Μ. Κοντοτόλη: Λύση στα αιτήματα και στα προβλήματά τους ζητούν οι πλημμυροπαθείς των Μεγάλων Καλυβίων

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, με Αναφορά που κατατέθηκε σήμερα προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών, τα αιτήματα της Επιτροπής Πλημμυροπαθών κατοίκων Μ. Καλυβίων, σχετικά με τα προβλήματα που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Επιτροπή Πλημμυροπαθών κατοίκων Μ. Καλυβίων, το ποσό των 6.600 δεν έχει καταβληθεί ακόμη, τουλάχιστον στους μισούς από τους πλημμυροπαθείς. Επιπλέον δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη τα «κόκκινα» σπίτια και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο. Μεγάλο άγχος έχουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των Μ. Καλυβίων για τα χρέη που υπάρχουν στην εφορία και για τις δόσεις των δανείων που πρέπει να αποπληρωθούν.

Εύλογο ερώτημα της επιτροπής, είναι η έναρξη του καθαρισμού και των αντιπλημμυρικών έργων, με σκοπό να αποφευχθούν τόσο μεγάλες καταστροφές μελλοντικά. Τέλος τα ενοίκια και το επίδομα συγκατοίκησης αποτελούν μαύρη σελίδα καθώς οι κάτοικοι είναι ήδη επιβαρυμένοι οικονομικά και αδυνατούν να δώσουν προκαταβολή 2 ενοικίων από την τσέπη τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

1.       τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

2.       τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

3.       τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

4.       τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Λύση στα αιτήματα και στα προβλήματά τους ζητούν οι πλημμυροπαθείς των Μεγάλων Καλυβίων».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την επιστολή της Επιτροπής Πλημμυροπαθών κατοίκων Μ. Καλυβίων Τρικάλων, την καταθέτει ως Αναφορά προς τουςΥπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών και Μεταφορών,ζητώντας απαντήσεις στα εύλογα αιτήματα και ερωτήματα των κατοίκων με σκοπό να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.

Στην επιστολή της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών κατοίκων Μ. Καλυβίων επισημαίνει μεταξύ άλλων:

·         Παρά το γεγονός ότι τα 6.600 είναι ανεπαρκές ποσό για να καλυφθούν οι ζημιές ενός νοικοκυριού, τουλάχιστον οι μισοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν λάβει ακόμη αυτά τα χρήματα.

·         Οι τριτοβάθμιες τριμελείς επιτροπές δεν έχουν ελέγξει ακόμη τα «κόκκινα» σπίτια και αποθήκες. Ως επακόλουθο υπάρχουν γκρεμισμένα σπίτια μέσα στο χωριό, που καθόλου δεν βοηθούν στην ψυχολογία αυτών των ανθρώπων.

·         Καθυστέρηση υπάρχει και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, εκτός από αυτό όμως δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών που υπέστη το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο.

·         Οι τηλεφωνικές γραμμές και το ίντερνετ, 2 μήνες μετά είναι ακόμα ανύπαρκτα στα περισσότερα σπίτια.

·         Μεγάλο άγχος δημιουργούν τα χρέη στην εφορία και οι δόσεις των δανείων που πρέπει να αποπληρωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση κρίνεται αναγκαία ρύθμιση των χρεών από την κυβέρνηση σε τράπεζες και εφορία, ακόμα και διαγραφή των χρεών.

·         Πότε θα καθαριστούν τα χωράφια, τα κανάλια και οι αγροτικοί δρόμοι που έχουν γεμίσει φερτά υλικά; Επιπλέον πότε θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα με σκοπό να αποφευχθούν τέτοιες καταστροφές μελλοντικά;

·         Για πόσο καιρό θα περιμένουμε να τεθεί χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις όσον αφορά τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα, κίτρινα και πράσινα;

·         Τι προβλέπεται για τα ενοίκια και το επίδομα συγκατοίκησης στους πλημμυροπαθείς; Πώς θα καταφέρουν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές να προπληρώσουν 2 ενοίκια, με δικά τους έξοδα; Όλοι εκείνοι που έμειναν άστεγοι πού θα μείνουν ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται;

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023

Ακολουθεί η από 6 Νοεμβρίου 2023 επιστολή της Επιτροπής Πλημμυροπαθών κατοίκων Μ. Καλυβίων Τρικάλων.

Η καταθέτουσα Βουλευτής,

Κοντοτόλη Μαρίνα

Αιτήματα και προβλήματα των πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων

·         Τα 6.600 δεν τα έχουν πάρει ακόμα τουλάχιστον οι μισοί πλημμυροπαθείς. Τα 6.600 είναι ανεπαρκές ποσό για να καλύψει τις ζημιές που έγιναν στα σπίτια, σε ηλεκτρικές συσκευές, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα, πόρτες, παράθυρα, μπάνια, αυτοκίνητα, εργαλεία, κ.α.

·         Οι τριτοβάθμιες τριμελείς επιτροπές δεν πέρασαν ακόμα να ελέγξουν τα «κόκκινα» σπίτια και τις αποθήκες. Η καθυστέρηση αυτή, εκτός από την καθυστέρηση που προοιωνίζει για την Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ), επιφέρει καθυστέρηση και στον καθαρισμό των χώρων από τα γκρεμισμένα κτήρια.

·         Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ εκτός του ότι καθυστερούν, υπολείπονται κατά πολύ από της ζημιές που έγιναν και για την αντικατάσταση των ζωικού κεφαλαίου και τις ανάγκες να γίνουν τα χωράφια όπως πρέπει για να ξανασπαρθούν καθώς και για την επισκευή ή αντικατάσταση των αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων.

·         Τα σταθερά τηλέφωνα και το ίντερνετ δεν λειτουργούν ακόμα για την μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών και καταστημάτων.

·         Εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, τι θα γίνει με τα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες και σταfundsπου έχουν εξαγοράσει τα δάνεια από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που ζητάνε να πληρώνονται οι δόσεις; Πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση γενναία ρύθμιση των χρεών στην εφορία και στις τράπεζες, ακόμα και διαγραφή χρεών.

·         Τα χωράφια που έχουν γεμίσει με φερτά υλικά πως θα καθαριστούν; Επίσης πως θα καθαριστούν τα κανάλια και οι αγροτικοί δρόμοι, πως θα επιδιορθωθούν οι ζημιές στις πομόνες και γεωτρήσεις και στο δίκτυο τους;

·         Πότε θα γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα για να αποφευχθεί μια άλλη καταστροφική πλημμύρα σαν αυτή που βιώσαμε;

·         Θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις και την Σ.Σ για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα, κίτρινα και  πράσινα ή θα περάσουν πολλά χρόνια περιμένοντας;

·         Η πρόβλεψη για τα ενοίκια και το επίδομα συγκατοίκησης στους πλημμυροπαθείς θα βελτιωθεί ή θα συνεχίσει ως έχει; Οι πλημμυροπαθείς που αναζητούν να νοικιάσουν σπίτι πρέπει να πληρώσουν 2 ενοίκια προκαταβολή από την τσέπη τους και το τρέχον ενοίκιο (400 και 500 ευρώ) και ταυτόχρονα να εξοπλίσουν το σπίτι που νοικιάζουν. Πως μπορεί να γίνει αυτό από ανθρώπους που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και που πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τα πάντα; Που θα στεγαστούν οι άστεγοι πλημμυροπαθείς;

Μεγάλα Καλύβια 6/11/2023

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *