Η πενταήμερη εκδρομή της Γ’ τάξης Λυκείου του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Η Γ’ Τάξη του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» πραγματοποίησε από 19μέχρι 23 Νοεμβρίου 2022 την πενταήμερη εκδρομήοδικώς με τουριστικό λεωφορείο στο Βελιγράδι της Σερβίας. Η οργανωμένη μετάβαση των μαθητών/τριών στο Βελιγράδι παρείχε στους μαθητές  και στις μαθήτριες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσα στη μακροχρόνια πορεία του πολιτισμού και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητά τους. Η επίσκεψη στη Σερβία  (Βελιγράδι και ΝόβιΣαντ) τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν  πιο πλούσιες εμπειρίες  και γνώσεις (πολιτιστικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, οικολογικές). Οι μαθητές/τριεςτις ημέρες παραμονής τους στο Βελιγράδι περιηγήθηκαν με το λεωφορείο και επισκέφτηκαν διά ζώσης τα μνημεία αξιοθέατα της πόλης.  Επίσης, πραγματοποίησαν ημερήσια επίσκεψη στην πόλη του Νόβι Σάντ.

Στα πλαίσια της εκδρομής οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία της εξόδου από τον τόπο παραμονής τους σε μια χώρα του εξωτερικού, να γνωρίσουν την κουλτούρα του λαού και να τη συνδέσουν με τις δικές τους καταβολές.

Επισκέφτηκαν το φρούριο Καλεμέγκνταν, τον Πύργο Nebosja, που υπήρξε η φυλακή και ο τόπος θανάτου του  Ρήγα Φεραίου- Εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή. Παρακολουθήσαν λειτουργία στον  Άγιο Σάββα, έναν από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους ναούς των Βαλκανίων, περπάτησαν στην πλατεία Δημοκρατίας, Εθνικό Θέατρο, και το πολυτελές ξενοδοχείο “Hotel Moskva και επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η εκδρομή στο Νόβισαντ με την επίσκεψη στο κάστρο Petrovaradin έδωσε στους μαθητές /στις μαθήτριες τη δυνατότητα να θαυμάσουν από ψηλά τον ποταμό Δούναβη, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό ναό, το Δημαρχείο .

Στο Stremsi Karlovasi επισκεφθήκαν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου υπάρχει η εικόνα γεμάτη πολύτιμους λίθους της Παναγίας από το 1748 και το Άγιο λείψανο του Αγίου Αρσενίου . Όσον αφορά στις υπηρεσίες του τουριστικού γραφείου METEORATOURS, οι οδηγοί μας συνόδευσαν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με το λεωφορείο, αλλά και στις επισκέψεις των μαθητών/τριών σε σημεία ενδιαφέροντος, τους ενημέρωναν συνεχώς και τους καθοδηγούσαν. Στα μουσεία και στις μετακινήσεις μέσα στις πόλεις βοηθούσε σημαντικά η εμπειρία τους. Τοξενοδοχείο στο Βελιγράδι ήταν πάρα πολύ καλό, καθαρό, με συνέπεια στις υπηρεσίες του και με καλό πρωινό και θέρμανση. Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών/τριών. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές/τριες από τις επισκέψεις τους είναι εξαιρετικές, όπως οι ίδιοι μας ανέφεραν. Όλοι οι εκπαιδευτικοί στόχοι της εκδρομής επιτεύχθηκαν. Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να γνωρίσουν από κοντά δύο σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και να βιώσουν το ρυθμό της ζωής των ευρωπαίων πολιτών.

Η διευθύντρια

Μαριάννα Αποστόλου

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *