Με τραγούδια και παιδικές ζωγραφιές είπαν Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας και τα σχέδια για οποιαδήποτε στρατιωτική συμμετοχή εκτός συνόρων.
Με ελληνικά και ξένα τραγούδια από τοπικά συγκροτήματα, με ζωγραφιές μικρών παιδιών που αποτύπωσαν την αγάπη τους για την ειρήνη και με φανερή την παρουσία νεολαίας στον κόσμο που την παρακολούθησε, δόθηκε το απόγευμα της Κυριακής η Αντιπολεμική συναυλία που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων (Μέλος της ΕΕΔΥΕ) και ο Μουσικός Σύλλογος Τρικάλων (Παράρτημα του Πανελληνίου Συλλόγου) στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την προετοιμασία για την Πανελλαδική Πανεργατική απεργία της Τετάρτης 6 Απρίλη.
Με την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου  Μουσικού Συλλόγου, Ηλίας Σέγγης, ο οποίος μέσα σε αλλά δήλωσε “Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών”, ενώ ανέδειξε και το κείμενο υπογραφών του ΠΜΣ, όπου δήλωσε πως ” Στο δίλημμα πολιτισμός ή βαρβαρότητα,  οι καλλιτέχνες παίρνουμε το μέρος του πολιτισμού”. Καταδικαζοντας τις πρακτικές καθοδήγησης της τέχνης και λογοκρισίας σε αυτά που δεν εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς από τη μια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και από την άλλη της Ρωσίας και της Κίνας. Ενώ στο τέλος έκανε κάλεσμα συμμετοχής στην Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης.
Από μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, ο πρόεδρος Λάζαρος Τσουμένης, τόνισε στην ομιλία του ότι “Λέμε Όχι στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της χώρας μας, δεν δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου. Αυτό είναι το πιο δυνατό “Όχι στον πόλεμο”, που συνεχίζεται πάνω από ένα μήνα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε ξεκάθαρα και απερίφραστα.
Ο πόλεμος λειτουργεί ακριβώς με τους ίδιους «νόμους», τους ίδιους «κανόνες» που λειτουργεί ο ίδιος ο καπιταλισμός σε συνθήκες ειρήνης. Οι ίδιες τάσεις, οι ίδιες δυνάμεις είναι αυτές που σπρώχνουν προς τον πόλεμο.
Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε σχεδιασμούς που προϋπήρχαν και  αποσκοπούν στη στρατηγική της “πράσινης μετάβασης” όπως και στην περίπτωση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά ο λαός, στα σχέδια τροφοδοσίας όπως το φυσικό αέριο (LNG) που θα επιβαρύνεται με το κόστος μετατροπής του, καθώς και στο νομισματικό πόλεμο με την προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας να περάσουν τις συναλλαγές στο κινέζικο γουάν και στη δημιουργία ενός νέου διεθνούς συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών.
Απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να δώσει και ο δικός μας λαός, στη δική μας χώρα, ο οποίος μπορεί τώρα να μη βρίσκεται στο πεδίο της πολεμικής αναμέτρησης, εμπλέκεται όμως άμεσα και έμμεσα σε αυτόν τον πόλεμο και ήδη έχει αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες αυτής της εμπλοκής. Μιλάμε για τις νέες βάσεις που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου, που αξιοποιούνται ως κόμβος προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων μετατρέποντας τη χώρα μας σε στόχο αντιποίνων. Από αυτές τις βάσεις ανεφοδιάζονται τα αεροπλανοφόρα που βγαίνουν στις ελληνικές θάλασσες. Από τα ελληνικά εδάφη φεύγουν για την Ανατολική Ευρώπη τα κομβόι των αμερικανικών στρατευμάτων.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις που ο ορίζοντας σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο από φωτιές, αίμα και θάνατο έρχονται και για το λαό μας μεγαλύτερα βάρη γι αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος! Η πραγματική αλληλεγγύη στον ουκρανικό, τον ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής περνά μέσα από το δυνάμωμα της πάλης για να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές. Για να μην παραχωρείται καμιά διευκόλυνση από τη χώρα μας για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ευρωατλαντικές αποστολές εκτός συνόρων.
Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη όπου καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία ενάντια στον πόλεμο και στο κύμα της ακρίβειας.
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *