«Μεταδοτικές ασθένειες» Γράφει ο Βασίλης Τσούτσιας

Οι μολυσματικές ασθένειες είναι διαταραχές που προκαλούνται από οργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα. Πολλοί αβλαβείς οργανισμοί ζουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια.

Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες μπορούν να περάσουν από άτομο σε άτομο. Άλλες μεταδίδονται με δαγκώματα από έντομα ή ζώα και μερικές αποκτώνται με τη λήψη μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή με έκθεση σε οργανισμούς στο περιβάλλον.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε σχέση με τον οργανισμό που προκαλεί τη μόλυνση. Ωστόσο, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως πυρετό και κόπωση. Οι ήπιες λοιμώξεις μπορεί να ανταποκριθούν στις θεραπείες ανάπαυσης και παραμονής στο σπίτι μακριά από δραστηριότητες, ενώ άλλες λοιμώξεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να απαιτούν ιατρική περίθαλψη.

Τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν πολλές μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς. Το συχνό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

 

Συμπτώματα:

 

Τα συμπτώματα κάθε μολυσματικής νόσου ποικίλλουν. Ωστόσο, τα γενικά συμπτώματα που συνηθίζονται σε πολλές λοιμώδεις ασθένειες περιλαμβάνουν:

 

Πυρετός
Διάρροια
Κούραση
Μυϊκοί πόνοι

Αιτίες:Πιθανές αιτίες μολυσματικών νόσων περιλαμβάνουν:

 

Βακτήρια: Μονοκύτταροι ο ργανισμοί που προκαλούν ασθένειες όπως ο στρεπτικός λαιμός, η φυματίωση και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ιοί: Οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών από το κοινό κρύολόγημα μέχρι και το AIDS.

Μύκητες: Οι μύκητες προκαλούν πολλές δερματικές παθήσεις, όπως δακτύλιοι και μια λοίμωξη γνωστή και ως “πόδι του αθλητή”. Άλλοι τύποι μυκήτων μπορεί να μολύνουν τους πνεύμονες ή το νευρικό σύστημα.

Παράσιτα: Τα παράσιτα μεταδίδονται από τσιμπήματα εντόμων και ζώων ή από περιττώματα ζώων και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η ελονοσία.

 

Απευθείας επαφή

Οι λοιμώδεις νόσοι μπορούν να εξαπλωθούν μέσω άμεσης επαφής με τρεις τρόπους:

 

Άτομο σε άτομο: Η μετάδοση βακτηρίων ή ιών από άτομο σε άτομο μπορεί να συμβεί εάν το μολυσμένο πρόσωπο αγγίξει, βήξει ή φιλήσει σε άλλο άτομο που δεν είναι μολυσμένο. Τα ίδια μικρόβια μπορούν επίσης να εξαπλωθούν μέσω της ανταλλαγής σωματικών υγρών κατά τη σεξουαλική επαφή ή την μετάγγιση αίματος.
Το ζώο σε άτομο: Το να δαγκώσει ή να γδαρθεί ένα άτομο από ένα μολυσμένο ζώο μπορεί να προκαλέσει ασθένεια ή να είναι θανατηφόρο σε ακραίες συνθήκες. Η διαχείριση ζωικών κοπράνω, όπως ο καθαρισμός κιβωτίων απορριμάτων γάτας, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη.
Μητέρα στο αγέννητο παιδί: Μια γυναίκα μπορεί να περάσει μικρόβια που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες στο αγέννητο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έμμεση επαφή

Τα μικρόβια μπορούν επίσης να περάσουν από έμμεση επαφή, διότι τα μικρόβια μπορούν να παραμείνουν σε αντικείμενα όπως οι επιφάνειες των τραπεζιών, τα ντουλάπια ή η βρύση.

 

Τσιμπήματα εντόμων

Ορισμένα μικρόβια περνούν μέσα από φορείς εντόμων όπως τα κουνούπια, οι ψείρες, οι ψύλλοι ή τα τσιμπούρια που μετακινούνται από τον ξενιστή στον οικοδεσπότη. Για παράδειγμα, οι κρότωνες ελαφιών φέρουν το βακτήριο που προκαλεί νόσο του Lyme, ενώ τα κουνούπια μπορεί να φέρουν το παράσιτο της ελονοσίας ή τον ιό του Δυτικού Νείλου.

 

Μολύνσεις τροφίμων

Οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν από μικρόβια που ζουν σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Ο μηχανισμός μετάδοσης περιλαμβάνει μία μόνο πηγή που επιτρέπει στα μικρόβια να εξαπλωθούν σε πολλούς ανθρώπους.

 

Παράγοντες κινδύνου:

 

Ο καθένας μπορεί να πάρει μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι:

 

Χρήση στεροειδών ή άλλων φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ψυχοφάρμακα.
Διάγνωση HIV ή AIDS
Ορισμένοι τύποι καρκίνου ή άλλες διαταραχές που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως εμφυτευμένα ιατρικά βοηθήματα, υποσιτισμός μεταξύ άλλων.

Επιπλοκές:

 

Οι περισσότερες μολυσματικές ασθένειες έχουν μικρές επιπλοκές. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και το AIDS μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή. Διάφοροι τύποι λοιμώξεων συνδέονται με τον μακροχρόνιο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου:

 

Ο ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV) σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το ελικοβακτηρίδιο συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου.
Ο ιός της μονοπυρήνωσης σχετίζεται με το λέμφωμα.

Πρόληψη:

 

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων:

 

Συχνό πλύσιμο των χεριών: Ειδικά πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα πριν πλύνετε τα χέρια.
Εμβολιασμός κατά των κοινών λοιμώξεων και ασθενειών.
Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας.
Σωστή προετοιμασία του φαγητού.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *