Μαρίνα Κοντοτόλη: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πλήττει σοβαρά τις Στρατιωτικές Σχολές κι ειδικά τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) Τρικάλων

Μαρίνα Κοντοτόλη: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πλήττει σοβαρά τις Στρατιωτικές Σχολές κι ειδικά τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) Τρικάλων.

Τρίκαλα, 6 Νοεμβρίου 2023

                                                            

                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στις Στρατιωτικές Σχολές και ιδιαίτερα στη ΣΜΥ Τρικάλων.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Υπουργό Άμυνας, κατέθεσαν σήμερα 15 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στις Στρατιωτικές Σχολές. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στις τάξεις των Αξιωματικών και υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Οι κενές θέσεις που καταγράφονται και ολοένα αυξάνουν δημιουργούν τεράστια αστάθεια στη στελέχωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθενται ακόμα και ζητήματα πληρότητας της εθνικής άμυνας.

Ειδικότερα, στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ)-Όπλα Τρικάλων το 2022 υπήρχαν 42 κενές θέσεις, αριθμός που πήρε κατακόρυφη αύξηση το 2023 με 105 κενές θέσεις, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία για το στελεχικό δυναμικό μελλοντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, αφού ένα ποσοστό των εισαχθέντων αναμένεται να αποχωρήσει από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Εκτός, όμως, από την αναγκαία κατάργηση της ΕΒΕ, απαραίτητη κρίνεται και η υλοποίηση ενός προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών και η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων που θα έχουν ως στόχο την άμεση στήριξη προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Γι’ αυτό καλούνται οι κ.κ Υπουργοί να απαντήσουν αν προτίθενται να καταργήσουν την ΕΒΕ, αν έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, με σκοπό να αυξηθούν οι εισακτέοι στη ΣΣΕ και στη ΣΜΥ και τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, ώστε να δοθούν κίνητρα και να μην υπάρχει μαζική αποχώρηση αξιωματικών.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

2. τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

ΘΕΜΑ: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις Στρατιωτικές Σχολές και ιδιαίτερα στη ΣΜΥ Τρικάλων».

 

Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) το 2021 έμειναν κενές 18.000 σε ΑΕΙ και Στρατιωτικές Σχολές. Το 2022 οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 10.839, αφού είχε προηγηθεί η μείωση του αριθμού των θέσεων στα ΑΕΙ κατά 9.000, από την τότε Υπουργό Παιδείας. Τέλος το 2023 σημειώθηκαν 10.738 κενές θέσεις. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ, είχαμε κοντά 40.000 φοιτητές λιγότερους.

Η ΕΒΕ, όμως, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στις στρατιωτικές σχολές, σκορπώντας έντονη ανησυχία στις τάξεις των Αξιωματικών και των Υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Οι κενές θέσεις που καταγράφονται στις Στρατιωτικές Σχολές, δημιουργούν αστάθεια στη στελέχωση και στην ανανέωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτοντας θέματα ακόμα και εθνικής άμυνας.

Συγκεκριμένα, σε ό, τι έχει να κάνει με τις στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και αντλώντας στοιχεία από απόστρατους στρατιωτικούς, το 2021 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα, έμειναν κενές 103 θέσεις, το 2022 αυξήθηκαν σε 139, ενώ το 2023 στην ίδια σχολή υπάρχουν 70 κενές θέσεις.

Ειδικότερα, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ)-Όπλα Τρικάλων το έτος 2022 υπήρχαν 42 κενές θέσεις, αριθμός που αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023 με 105 κενές θέσεις, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για το στελεχικό δυναμικό στο άμεσο μέλλον.

Παρά την έμμεση αποδοχή της βλαπτικών συνεπειών της ΕΒΕ από το ΥΠΑΙΘ, όταν με Υ.Α. Φ. 251/104723/Α5/30-8-2022 (ΦΕΚ 4585 τ. Β) μείωσε για το έτος 2023 το συντελεστή καθορισμού της ΕΒΕ για τη Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από 1,2 σε 1,0 και για τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές από 1,2 σε 0,9, τα προβλήματα παραμένουν.

Εκτός, όμως, από την αναγκαία κατάργηση της ΕΒΕ, σκόπιμη είναι και η υλοποίηση ενός προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών, αλλά και χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, με σκοπό την στήριξη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται αύξηση των κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές, αφού όπως συμβαίνει σε κάθε σειρά εισακτέων, ένα ποσοστό εισαχθέντων θα αποχωρήσει από τους πρώτους μήνες, χωρίς να υπάρχουν επιλαχόντες για να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Επειδή, μέσα σε τρία χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ, μόνο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα έμειναν 312 κενές θέσεις σπουδαστών.

Επειδή, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ) Τρικάλων, τα έτη 2022 και 2023 προκλήθηκαν 147 κενές θέσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1.      Προτίθεστε να καταργήσετε την ΕΒΕ, δεδομένου ότι πολλά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, έχουν θέματα βιωσιμότητας λόγω χαμηλού αριθμού εισαχθέντων;

2.      Προτίθεστε να αξιοποιήσετε κάθε δυνατότητα, ώστε να αυξηθούν οι εισακτέοι στη ΣΣΕ και στη ΣΜΥ, με σκοπό να υπάρξει ανανέωση και ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού των ένοπλων δυνάμεων;

3.      Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε να δοθούν κίνητρα ένταξης στο στελεχικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων των μαθητών και των μαθητριών και να μην παρατηρούνται φαινόμενα μαζικής αποχώρησης αξιωματικών, όπως στο Ναυτικό;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κοντοτόλη Μαρίνα

Αποστολάκης  Ευάγγελος

Αυλωνίτης  Αλέξανδρος-Χρήστος

Γαβρήλος  Γεώργιος

Ζαμπάρας  Μιλτιάδης

Θρασκιά  Ουρανία

Κασιμάτη  Ειρήνη

Μάλαμα  Κυριακή

Μεϊκόπουλος  Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος  Ανδρέας

Παπαηλιού  Γεώργιος

Πούλου  Παναγιού

Σαρακιώτης  Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *