Καύσιμα: Έρχεται νέα πτώση στις τιμές – Πού θα «πάει» η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης

Με «φόντο» μια ελαφρά μείωση στην μέση τιμήτους το τελευταίο 10ήμερο – που για τη βενζίνη ήταν λίγο πάνω από 1%, το πετρέλαιο κίνησης περίπου 3% και το πετρέλαιο θέρμανσης 5%- το κόστος στα καύσιμα, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και αυτή την εβδομάδα. Το πετρέλαιο (κίνησης και θέρμανσης) είναι εκείνο το καύσιμο το οποίο δείχνει πιο έντονες πτωτικές τάσεις και ήδη στην Αττική η τιμή του diesel κίνησης βρίσκεται κοντά στην περιοχή του 1,9 ευρώ το λίτρο και η θέρμανση στο 1,2 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η αποκλιμάκωση της τιμής προέρχεται αρχικά από την πτώση του πετρελαίου με τη διεθνή τιμή του να έχει «προσγειωθεί» σε επίπεδα κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι από 98 που είχε φτάσει στις 4 Νοεμβρίου. Παράλληλα, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και από τα 0,97 που ήταν επίσης στις 4 Νοεμβρίου ανέβηκε στο 1 προς 1,03 δολάρια καθιστώντας πιο φθηνές τις αγορές σε ευρώ.

Πόσο θα μειωθούν οι τιμές στην αντλία

Όπως εκτιμούν λοιπόν πρατηριούχοι, σήμερα το πετρέλαιο κίνησης είναι κοντά στο 1,90 και η τάση είναι η τιμή να πέσει χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, όπως και στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ξεκινήσει από το 1,40 (σ.σ.: με ενσωματωμένη κρατική ενίσχυση και έκπτωση διυλιστηρίων) και αυτή την στιγμή βρίσκεται πέριξ του 1,2 ευρώ το λίτρο. Ανάλογη κίνηση με αυτή του πετρελαίου… αλλά πιο συγκρατημένη υπολογίζεται πως θα κάνει και η τιμή της αμόλυβδης.

Οι ίδιοι πάντως επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την πορεία της τιμής των καυσίμων: Αυτή τη στιγμή όμως και με δεδομένη τόσο τη «βουτιά» -τις τελευταίες 15 ημέρες- των διεθνών τιμών πετρελαίου, όσο και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου το ίδιο διάστημα, βλέπουν σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών για το επόμενο διάστημα!

Στα «δίχτυα» των αρχών «λαβράκια» φοροδιαφυγής

«Λαβράκια» φοροδιαφυγής, πάντως, βγάζουν την ίδια ώρα οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα η οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα, προχώρησε στο σφράγισμα δύο πρατηρίων, τα οποία είχαν διαλύτες, ένα βυτιοφόρο με 20 τόνους διαλύτες και κομπιουτεράκια που νοθεύουν την τιμή, τον τιμοκατάλογο στην αντλία.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, σε πρατήριο καυσίμων κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης, διαπιστώθηκε ότι το βυτιοφόρο ήταν έμφορτο με 20.000 λίτρα νοθευμένου καυσίμου για τα οποία δεν έφερε παραστατικά, στερείτο άδειας κυκλοφορίας και έφερε πλαστό αριθμό πλαισίου, ενώ είχε προηγηθεί και διαδικασία εκφόρτωσης σε έτερο πρατήριο.

Ακολούθησαν έρευνες στα πρατήρια καυσίμων υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) και με την συνδρομή κλιμακίων του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά, της Διεύθυνσης Ελέγχου και αποθήκευσης καυσίμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΕΔΑΚ) και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής (ΕΛ.ΥΤ.), με τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Στο πρώτο πρατήριο:

 • διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε άνευ αδείας, καθώς του είχε αφαιρεθεί από την αδειοδοτούσα Αρχή,
 • βρεθήκαν 3 τηλεχειριστήρια που παρέμβαιναν στην λειτουργία των αντλιών και του συστήματος εισροών-εκροών,
 • δεν εξέδιδε αποδείξεις από τον φορολογικό μηχανισμό κατά την πώληση των νοθευμένων καυσίμων,
 • ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές και τις αντλίες και βρέθηκαν μη κανονικά – νοθευμένα με χημικούς διαλύτες,
 • εντοπίστηκε σε δεξαμενή ειδικό διαμορφωμένο στόμιο αναρρόφησης των λαθραίων καυσίμων, όπου κατά την εισαγωγή αυτών στη δεξαμενή δεν αναγραφόταν στο σύστημα εισροών εκροών της ΑΑΔΕ η ποσότητα των λαθραίων-νοθευμένων καυσίμων
 • κατασχέθηκαν πλήθος φορολογικών στοιχείων, εκτυπώσεις απεικόνισης του συστήματος εισροών-εκροών και του ισοζυγίου ημέρας, ηλεκτρονικός υπολογιστής του συστήματος εισροών εκροών και 1.785,13 ευρώ.

Στο δεύτερο πρατήριο: βρεθήκαν τέσσερα τηλεχειριστήρια τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση στο σύστημα εισροών-εκροών του πρατηρίου, ενώ ελήφθησαν δείγματα καυσίμων τα οποία βρέθηκαν μη κανονικά. Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία μέλους του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • πτυσσόμενο γκλοπ,
 • 2 αεροβόλα όπλα,
 • σιδερογροθιά,
 • τάμπλετ και
 • 7.290 ευρώ

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την κατασχεθείσα ποσότητα των λαθραίων καυσίμωντου βυτιοφόρου οχήματος ξεπερνούν το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ. Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι ανωτέρω συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

πηγη https://www.enikonomia.gr/my-money/kafsima-erchetai-nea-ptosi-stis-times/424371/

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *