Μισό εκατομμύριο άνεργοι “προτιμούν να εργάζονται μαύρα” και να εκμεταλλεύονται τον ΟΑΕΔ

Να συκοφαντήσει όσους δεν έχουν δουλειά, αντί να υποστηρίξει ευθέως τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που θέλει να εφαρμόσει στον οργανισμό διάλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Έπρεπε να το είχαμε φανταστεί. Δεν υπάρχουν πολλοί άνεργοι σε αυτή την χώρα (ιδίως μετά από 2,5 χρόνια ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων). Αντιθέτως υπάρχουν περίπου 500.000 «κηφήνες» που θέλουν να απομυζούν τα κονδύλια του ΟΑΕΔ. Ευτυχώς όμως που ο Κωστής Χατζηδάκης με την super-όραση την οποία διαθέτει το εντόπισε το πρόβλημα και τους αποκάλυψε.

Έτσι λοιπόν με αφορμή την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του ΟΑΕΔ, μάθαμε ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία στην καταγραφή των ανέργων. Η ΕΛΣΤΑΤ εντοπίζει 596.067 ενώ ο ΟΑΕΔ με τα μητρώα του 1.100.099 ανέργους. Ποιος έχει δίκιο σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη; Μα φυσικά η ΕΛΣΤΑΤ. διότι ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει μειώσει την ανεργία κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Όσο για την διαφορά των 504.032 καταγεγραμμένων ανέργων, απλούστατο: Είναι κάποιοι «πονηρούληδες». Με βάση το ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε το Υπουργείο Εργασίας «η μακρόχρονη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ ατόμων που δεν εισπράττουν επίδομα ανεργίας, ούτε εμφανίζουν εισοδήματα από άλλες πηγές, δημιουργεί εύλογες υπόνοιες ότι κάποιοι προτιμούν να εργάζονται με «μαύρα» προκειμένου να παραμένουν στο μητρώο του οργανισμού και να διατηρούν τις παροχές που συνδέονται με αυτό (μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο, προγράμματα δωρεάν κοινωνικού τουρισμού, δωρεάν μετακινήσεις, κ.ά.)».

Ο Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε μάλιστα να ενισχύσει το αφήγημά του με επιχειρήματα κιτρινοφυλάδας (η κιτρινο-site αν προτιμάτε). Όπως για παράδειγμα δικαιούχους του ΟΑΕΔπου μένουν στην Κηφισιά με εισόδημα 130.000 ευρώ και κατοίκους Λυκαβηττού με αποδοχές 160.000 το χρόνο. Το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι τους άνεργους αυτή την εποχή θα τους βρούμε να κάνουν σκι στο Γκστάαντ.

Επίσης αποκάλεσε τα μητρώα του ΟΑΕΔ «παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας». Υποστηρίζοντας εμμέσως ότι οι μακροχρόνια άνεργοι «βολεύονται» σε αυτά και δεν αναζητούν δουλειά.

Αυτά ενώ οι πραγματικοί άνεργοι δεν είναι ούτε 596.067, ούτε 1.100.099. Είναι περισσότεροι γιατί στην πραγματικότητα πρέπει να υπολογίσουμε και τους νέους δίχως ένσημο που δεν μπορούν να ενταχθούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Επίσης εκτός των καταλόγων ανεργίας είναι οι υπο-απασχολούμενοι, οι «μαθητείες», οι απλήρωτοι εργαζόμενοι κι ένα σωρό άλλες κατηγορίες του «εργασιακού παραδείσου» τον οποίο πιστεύει ότι έχει κατασκευάσει ο υπουργός Εργασίας.

Θα ήταν σίγουρα πιο γενναίο, αντί να συκοφαντεί τους ανέργους, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να πει την αλήθεια: Ότι επιθυμεί να μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε έναν μηχανισμό επιδότησης των επιχειρήσεων. Αυτό που αποκαλεί το κόμμα του εδώ και δεκαετίες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» εκφράζοντας έμμεση απέχθεια προς την επιδότηση της ανεργίας την οποία θεωρεί αντι-αναπτυξιακή και κοστοβόρα.

Τουλάχιστον σε αυτή τη περίπτωση θα είχαμε να κάνουμε την νεοφιλελεύθερη αντίληψη ενός υπουργού. Για την οποία θα κριθεί, όπως και για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών του.

πηγη news247.gr

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *