Κ. Αγοραστός στην τεχνική σύσκεψη για την έγκριση του νέου ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027: «Είμαστε ένα με την κοινωνία – 554 εκατομμύρια ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για έργα και δράσεις με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα»

Το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027 είναι ένα κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα με  τους περισσότερους πόρους  να διατίθενται για την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική συνοχή. Ένα  πρόγραμμα αφιερωμένο στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σε μια δύσκολη εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  στην τελική τεχνική σύσκεψη για την έγκριση του ΠΕΠ,  που πραγματοποιήθηκε τη Λάρισα παρουσία του κ.  Carsten Rasmussen, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος-Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κ. PatrickPaquet, επικεφαλής της Γενικής ΔιεύθυνσηςΑπασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Συνοχής.

«Συζητάμε σήμερα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027 και ζητάμε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες για την έγκρισή του. Είναι ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 554 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχυμένο κατά 31% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΠΕΠ 2014-2020, ένα πρόγραμμα ξεχωριστό, γιατί τα περισσότερα χρήματα κατευθύνονται στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) ενισχύουμε δομές και δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων, της ανισότητας,  των εξαρτήσεων και για  τη συνέχιση της λειτουργίας  δομών με θετικό  κοινωνικό αποτύπωμα όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας, Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, Δομές αστέγων κ.α. Σημαντικοί πόροι διατίθενται για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αντιπλημμυρικά έργα, ενεργειακές αναβαθμίσεις, δράσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τις  βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, για τον αγροτικό τομέα. Στα έργα του νέου ΕΣΠΑ διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Είναι έργα που αφήνουν πίσω τους μέλλον, έργα με θετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες στη χώρα, αξιοποιεί κάθε ευρώ που διεκδικεί και κερδίζει και συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Είμαστε ένα με την κοινωνία, ξέρουμε να συνεργαζόμαστε και να φτάνουμε σε αποτελέσματα. Η Ευρώπη είναι εδώ και βοηθά στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Με τη δύναμη που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία,  επιχειρούμε με κοινωνική υπευθυνότητα και συνέπεια για ένα ανθρώπινο βιώσιμο μέλλον και έργα με αξία για τους πολλούς. Επιχειρούμε με γνώμονα τη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων κοινωνιών με ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η «ακτινογραφία» του νέου ΠΕΠ Θεσσαλίας 2021-2027

Ο προϋπολογισμός του  νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΠ Θεσσαλίας  2021-2027 ανέρχεται σε 553,9 εκατομμύρια ευρώ, με 80% συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων: 410,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 143,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).   Οι πόροι του νέου ΠΕΠ Θεσσαλίας  2021-2027 είναι ενισχυμένοι  κατά 31% σε σχέση με το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Πρόσθετοι πόροι πρόκειται να εισρεύσουν στη Θεσσαλία τη Νέα Προγραμματική Περίοδο για έργα και δράσεις με χρηματοδότηση από τα Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ, το  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το  Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕθνικόΠρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025.

Ως Στρατηγικός Στόχος στο Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021-2027» ορίζεται: «η ενίσχυση της καινοτομίας και εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος, η μετάβαση της οικονομίας σε ένα μοντέλο αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με σύμμαχο τη φύση».

Η κατανομή των πόρων ανά Στόχο Πολιτικής

Στόχος Πολιτικής 1 «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας»: 71,5 εκ. ευρώ.Δράσεις ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, ψηφιακά έργα, στήριξη επιχειρηματικότητας

Στόχος Πολιτικής 2 «Περιβάλλον και Ανθεκτικότητα»: 111,8 εκ. ευρώ. Ενεργειακές αναβαθμίσεις, ΑΠΕ, δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διαχείριση αποβλήτων, κυκλική οικονομία.

Στόχος Πολιτικής 3 «Βελτίωση μεταφορικών υποδομών και συνδεσιμότητας»: 40,5 εκ. ευρώ. Δράσεις ενίσχυσης του οδικού δικτύου, συνδέσεις με ΔΕΔ-Μ , οδική ασφάλεια,  ενίσχυσης περιφερειακών λιμένων

Στόχος Πολιτικής 4 «Υποδομές ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ): 81,1 εκ. ευρώ. Υποδομές εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού, τουρισμού,  προστασία φυσικής κληρονομιάς

Στόχος Πολιτικής 4 «Δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας» (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ):140,5 εκ. ευρώ. Δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, των ευάλωτων ομάδων, των παιδιών καιεφήβων, στοχευμένη στήριξη της απασχόλησης.

Στόχος Πολιτικής 5 «Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις »: 99,1 εκ. ευρώ. Δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)

 

Στόχος Πολιτικής 6 «Τεχνική Βοήθεια»: 10,2 εκατ. ευρώ. Αξιολόγηση και μελέτες, συλλογή δεδομένων, ενίσχυση ικανότητας δικαιούχων, πληροφόρηση και επικοινωνία.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *