Το trikalaculture.gr βρέθηκε στο Ρίζωμα Τρικάλων και στο παλιό δημοτικό σχολείο, για να σας παρουσιάσει τα μαθήματα εικαστικών που πραγματοποιούνται εκεί από την κ. Φανή Σταμούλη. Κάθε Τετάρτη απόγευμα συγκεντρώνονται γυναίκες του χωριού όλων των ηλικιών αλλά και από τα γειτονικά χωριά για να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά το απόγευμα τους. Τα μαθήματα είναι για τις κυρίες μία ενδιαφέρουσα ασχολία και ψυχοθεραπεία, όπως μας είπαν στην κάμερα του trikalaculture.gr .
Χρησιμοποιώντας την μέθοδο ντεκουπαζ έχουν καταφέρει πολλά άχρηστα και παλιά αντικείμενα να τα δώσουν μία νέα νότα, κάνοντας τα πλέον χρήσιμα και όμορφα για κάθε χώρο.
Ευχαριστούμε την κ. Φανή Σταμούλη και τις κυρίες που μίλησαν στην κάμερα του trikalaculture.gr.
Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες.
Decoupage – Ντεκουπάζ
Ιστορία
Η λέξη «Decoupage» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «Decouper» που σημαίνει «κόβω».
Η τεχνική του Decoupage έχει πολλή μεγάλη ιστορία που σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται από την ανατολική Σιβηρία όπου οι νομαδικές φυλές χρησιμοποιούσαν κομμάτια από ύφασμα και κυρίως τσόχα για να στολίσουν τους τάφους των νεκρών τους.
Από το 12ο αιώνα αυτή η τεχνική έφτασε στην Κίνα, όπου οι Κινέζοι χωρικοί έφτιαχναν πολύχρωμα χαρτοστολίδια με τα οποία στόλιζαν τα παράθυρα και άλλα αντικείμενα. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική για να στολίσουν έπιπλα καινούργια ή παλιά τα οποία γίνονταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
Στην Ευρώπη το decoupage ήρθε τον 17ο αιώνα με τους Βενετούς που διακοσμούσαν τα έπιπλα χρησιμοποιώντας το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι, το λεγόμενο «lacca contrafatta» (απομίμηση λάκας). Οι βιοτέχνες της Βενετίας έκοβαν χρωματισμένα σχέδια τα κολλούσαν στα διάφορα αντικείμενα και μετά περνούσαν πολλές στρώσεις βερνίκι. Έτσι κατασκεύαζαν έπιπλα και διάφορα άλλα αντικείμενα που έμοιαζαν με τα δημοφιλή της Κίνας.
Πολλοί είναι οι λάτρεις της τεχνικής decoupage καθώς είναι μια διακοσμητική τέχνη με πολλές δυνατότητες έκφρασης και εφαρμογής. Ο καθένας μπορεί να βρει δημιουργίες ανάλογα με το γούστο του τόσο σε χρηστικά αντικείμενα όσο και σε δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Στις μέρες μας το ντεκουπάζ έχει εξελιχτεί και η ποιο μοντέρνα εκδοχή του είναι αυτή της μεικτής τεχνική (Mixed Media Art).
Αντικείμενα εφαρμογής
Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα αντικείμενα και σε οποιοδήποτε υλικό, από γυαλί, πηλό, μέταλλο μέχρι ύφασμα και ξύλο κ.α.
Συνήθως συνδυάζεται και με άλλες τεχνικές (αναπαλαίωση, σκίαση, κρακελέ…μεικτή τεχνική).
Βασικά υλικά
– Αντικείμενα που θέλουμε να αλλάξουμε πχ. Πλαστικό μπουκάλι, γυάλινο βάζο,πίνακα κλπ
– Αστάρι (κατά προτίμηση λευκό)
– ATLACOL ή μία ξυλόκολλα κρυσταλλιζέ
– Ριζόχαρτα, χαρτοπετσέτες, χαρτιά με μοτίβα
– Χρώματα ακρυλικά
– Πινέλα και σφουγγαράκια ή σταμπαδόρους
– Βερνίκι διαφανές κατά προτίμηση σε σπρέι, ματ ή γυαλιστερό
– Πλαστικά πιατάκια και ποτήρια με νερό
(χρησιμεύουν για ανακάτεμα χρωμάτων και ξέπλυμα πινέλων)
– Γυαλόχαρτα (χοντρό και ψιλό)
Πρόσθετα υλικά
– Πατίνες (πατίνα κεριού, κάσσια, μπιτουμέν κ.α)
– Μωρομάντηλα (ιδικά για αφαίρεση πατίνας)
– Διαλυτικό νεφτιού για καθαρισμό πινέλων από πατίνες!
– Πάστες (λείες ή σαγρέ, με εφέ χιονιού, κρυστάλλου, γύψου, πέτρας κλπ. ή απλά στόκο)
– Σπάτουλες (για πάστες και στένσιλ)
– Στένσιλ / Μάσκες
– Υλικό για κρακελέ (ενός ή δύο συστατικών)
– Υγρό γυαλί
– Φύλλα χρυσού ή ασήμι ή χαλκού και ειδική κόλλα και Βερνίκι νεφτιού *ΠΡΟΣΟΧΗ
– Σφραγίδες και χρώμα
– Χρώματα νερού και σε σπρέι
– Λοιπά διακοσμητικά (κορδέλες, λουλούδια, μεταλλικά στοιχεία κ.α.-ότι μπορείς να φανταστείς)
– Πηλό που στεγνώνει στον αέρα τύπου FIMO
– ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΣΚΕΦΤΏ ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ…
Τρόπος εφαρμογής
1. Παίρνουμε το αντικείμενό μας και το καθαρίζουμε καλά (αν είναι πηλός, μέταλλο ή ξύλο πρώτα το τρίβουμε με γυαλόχαρτο χοντρό και μετά ψιλό).
2. Ασταρώνουμε (σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται) και αφήνουμε να στεγνώσει.
3. Κόβουμε το μοτίβο που έχουμε επιλέξει από τη χαρτοπετσέτα ή το ριζόχαρτο με το χέρι μας ή και με τη βοήθεια βρεγμένου πινέλου.
4. Αν έχουμε επιλέξει χαρτοπετσέτα θα πρέπει, πριν κολλήσουμε το μοτίβο μας, να βγάλουμε τα δύο τελευταία λευκά φύλλα.
5. Κολλάμε και αφήνουμε να στεγνώσει.
6. Χρωματίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσει.
7. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάστες διαμόρφωσης, πατίνες κ.α.
8. Βερνικώνουμε κατά προτίμηση με σπρέι το λιγότερο 2-3 φορές (αν το αντικείμενό μας θέλουμε να είναι χρηστικό τότε πρέπει να βερνικώσουμε 5-6 φορές, και στεγνώνουμε.
ΠΡΟΣΟΧΉ
1. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε για να ξέρουμε πως θα ξεκινήσουμε και πώς θα συνεχίσουμε. Αν χρειάζεται να τρίψουμε με γυαλόχαρτο ή όχι, αν ασταρώσουμε ή όχι, αν κολλήσουμε πρώτα το μοτίβο και μετά βάψουμε ή όχι κλπ.
2. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε την τεχνική τού κρακελέ θα πρέπει να σκεφτούμε αν κάνουμε την τεχνική με ενός ή δύο συστατικών, γιατί αναλόγως πρέπει να κολλήσουμε και το μοτίβο μας. (1συστατικού πρώτα κρακελέ και μετά κολλάμε μοτίβο, 2 συστατικών πρώτα τελειώνουμε το έργο μας και μετά το βερνίκωμα κάνουμε την τεχνική.
3. Όταν χρησιμοποιούμε φύλλα χρυσού, ασήμι ή χαλκού, κολλάμε πάντα με ειδική κόλλα και βερνικώνουμε με βερνίκι νεφτιού ή βερνίκι γομαλάκα γιατί διαβρώνονται.
4. Όταν χρησιμοποιούμε πατίνες ποτέ δεν βερνικώνουμε με πινέλο γιατί αφαιρούνται. Αν χρησιμοποιήσουμε πινέλα για την εφαρμογή πατίνας, τα καθαρίζουμε πρώτα με νέφτι.
5.Είναι επίσης σημαντικό το κάθε στάδιο να αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν πάμε στο επόμενο.
ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΈΜΠΝΕΥΣΗ!!!
Σταμούλη Φανή
Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση κι ευχόμαστε καλή πορεία του καναλιού και της ιστοσελίδας
σου!