Κ. Παπακώστα: Στις αναγνωρισμένες ανάγκες του Ε.Σ.Υ., απαντούμε με πράξεις ευθύνης

Εισηγήτρια του πρώτου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ορίστηκε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία φρόντισε για ακόμη μία φορά να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας του περιεχομένου από την αντιπολίτευση.

Πυρήνας του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι οι έκτακτες διατάξεις για την προσωρινή στελέχωση των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας με διάθεση προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος ή των Ενόπλων Δυνάμεων ή με απόσπαση προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεν πρόκειται για μία μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας», διευκρινίζει η Βουλευτής, επισημαίνοντας πως «αφορά την κύρωση δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η μία εκ των οποίων μάλιστα αποτελεί πρωτοβουλία της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Τόσο η παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας έως τις 31 Αυγούστου 2023, όσο και η στελέχωση των δομών με πληρώματα προερχόμενα από άλλα σώματα ασφαλείας και Ο.Τ.Α. αποτελούν προσωρινές λύσεις που εξυπηρετούν την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της θερινής περιόδου και στοχεύουν στην έμπρακτη υποστήριξη των νησιωτικών, ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών».

Η κ. Παπακώστα κατηγόρησε ανοιχτά την αντιπολίτευση για υποκρισία, καθώς αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν προταθεί με νομοσχέδιο το 2016, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ήταν πιο τίμια η παραδοχή πως το μέτρο αυτό, που τότε στηρίξατε, δεν ευδοκίμησε, και σίγουρα πιο παραγωγική μία αντιπολιτευτική στάση που θα αντιπρότεινε εναλλακτικά μέτρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών. Αντ’αυτού, εμμένετε σε μία στείρα αρνητική κριτική επί παντός θέματος και έναν άκρατο λαϊκισμό, χαρακτηριστικά για τα οποία ο ελληνικός λαός σας καταδίκασε στις κάλπες των πρόσφατων εθνικών εκλογών».

Η τρικαλινή Βουλευτής, κατά την εισήγησή της τόσο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο καινοτόμο και ευρύ μεταρρυθμιστικό έργο που προετοιμάζει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας. «H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την εμπειρία του παρελθόντος, με τις συνεχείς υγειονομικές προκλήσεις, έθεσε ως στόχο της νέας κυβερνητικής περιόδου να αποκτήσει η χώρα ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προτείνει «την αξιοποίηση του εξαιρετικά ικανού έμψυχου δυναμικού μέσα από μια τεράστια δεξαμενή δυνατοτήτων και ικανοτήτων», καταρρίπτοντας το επιχείρημα της δήθεν επίταξης προσωπικού, της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο, που έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προβλέπει μεταξύ άλλων, την πρόσληψη 250 ατόμων, ως επικουρικό προσωπικό κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία, για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική και εισάγει ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση και εκκαθάριση των δαπανών προμήθειας μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων αντιμετώπισης της νόσου COVID.

Επιπλέον, αναφέρεται στην πρόσληψη επικουρικού, πλην ιατρών, προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των δημοσίων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με την κατάρτιση ηλεκτρονικών καταλόγων, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η ταχύτερη κάλυψη των αναγκών των φορέων και αφετέρου η δικαιότερη απορρόφηση των εγγεγραμμένων στους ηλεκτρονικούς καταλόγους των υποψηφίων, ενώ παρατείνει τη θητεία των διοικητών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας έως 30.09.2023. Τέλος, περιλαμβάνει διευκρινιστικές ρυθμίσειςπου άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, και αφορούν τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ολοκληρώνοντας χθες βράδυ την δευτερολογία της, η Βουλευτής υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε πως αναλαμβάνει προσωπικά την ανασύσταση, αναδιαμόρφωση και αναδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ. «Αυτό είπε και αυτό θα γίνει και εδώ θα είστε για να το δείτε», είπε, κλείνοντας, απευθυνόμενη στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δείτε εδώ το βίντεο με την δευτερολογία:https://www.youtube.com/watch?v=Y_dgs6guX2w

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *