Η Μουσική Σχολή Παπαστάθη αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μ Ι Κ Η Σ Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Α Κ Η Σ 🎶 29/7/1925-Χίος – 2/9/2021-Αθήνα

Έσβησε σήμερα η ψυχή της Ρωμιοσύνης, ο Παγκόσμιος Έλληνας. Ένας ανυπόταχτος άνθρωπος, ένα ελεύθερο πνεύμα. Η καλλιτεχνική του αξία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως. Ταγμένος στη μουσική, στον πολιτισμό, στον αγώνα. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης και πολιτικός καταγόταν από την Κρήτη. Ήταν απόφοιτος ανώτερων θεωρητικών από το Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη, συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Ωδείο του Παρισιού με καθηγητή τον O.Messiaen. Σε όλη του τη ζωή ήταν πολιτικοποιημένο άτομο. Ίδρυσε την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών, τον σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής, το Πολιτιστικό Κέντρο Πειραιά, τη Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Πειραιά, το Λαϊκό Ωδείο, το Ινστιτούτο Λαϊκής Μουσικής, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, το κίνημα Πολιτισμού και Ειρήνης.

Τα έργα του – πάμπολλα περιλαμβάνουν όλα τα είδη μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια, μετασυμφωνικά έργα. Έχει τιμηθεί με το Α βραβείο του Μουσικού Φεστιβάλ Νέων της Μόσχας, με το αμερικανικό βραβείο «Copley», ως ο καλύτερος Ευρωπαίος συνθέτης της χρονιάς (1959), με το Α Βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού, με το Βραβείο Sibelius, με το Βραβείο Bafta, με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη και το Βραβείο Olympiart. Υπήρξε διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.

Το στίγμα μου μένει ανεξήτιλα χαραγμένο στην πολιτιστική κληρονομιά της Οικουμένης. Αιωνία η μνήμη 🎼🎹🎹🎹🎶❣️🎶🎹🎹🎹🎼 “Το δημοτικό τραγούδι του 20ου αιώνα είναι η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη” Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ “Για ένα πράγμα δεν έχουμε δικαίωμα: να είμαστε δυστυχισμένοι.

Πρέπει να διεκδικούμε παντού την ευτυχία μας” “Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι.

Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του” “Για μένα υπάρχει μόνο η Μουσική και όλα τα είδη της.

Φτάνει να έχουν υψηλό ποιοτικό επίπεδο” Μίκης Θεοδωράκης 🎵

Οι Χαρταετοί🎵 https://youtu.be/VkJWllUPiuk

Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού 🎵  https://youtu.be/eLBw4VhdaiM 🎵

Στρώσε το στρώμα σου🎵 https://youtu.be/uASUawzp6Sw

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.