“ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” – ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Φωτογραφία από την τελετή απονομής στην Εστία Νέας Σμύρνης. Από αριστερά διακρίνονται οι Μαρία Μπουρνέλη – Ρίζου, Νοέλ Μπάξερ και Χριστόφορος Σεμέργελης, που κέρδισαν τα τρία πρώτα βραβεία στην κατηγορία της λογοτεχνίας, καθώς και ο Δημήτρης ΚωνστανστάραςΣταθαράς, ο οποίος στην κατηγορία μελέτες πήρε το τρίτο βραβείο για τα βιβλία του «Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας (1947-2010). Από τον προσφυγικό συνοικισμό στη σύγχρονη πόλη» και «Η Νέα Ιωνία Μαγνησίας του 1947. Η αφετηρία της σύγχρονης πόλης».

Το τρίτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Εστίας Νέας Σμύρνης για βιβλία με μικρασιάτικο περιεχόμενο που γράφτηκαν την τριετία 2019-2021, απέσπασε το ιστορικό μυθιστόρημα του Χριστόφορου Σεμέργελη, με τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» (εκδόσεις Κέδρος). Η τελετή απονομήςπραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στο επιβλητικό Μέγαρο της Εστίας που δεσπόζει στη Νέα Σμύρνη και αποτελεί κιβωτό μνήμης για τις πατρίδες που χάθηκαν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Με το 2022 να είναι μία χρονιά που ξυπνά πολλές μνήμες για τα εκατό χρόνια από την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, η τιμητική διάκριση του Βολιώτη συγγραφέα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αν μη τι άλλο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», που εξιστορεί τις περιπέτειες ενός Λεβαντίνου από τη Σμύρνη του 1878, στο επαναστατημένο Πήλιο, κρίθηκε άξιο για βράβευση από τα μέλη της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία «λογοτεχνία», χάρη στις αναφορές για τη ζωή του ήρωα στη γη της Ιωνίας.

Οι απονομές πραγματοποιήθηκαν μπροστά σε πυκνό ακροατήριο, στην αίθουσα «Πάνος Χαλδέζος», που φέρει την ονομασία του ιδρυτή της Εστίας. «Όλοι οι καλλιτέχνες μάς εξέπληξαν με τα έργα τους», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Θέμιδα Παπαδοπούλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εστίας, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Η ανάπλαση της ζωής στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη σαράντα και πλέον χρόνια προτού η πόλη παραδοθεί στις φλόγες από τους Τούρκους και χαθεί ένα από τα πιο λαμπερά πετράδια της Ρωμιοσύνης, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους κριτές και η διάκριση του βιβλίου από έναν φορέα αναγνωρισμένου κύρους και με μεγάλο εύρος πολιτιστικής εμβέλειας εδώ και ενενήντα δύο χρόνια, έρχεται να προστεθεί στις καλές κριτικέςπου είχε αποσπάσει το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» από το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας του. «Η αναφορά στα Χιώτικα, την κακόφημη συνοικία της Σμύρνης, την οποία σπάνια συναντούμε σε κάποια βιβλία, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο συγγραφέας έχει ερευνήσει σε βάθος και το χρονικό διάστημα και τους τόπους, στους οποίους διαδραματίζεται η ιστορία του», είχε επισημάνειχαρακτηριστικά η βραβευμένη Βολιώτισσα λογοτέχνιδα Ελένη Δικαίου και υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2016, στο κριτικό της σημείωμα για το «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», εξαίροντας την κοπιαστική έρευνα του Σεμέργελη, για την όσο πιο πιστή απόδοση του «πορτρέτου» της Σμύρνης στα τέλη του 19ου αιώνα.

«Η διάκριση από την Εστία Νέας Σμύρνης με τιμά και νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τα μέλη της κριτικής επιτροπής που έκριναν άξιο το έργο μου για βραβείο. Η καθ’ όλα τιμητική τρίτη θέση ανάμεσα σε δεκάδες εξαιρετικούς τίτλους που κυκλοφόρησαν από το 2019 μέχρι το 2021, είναι πάνω απ’ όλα μια προτροπή να συνεχίσω να γράφω», δήλωσε από την πλευρά του ο δημιουργός του βιβλίου, ο οποίος μάλιστα έχει μικρασιατικές καταβολές, καθώς οι πρόγονοί του βρέθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα πριν από εκατό χρόνια.

Το μυθιστόρημα «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε ο Χριστόφορος Σεμέργελης, έπειτα από σειρά διηγημάτων που βραβεύθηκαν άπαντα σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και συμπεριλήφθηκαν σε συλλογικούς τόμους.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *