Καταγγελία για τα λύματα στην μονάδα βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο

Με ανάρτηση του ο Γιώργος Τσιτσούλας στον προσωπικό του λογαριασμό μας ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κεφαλόβρυσο.  Δείτε την ανάρτηση

«Η κατάσταση στο χωριό μας έχει φτάσει πια στο απροχώρητο, όσον αφορά τη δυσοσμία από τα λύματα και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα βιοαερίου (μεθανίου) για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ήδη άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες για απόθεση λυματολάσπης σε χωράφια που γειτνιάζουν σε βιοτεχνικές μονάδες ή επαγγελματικές στέγες από τους κατοίκους του χωριού.
Πληροφορήθηκα ότι ήρθε κλιμάκιο της Π.Ε. Τρικάλων για επι τόπου αυτοψία, χωρίς όμως να πάρει δείγμα της λυματολάσπης και έλεγχο αυτής. Ενημερώθηκαν επίσης οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της κοινότητας και ο Δήμαρχος.
Η επιστημονική μου επάρκεια και η συνεργασία που έχω με χημικά εργαστήρια, θα διαλευκάνουν την υπόθεση στο κατά πόσο αυτό το «εδαφοβελτιωτικό» μίγμα που πέφτει στα χωράφια είναι ικανό να βελτιώσει ή όχι τα χωράφια. Η δυσοσμία που επικρατεί και τα έντομα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά μύγες και κουνούπια το τελευταίο διάστημα στο χωριό, πιθανώς να προέρχονται από την τακτική που εφαρμόζεται εκ μέρους της εταιρίας.
Σημειωτέων, πως η εναπόθεση γίνεται σε ιδιωτικούς χώρους και κατόπιν συμφωνίας (ενοίκιο ή συνεργασία) με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών, αλλά καταλήγει σε παρακείμενα κανάλια απορροής.
Τίθεται όμως το ερώτημα, ποιος έχει ελέγξει τη λυματολάσπη για την ποιότητά της κι αν είναι όντως έτοιμη από πλευράς ξήρανσης να πέσει στα χωράφια. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, χρειάζεται ειδική επεξεργασία με αερόβια χώνεψη και ξήρανση το υγρό κλάσμα που παράγεται από τον αντιδραστήρα βιοαερίου, για να διατεθεί ως εδαφοβελτιωτικό ένα μέρος του (όχι παραπάνω από 12%, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία). Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα αυτής της λυματολάσπης για τον υδροφόρο ορίζοντα. Γνωρίζοντας από χημικές διεργασίες κρούω από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου.
Μετά από όλα τα παραπάνω, φρόντισα λοιπόν να πάρω δείγμα, επισκεπτόμενος την περιοχή εναπόθεσης, που πραγματικά μοιάζει «κρανίου τόπος», όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.
Είμαι και θα είμαι πάντα υπέρ των καινοτομιών και αναγνωρίζω την ανάγκη επεξεργασίας οργανικών λυμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας σε όποια μορφή, αλλά ταυτόχρονα είμαι κάθετος πως ότι γίνεται, πρέπει να γίνεται σύννομα και με προδιαγραφές που ορίζει η παγκόσμια νομοθεσία και σωστές πρακτικές λειτουργίας.
Είμαι άνθρωπος του διαλόγου και αυτόν θα επιδιώξω, αν τελικά βρεθώ σε θέση ευθύνης μετά τις δημοτικές εκλογές (χωρίς καμία ψηφοθηρική διάθεση), ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χωριό και τους παραγωγούς μας που συνεργάζονται και την εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της μονάδας. Θα ήταν ευχής έργο, αν μπορούσαμε σαν χωριό να εξυπηρετούμε τις ανάγκες της μονάδας σε ενσίρωμα και να εισέρχεται εισόδημα στο χωριό με τα απαραίτητα ισοδύναμα για το χωριό.
Θα είμαι όμως αμείλικτος στις διαπραγματεύσεις και ανυποχώρητος, εφόσον θίγονται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείγματος.
Ευχαριστώ τους δημητρης αναστασιου, Δημήτρη Παπαστέργιο για την πολύτιμη βοήθεια.»

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *