Θανάσης Μπαταγιάννης : Πως θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα όλων μας

Η οικονομία της Θεσσαλίας και του Νομού μας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα καθώς και η μεταποίηση και το εμπόριο  της περιοχής μας έχει σαν βάση τα παραγόμενα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα πχ τυροκομεία , εκκοκκιστήρια βάμβακος , εμπορία λιπασμάτων ,γεωπόνοι , πρατήρια καυσίμων ,συνεργεία αγροτικών μηχανημάτων , συσκευαστήρια , ελαιοτριβεία – ένα πλήθος επαγγελμάτων εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τα εισοδήματα των αγροτών και η βελτίωσή τους  θα αυξήσει πολλαπλασιαστικά τα εισοδήματα όλων μας .

Η Θεσσαλία διαθέτει την πιο εύφορη πεδιάδα της Ελλάδος με μέσο κύκλο εργασιών 300 Ευρώ/στρέμμα – 200 Ευρώ/στρέμμα στη υπόλοιπη Ελλάδα – αλλά είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ με 1.200 Ευρώ/στρέμμα ή η Ολλανδία με 1.800 ! εμείς γιατί είμαστε τόσο κάτω ;

Για πολλούς λόγους , θα αρχίσω με τον πιο βασικό : μας λείπει το νερό : η  Θεσσαλία έχει ένα μεγάλο υδάτινο έλλειμμα και το πότισμα γίνεται κατά 70% με αρδεύσεις που εκτός ότι διαβρώνουν το έδαφος κοστίζουν όλο και πιο πιο ακριβά σε ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα , πετρέλαιο )  ,κόστος άντλησης καθώς πρέπει να αντλούμε από μεγαλύτερο βάθος .

Όμως η Θεσσαλία και ειδικά ο Ν. Τρικάλων με τα ψηλά βουνά που διαθέτει  έχει άφθονα επιφανειακά νερά που , δυστυχώς καταλήγουν στη θάλασσα αντί να αποθηκεύονται το χειμώνα σε ταμιευτήρες νερού (μικρές , τεχνητές λίμνες ) , που δυστυχώς  δεν έγιναν από την Περιφέρεια  τα χρόνια που προηγήθηκαν .

Ειδικά για το Ν. Τρικάλων αν είχαν δημιουργηθεί δύο-τρείς  ταμιευτήρες στην Πύλη , στην Καλαμπάκα (Πηνειός) και  στη Συκιά ( Μουζακίου ) όπου θα κατέληγε (μέσω σήραγγας ) ένα μικρό μέρος των νερών του Αχελώου θα είχε λυθεί σχεδόν ολοκληρωτικά το υδάτινο έλλειμμα : όλα τα χωράφια θα ποτίζονταν με επιφανειακά νερά χωρίς τα υπέρογκα έξοδα άντλησης . Η γειτονική Καρδίτσα διαθέτει εκτός από τη λίμνη Μέγδοβα και την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου ,που αρδεύει  επιφανειακά όλο τον κάμπο της περιοχής με αποτέλεσμα η παραγωγικότητα πχ στο βαμβάκι να είναι 500 κιλά/στρέμμα , ενώ στα Τρίκαλα είναι 250-300 κιλά/στρέμμα .

Η επάρκεια νερού θα βοηθήσει  στην ανάπτυξη καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας πχ βιολογικά προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση και περισσότερα έσοδα ανά στρέμμα . Εκτός από νερό βέβαια χρειάζεται μια σειρά επενδύσεων για τις οποίες δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Περιφέρεια   : συστήματα μεταφοράς νερού χωρίς απώλειες , εφαρμογή συστημάτων έξυπνης γεωργίας πχ αισθητήρες που ρυθμίζουν πότε πρέπει να ποτίσουμε και πόσο , γεωθερμική ενέργεια

Που θα βρεθούν τα κεφάλαια για όλα αυτά ; από τα  διάφορα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης που τα χρήματά τους πρέπει να κατευθύνονται σε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα κι όχι σε έργα βιτρίνας πχ σε συναυλίες , ανάπλαση του λόφου Προφήτη Ηλία  .

Χρειάζεται εκπαίδευση των αγροτών στις νέες τεχνικές καλλιέργειας και εκτροφής ζώων και γι αυτό προτείνουμε να γίνει στα Τρίκαλα ένα αγροτικό ΙΕΚ με στόχευση στις νέες τεχνολογίες .

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους να παρέχονται τα απαιτούμενα κεφάλαια για να παράγουν οι ίδιοι τις ζωοτροφές για να μειώνεται  το κόστος , να παράγουν προϊόντα με δική τους πρώτη ύλη πχ τυρί , γιαούρτι  και να διαθέτουν μετά από ανάλογη πιστοποίηση και έλεγχο σε ειδική λαϊκή αγορά  όπου θα συμμετέχουν  μόνο παραγωγοί κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων ( όχι έμποροι ) .

Να γίνει σύνδεση της αγροτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής με τον τουρισμό : να δοθούν κίνητρα στα ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής να χρησιμοποιούν τοπικά παραγόμενα προϊόντα και η Περιφέρεια να τους χορηγεί ειδικό σήμα τοπικής κουζίνας και τοπικών προϊόντων .

Ορισμένα χαρακτηριστικά προϊόντα του Ν. Τρικάλων να ονομασθούν Π.Ο.Π. πχ πέστροφα Ασπροποτάμου , μήλα Ελαφίου Καλαμπάκας , τσάι του βουνού (μπιτούνι Κόζιακα) – αυτό θα ανεβάσει την προστιθέμενη αξία και τη ζήτησή τους .

Να ζητηθεί από την κυβέρνηση η μείωση της φορολογίας των κατ΄ επάγγελμα αγροτών και κτηνοτρόφων , λόγω της ειδικής δυσκολίας που έχουν αυτά τα επαγγέλματα (ειδικά του κτηνοτρόφου) και για να γίνουν ελκυστικά στους νέους ανθρώπους .

Να εξετάσουμε  τις δυνατότητες μεταποίησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής κι όχι να εξάγονται (λάδι) και να τα εισάγουμε συσκευασμένα στη διπλάσια τιμή . Με τόσο βαμβάκι που παράγει η περιοχή μας , δεν θα έπρεπε να έχουμε νηματουργεία στην περιοχή μας , να δώσουν νέες θέσεις εργασίας ; είναι καλύτερα να πουλάμε το συσκευασμένο βαμβάκι στα νηματουργεία της Τουρκίας και στη συνέχεια να το εισάγουμε στην τριπλάσια τιμή (πχ ρούχα για τον ελληνικό στρατό )  ;

Η βελτίωση της  αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος θα βοηθήσει να μένουν οι οικογένειες στα χωριά κι όχι να καταφεύγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και θα περιορίσει τα δημογραφικά προβλήματα . Επιπλέον θα περιορίσει τη διάβρωση του εδάφους και την ερημοποίηση των αγρών – όπως είπε χαρακτηριστικά ένα ειδικός του θέματος : «άλλοι  βρήκαν ερήμους και τις μετέτρεψαν σε εύφορη γή ( ενν. το Ισραήλ ) , ενώ εμείς βρήκαμε εύφορη γη και θα την κάνουμε έρημο», αν δεν υιοθετήσουμε νέες τεχνικές .

Με κατάλληλο προγραμματισμό η Θεσσαλική πεδιάδα μπορεί  να γίνει η πιο παραγωγική πεδιάδα της Ευρώπης :χρειάζονται νέα άτομα στη διαχείριση των προγραμμάτων , με  γνώση του αντικειμένου  και θέληση να κάνουν τα απαιτούμενα έργα υποδομής που δεν έκανε επί 12 χρόνια η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή.

 

Θανάσης  Μπαταγιάννης

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνδυασμός «Πρωτοβουλία » , Δημ. Κουρέτα

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *