Με διαδικασίες εξπρές έλαβε περιβαλλοντική έγκριση το φωτοβολταϊκό έργο που μεθοδεύεται στην περιοχή μας

Με διαδικασίες εξπρές έλαβε περιβαλλοντική έγκριση το φωτοβολταϊκό έργο που μεθοδεύεται στην περιοχή μας.
Το έργο, καθώς όλοι γνωρίζουμε είναι συνολικής έκτασης πλέον των 6,000 στρεμμάτων και παρότι αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου σε περιοχή Natura και η περιβαλλοντική μελέτη του φορέα είναι ελλιπέστατη, πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Ενέργειας μετά και την έκδοση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εντός μόλις 4,5 μηνών από την υποβολή της περιβαλλοντικής μελέτης του φορέα στο υπουργείο.
Ακόμα και για έργα πολύ μικρότερης κλίμακας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση ΑΕΠΟ είναι της τάξης των μερικών ετών, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα των γνωμοδοτήσεων των υπηρεσιών και της ίδιας της απόφασης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η επιτροπή Δασολογίου, αποφάνθηκε για το δασικό χαρακτήρα συνολικής έκτασης περί των 1,200 (!) στρεμμάτων στις 15/11/2023 μετά από αίτημα του φορέα που είχε πραγματοποιηθεί στις 3/10/2023. Εντός δηλαδη μόλις 6 εβδομάδων (χρόνος ρεκόρ) ενώ ως γνωστόν ο χρόνος αντίδρασης της επιτροπής για εκτάσεις μερικών μόνο στρεμμάτων, όταν αφορα αιτήματα ιδιωτών, είναι της τάξης των αρκετών μηνών τουλάχιστον.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι βάσει της σχετικής απόφασης, εκ του συνόλου των 1200 στρεμμάτων που εξετάσθηκαν, καμιά περιοχή δεν χαρακτηρίστηκε ως δάσος, όπως έχει συμβεί σε αιτήματα ιδιωτών, αλλά το σύνολο αυτής χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση επί της οποίας επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών!
Τέλος να σημειωθεί ότι το υπουργείο προέβει σε έκδοση της ΑΕΠΟ ενώ εκκρεμεί πληθος γνωμοδοτήσεων από Υπηρεσίες και Φορείς τις οποίες το υπουργείο τις θεώρησε ΜΗ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ.
Ως ΜΗ ΟΥΣΙΩΔΗΣ θεωρήθηκε από την περιβαλλοντική αρχή και η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας που στην πραγματικότητα αποτελεί και τον μοναδικό θεσμοθετημένο τρόπο έκφρασης της τοπικής κοινωνίας.
Ακολουθούν
Η ΑΕΠΟ:
H Απόφαση Επιτροπής Δασολογίου:
https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *