σχέση των μελισσών και της Ελληνικής φύσης, η APIVITAβάζει το πάθος και την αφοσίωσή της για το περιβάλλον μπροστά από κάθε τι που κάνει.

Η APIVITA (που σημαίνει «η ζωή της μέλισσας»), προσφέρει αποτελεσματικά φυσικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά και δραστηριοποιείται σε 55 χώρες παγκοσμίως.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *