Με δύο «πράσινα» βραβεία και το σήμα του Πρεσβευτή Βιώσιμης Ανάπτυξης τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Bravo Sustainability Awards 2022

Με δύο βραβεία Bravo Sustainability Awards 2022 και το σήμα του «Πρεσβευτή Βιώσιμης Ανάπτυξης» τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον ετήσιο  διαγωνιστικό θεσμό που διοργανώνει το   QualityNetFoundation, με κύριο στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και  εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης  και την επιβράβευση των καλύτερων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στη χώρα.

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  βραβεύτηκε στον Πυλώνα Περιβάλλον για την πρωτοβουλία «Σχέδιο Ύδωρ.Thess» για εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας   και βελτίωση αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού.

ο πρόγραμμα «Επένδυση στη Bασιλοτροφία: Ανάπτυξη βιώσιμης μελισσοκομίας  στη Θεσσαλία»του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» απέσπασε το πρώτο βραβείο στη θεματική κατηγορία «ΠροστασίαΟικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας».

Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμήθηκε με το σήμα του   «Πρεσβευτή Βιώσιμης Ανάπτυξης»  σε  αναγνώριση του συνόλου των πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλαμβάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την υπεύθυνη οικονομική ανάπτυξη.

 

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τα δύο νέα βραβεία πουαποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της παραγωγής  έργου   στη Θεσσαλία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πολυβραβευμένη, πρότυπη  περιβαλλοντική πολιτική στη διαχείριση του νερού. Κινούμαστε με Σχέδιο Ύδωρ.Thess, με  στόχο την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, τη ρύθμιση των πλημμυρικών απορροών, την  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη  βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού. Και  έχουμε  στρατηγική στόχευση ώστε να αποφύγουμε  μελλοντικούς κινδύνους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και αλλαγής.

Επιπλέον σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά κάνουμε πράξη το όραμα των νέων μελισσοκόμων  που θέλουν να βελτιώσουν την παραγωγή  τους,  τόσο με όρους ποιότητας όσο και με όρους ποσότητας. Από τη Θεσσαλία ξεκινά το  πρώτο, σε πανευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο,  καινοτόμο πρόγραμμα βασιλοτροφίας, που οδηγεί στη δημιουργία ελληνικού γένους βασιλισσών μελισσών.  Πρόκειται για ένα πρότυπο πρόγραμμα για την αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία, ένα πρόγραμμα με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, που συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής, δίνει προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό θεσσαλικό μέλι και ενισχύει το εισόδημα των μελισσοκόμων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σχέδιο Ύδωρ.Thess

Τα έργα του Ύδωρ.Thess  έχουν αντίκτυπο σε όλους πολίτες της Θεσσαλίας. Λόγω του μεγάλου ποσοστό συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα, στη χώρα, η δράση της εξοικονόμησης και σωστής διαχείρισης του νερού έχει αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλία σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται  484 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ απ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, που κάνουν πράξη το σύνθημα της Περιφέρειας «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις»:

-Εμβληματικά και πολυβραβευμένα  έργα  που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση και το περιβάλλον  όπως η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας,  και τα νέα έργα στήριξης της λειτουργίας της λίμνης: η   επέκταση του αρδευτικού δικτύου κατά 26 χιλιόμετρα με εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ ώστε  τα οφέλη να διαχυθούν σε επιπλέον 26.000 στρέμματα καλλιεργειών στις περιοχές του   Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου και  η συντήρηση  του  πρωτοποριακού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της λίμνης (2,4 εκατ. ευρώ)  που διασφαλίζει  την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του έργου.

-Μεγάλα και μικρότερα  έργα υποδομών  όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και  Φράγματα (Καστρί, Γλαύκη Ξηριάς, Ληθαίος, Γυρτώνη Μαυρομάτι),  22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως  2,2 εκατ. ευρώ το καθένα,   όπως η αναστόμωση των πηγών στα Βρυσιά Φαρσάλων, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter  για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

– 178 Αντιπλημμυρικά έργα  σε όλη τη Θεσσαλία, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, που με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για ανθρώπινες ζωές και αγαθά, δημόσιες υποδομές και δίκτυα. Με  χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε το μεγάλο αντιπλημμυρικό και αρδευτικό έργο στον ποταμό Μέγα στην Καρδίτσα.

-Έργα  ύδρευσης παντού, που διασφαλίζουν επαρκές,  ποιοτικό πόσιμο  νερό, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε για το έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, με το οποίο καλύπτονται οι υδρευτικές ανάγκες  55.000 κατοίκων σε  42 χωριά των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδωνκαι Παλαμά, τα έργα νερού στο  Δήμο Κιλελέρ Λάρισας  και το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας από το οποίο ωφελούνται 15.000 μόνιμοι κάτοικοι  και παραθεριστές των Δήμων Σούρπης και Πτελεού. Χρηματοδοτούμε το έργο της αλλαγής των αγωγών ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα  του Βόλου και της Ν. Ιωνίας με 18 εκατ. ευρώ.

Από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στη Θεσσαλία χρηματοδοτούνται τα έργα:

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Τυρναβου       238.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Πηνειού          1.450.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Ταουσανης      833.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Μακρυχωριου310.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών ΤΟΕΒ Δαμασιου       1.370.000 €

Κατασκευή έργων τεχνητού εμπλουτισμού του καρστικου συστήματος Υπερειας ν. Λάρισας- Ορφανών ν. Καρδίτσας 7.443.914,00 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών μεταφοράς νερού και αντλητικων συγκροτημάτων στο αγρόκτημα Δήμητρας             490.000  €

Κατασκευή λιμνοδεξαμενης ΠαλαιομονάστηρουΤρικάλων 1.580.000 €

Κατασκευή φράγματος και αρδευτικού δικτύου Πλατάνου 11.850.000 €

Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων υπό πίεση στα αγροκτήματα Κάτω Ελάτης, Γοργογυρίου, Φήκης, Ελευθεροχωρίου, Λιλης ν.Τρικάλων 3.000.000 Βελτιστοποίηση λειτουργίας υφιστάμενων αρδευτικών αντλιοστασίων 1.050.000 €

Φράγμα Ληθαίου ν. Τρικάλων 10.230.626 €

Κατασκευή υπόγειων αρδευτικών δικτύων για την ορθολογική αξιοποίηση υφιστάμενων κρατικών γεωτρήσεων του δήμου Βασιλικής ν. Τρικάλων  735.000 €

Κατασκευή λιμνοδεξαμενης και αρδευτικού δικτύου στο Δ.Δ. Πιαλείων 2.400.000 €

Εξορθολογισμός λειτουργίας υφιστάμενων δικτύων άρδευσης ν. Τρικάλων 12.000.000 €

Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτημάτων Αγιοπηγή-Μαύρικα 1.850.000 €

Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτημάτων Καππα-Χαρμα 2.952.000 €

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού 21.232.000  € (Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο / Επίβλεψη: Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής και αγωγού μεταφοράς Καστανιάς Αλοννήσου 8.302.017  € (Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο)

Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Πανόρμου Σκοπέλου 7.149.323  € (Φορέας Υλοποίησης: Υπουργείο)

-Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 Θεσσαλίας,  εντάχθηκαν 22 έργα, προϋπολογισμού  έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

Άρδευση Αμπελιών Τ.Κ.  Βασιλικής Δήμου Μετεώρων 700.000 €

Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Παλαιομονάστηρου 1.700.000 €

Κατασκευή υπογειωση αγωγών άρδευσης Ελάτειας Δήμου Τεμπών 900.000 €

Αρδευτικό αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου Δήμου Σοφάδων  1.483.500 €

Υδραυλικά έργα κλειστού δικτύου άρδευσης Δ.Δ. Μακρυράχης και Δ. Δ. Πουρίου Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου  1.004.728,38 €

Βελτίωση αρδευτικών δικτύων Δήμου Κιλελέρ 2.200.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι Τυρναβου (Φαλανης-Γιαννουλης) ν. Λάρισας 1.666.750  €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μάτι Τυρναβου (Αμπελωνα) 1.966.200  €

Η/Μ αρδευτικών έργων – κατασκευή και λειτουργιά αντλιοστασιου και δικτύου αγωγών μεταφοράς νερού για αρδευτική χρήση στη θέση Κουτσουρο – Κομμενο στην Τ.Κ. Στομιου δήμου Αγιας 615.000 €

Κατασκευή -υπογειωση δικτύου αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Μακρυχωριου δήμου Τεμπών 1.000.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Πηνειού Δ.Δ. Καλοχωριου-Χειμαδιου 240.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ ΕνιπεαΦαρσάλων (βόρειο τμήμα) 1.178.000 €

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ ΕνιπεαΦαρσάλων (νότιο τμήμα) 1.860.000 €

Κατασκευή υπογειωση δικτύου αγωγών άρδευσης Ραψανης δήμου Τεμπών 568.000 €

Κατασκευή φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιων Π.Ε. Λάρισας 2.083.200 €

Εκσυγχρονισμός Υπογειοποίηση δικτύου άρδευσης κτηματικής περιοχής Φαρκαδόνας 1.123.901,35€

Κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης ΤΟΕΒ Ραψανης1.200.000 €

Κατασκευή , προσθήκη και συντήρηση θυροφραγμάτωνστο Δήμο Καρδίτσας 215.000 €

Εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Ενιπεα Φαρσάλων 1.390.000 €

Προμήθεια τοποθέτηση συστημάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης Η/Μ εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας Δήμου Παλαμά 2.170.000 €

Εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού στα αντλιοστάσια ΤΟΕΒ Δαμασιου 240.000 €

Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων άρδευσης αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Πηνειού 1.612.000 €

-Στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάσσονται τα έργα:

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Δίλοφο(Κακλιτζορεμα) Λάρισας

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στο Ναρθάκι(Λουτζιακορεμα) Λάρισας

-Με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ  δρομολογούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  τα έργα:

Φράγμα  στη Σκοπιά Φαρσάλων (Παλαιοδερλι)

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Νεοχωρίτη Τρικάλων

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσηςστο Γριζάνο Τρικάλων

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης Αχλαδοχωρίου Τρικάλων

Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Δίκτυο άρδευσης στις  τοποθεσίες Υπέρειας-Ορφανων Καρδίτσας

Φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στην τοποθεσία ΤίτανοςΤρικάλων

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί  την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του    Αχελώου, που  είναι το μεγαλύτερο green deal  έργο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Ο Αχελώος είναι  εθνικό, όχι θεσσαλικό έργο» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Είναι  έργο ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, έργο ζωής με προστιθέμενη αξία και πλούτο για όλη  τη χώρα,  έργο που όλους ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν. Τα  δύο Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στη Μεσοχώρα και τη Συκιά  εξασφαλίζουν την παραγωγή φθηνής  ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα οικολογικό, «πράσινο» τρόπο, ειδικά  σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα  και συμβάλλουν  καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Ο Αχελώος προσφέρει υδατικό απόθεμα  ασφάλειας σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων ξηρασίας, οικολογική αποκατάσταση σε περιοχές με προβληματικούς και  εξαντλημένους υπόγειους υδροφορείς, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, αποτρέπει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργεί έναν προνομιακό χώρο για επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, συμβάλλει στην ύδρευση πόλεων και οικισμών με καθαρό, ποιοτικό νερό. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φράγματα που έχουν δρομολογηθεί  και που διεκδικεί η Περιφέρεια – Μουζακίου, Τιτάνου,  Νεοχωρίτη Πύλης, Αγιονερίου  Ελασσόνας-,  το έργο του Αχελώου διασφαλίζει  τη συνέχιση της ζωής και  της παραγωγής, διασφαλίζει  το μέλλον της Θεσσαλίας και των επόμενων γενιών. Τα μεγάλα έργα, όπως αυτό στο οποίο έχουν επενδυθεί 1,2 δις ευρώ σε παρούσες αξίες,  κατασκευάζονται για να ολοκληρώνονται και να προσφέρουν στην κοινωνία, στην οικονομία, στο περιβάλλον, όχι για να καταστρέφονται.

Από το πολυβραβευμένο και σύνθετο έργο της αποκατάστασης της λίμνης Κάρλας έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Αντιπλημμυρική προστασία

Βιώσιμη και πλήρης άρδευση 92.500 στρεμμάτων (διπλασιάζοντας την αξία της αγροτικής παραγωγής)

Ύδρευση πόλης Βόλου Μαγνησίας (Δυνατότητα ύδρευσης με υπάρχουσες πηγές, τουλάχιστον 160.000 κατοίκων)

Αποκατάσταση υδροφόρου ορίζοντα (μείωση αντλήσεων από 40 cm3 σε 23 cm3)

Ανασύσταση του υγροτόπου

Μείωση της ρύπανσης στον Παγασητικό Κόλπο

Ανάπτυξη αναψυχής και οικοτουρισμού

Κόμβοι Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Δικτύου : Εκθεσιακοί-Πληροφοριακοί- Χώροι Εργαστηρίων

Τα μεγάλα και μικρά έργα υποδομών  όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και  Φράγματα (Καστρί, Γλαύκη Ξηριάς, Ληθαίος, Γυρτώνη Μαυρομάτι),  τα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά και οι υπογειοποιήσειςαρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και η εγκατάσταση συστημάτων inverter, εξοικονομούν νερό και ενέργεια.

Τα  Αντιπλημμυρικά έργα  σε όλη τη Θεσσαλία,  με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για ανθρώπινες ζωές και αγαθά, δημόσιες υποδομές και δίκτυα.

Τα έργα  ύδρευσης, διασφαλίζουν επαρκές,  ποιοτικό πόσιμο  νερό, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Με το έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, καλύπτονται οι υδρευτικές ανάγκες  55.000 κατοίκων σε  42 χωριά των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά, με το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας ωφελούνται 15.000 μόνιμοι κάτοικοι  και παραθεριστές των Δήμων Σούρπης και Πτελεού.

Τέλος η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου θα προσφέρει υδατικό απόθεμα  ασφάλειας σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων ξηρασίας, οικολογική αποκατάσταση σε περιοχές με προβληματικούς και  εξαντλημένους υπόγειους υδροφορείς, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, αποτρέπει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργεί έναν προνομιακό χώρο για επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, συμβάλλει στην ύδρευση πόλεων και οικισμών με καθαρό, ποιοτικό νερό. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φράγματα που έχουν δρομολογηθεί  και που διεκδικεί η Περιφέρεια – Μουζακίου, Τιτάνου,  Νεοχωρίτη Πύλης, Αγιονερίου Ελασσόνας-,  το έργο του Αχελώου διασφαλίζει  τη συνέχιση της ζωής και  της παραγωγής, διασφαλίζει  το μέλλον της Θεσσαλίας και των επόμενων γενιών.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *