Κεντρική Πλατεία: Ενας χρόνος πλατεία… της ντροπή στα Τρίκαλα!!!

Οικτρή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κεντρική πλατεία των Τρικάλων που άλλοτε αποτελούσε καταφύγιο τις ημέρες του καύσωνα για ανθρώπους, ζώα και πουλιά…
Ένα χρόνο μετά την πρώτη… τσάπα του εργολάβου Χρήστου Κατσιάβα που μπήκε στην πλατεία (25 Αυγούστου 2022), η εικόνα αποτελεί ντροπή για την πόλη των Τρικάλων, την έξυπνη πόλη και όπως όλα δείχνουν, το ξεκίνημα όλων των έργων μαζί ήταν καταστροφικό για τους επαγγελματίες, αλλά και για τους πολίτες.
Οι 2-3 εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα όπως είναι πολύ λογικό, αδυνατούσαν μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τα μηχανήματα που διαθέτουν και το ελάχιστο προσωπικό να τα βγάλουν πέρα. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και έναν αντιδήμαρχο τεχνικών έργων που φαίνεται πως αδυνατεί να ελέγξει (ένα σωρό κακοτεχνίες) και να ασκήσει πιέσεις, τότε ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, είναι ζήτημα αν έχουμε πλατεία του χρόνου τέτοιον καιρό.
Η δικαιολογία
Αφορμή για την εγκατάλειψη του έργου στάθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν και για τα οποία το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας συνεδρίασε την Παρασκευή 19 Μαΐου, με θέμα συζήτησης μεταξύ άλλων την «Έγκριση ή μη μελέτης για διατήρηση, ανάδειξη και κατάχωση των αρχαιολογικών καταλοίπων στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στα Τρίκαλα Δ. Τρικκαίων» όπου αποφάσισε τη διατήρηση και την ανάδειξη των καταλοίπων των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης της πλατείας, χωρίς να σκεπαστεί κανένα σημείο που να αφορά το τοιχίο και να οριοθετηθεί με κάγκελο ώστε να είναι ορατό από τους διερχόμενους και επισκέπτες.
Αυτό όμως αφορά ένα μέρος της πλατείας… γιατί στο υπόλοιπο και μετά από πιέσεις τότε του δημάρχου ο εργολάβος σύμφωνα με δελτίο τύπου του δήμου προχώρησε στις «σκυροδετήσεις στη μεγάλη «λίμνη» και στον υδάτινο διάδρομο, στα βόρεια της πλατείας.
Οι εργασίες σε συνολικό εμβαδό 5.755,54 τ.μ. και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ακόμη, αύξηση του πρασίνου, κατασκευή δύο «λιμνών», νέα χωροθέτηση αγαλμάτων, νέα στέγαστρα για τους πολίτες, το info point και τους χώρους υγιεινής, υπερυψωμένη περιοχή στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας, ενώ βεβαίως δίνεται έμφαση στην ελευθερία κίνησης στον ελεύθερο χώρο από πολίτες ΑμεΑ και από γονείς με τα καροτσάκια.
Το έργο δίνει νέα, σύγχρονη όψη στο κέντρο ακριβώς των Τρικάλων, διαμορφώνοντας την ταυτότητα της πόλης με βάση τη μελέτη που παρουσιάστηκε δημοσίως, ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Εργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 3.000.000 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, υλοποιούμενο βάσει της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην πόλη».
Χρήστος Κοντός

 

πηγή energospolitis.gr

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *