Κοινοβουλευτική Ερώτηση Θανάση Λιούτα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λύση στο ζήτημα των Νέων Αγροτών για τις κηπευτικές καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης

Με Κοινοβουλευτική του Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ο Βουλευτής Τρικάλων επαναφέρει για ακόμη μια φορά το ζήτημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και αφορά τους Νέους Αγρότες και τις κηπευτικές καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης, ζητώντας να βρεθεί μια λύση.

Ειδικότερα, όπως εξηγείται και αναλυτικά μέσα στη συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ερώτηση, έχει προκύψει ένα ζήτημα με τις κηπευτικές καλλιέργειες στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και συγκεκριμένα αφορά το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

Με την εγκύκλιο που είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2022 (Υπ’αριθμ: 257/3-2-2022, με θέμα «Διοικητικός Έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1), επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων.

Ουσιαστικά πραγματοποιούνται αλλαγές όσον αφορά τις τυπικές αποδόσεις, σε σχέση με τις τυπικές αποδόσεις που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις των Νέων Αγροτών του Υπομέτρου6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α΄Κύκλος) και κατά την περίοδο του 2018 (Β΄Κύκλος), καθώς αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Με δεδομένο ότι διαπιστώνονται αλλαγές στον υπολογισμό των τυπικών αποδόσεων κατά την ίδια προγραμματική περίοδο, στην Ερώτηση υπογραμμίζεται, ότι θα μπορούσαν να εγείρονται και ζητήματα ισόνομης μεταχείρισης.

Συνεπώς, ο Τρικαλινός Βουλευτής, ο οποίος έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις εργασίας του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επανέρχεται στη Βουλή με την Ερώτηση αυτή, ζητώντας να βρεθεί μια λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά πολλούς Νέους Αγρότες του Νομού μας, καθώς και όλης της ελληνικής επικράτειας.

Να σημειωθεί επίσης ότι τη συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Ερώτηση, μαζί με τον κ. Λιούτα, συνυπογράφουν και οι εξής κυβερνητικοί βουλευτές, Χριστίνα Αλεξοπούλου – Βουλευτής Ν. Αχαΐας, Γεώργιος Κωτσός – Βουλευτής Ν. Καρδίτσας, Ξενοφών Μπαραλιάκος –  Βουλευτής Ν. Πιερίας και Ανδρέας Νικολακόπουλος – Βουλευτής Ν. Ηλείας.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *