Η μεστή ομιλία του Βασιλείου Αδάμου στην επέτειο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού.

Κυρίες και Κύριοι συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την αναγνώριση με νόμο του 1982, χωρίς αστερίσκους, όλων των οργανώσεων που πολέμησαν με σθένος τους κατακτητές του κυρίαρχου ελληνικού κράτους κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιποιούν τιμή στους Έλληνες οι πραγματικές επιτυχίες τους στο πολεμικό πεδίο. Αποτελεί όμως μέγιστη τιμή για μας, τους επιγόνους η ηθική αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στον φασισμό της ψευδοεπιστημονικής ευγονικής της χιτλερικής παράνοιας, η οποία σχεδόν σε όλη την επικράτεια έσωσε χιλιάδες Ισραηλίτες, Έλληνες συμπολίτες, από το Νταχάου και το Άουσβιτς Μπιρκενάου, όπου βρήκαν φριχτό θάνατο οι σεφαραδίτες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Λαμπρά παραδείγματα αποτέλεσαν ενορίες, μητροπολίτες, δήμαρχοι, που απέκρυψαν τα πραγματικά στοιχεία των Εβραίων Ρωμανιωτών εφοδιάζοντάς τους με πλαστά πιστοποιητικά Ιθαγένειας, θεωρώντας τους μόνο Έλληνες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, η Αστυνομία Πόλεων, το Κολέγιο Αθηνών, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, οι Μητροπολίτες της Χαλκίδας, της Βέροιας, του Βόλου, που φύλαξαν με δέος τα εβραϊκά σκεύη των συναγωγών, ο Μητροπολίτης και Δήμαρχος Ζακύνθου, ο τοπικός διοικητής Κατερίνης, απλοί Πατρινοί για τους Κερκυραίους Εβραίους, ενώ χιλιάδες Έλληνες πολίτες έσωσαν κρύβοντας στα σπίτια τους τους Εβραίους συμπολίτες και γείτονές τους, όπως περιγράφει γλαφυρά η Μαρούλα Κλιάφα στην Μπαλάντα της για τη Ρεβέκκα.

Αποτελεί τιμή για την ελληνική κοινωνία η υπέρβαση της σχηματικής διάκρισης μεταξύ των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής  και γηγενών, ώστε να ριχτούν από κοινού στον αγώνα εναντίον τριών κατακτητών των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων.

Ταυτίζεται με θαύμα, όταν οι έλληνες δοκιμάζονταν από τον πιο σκληρό χειμώνα του ΄41-΄42, που προκάλεσε τον πιο φοβερό λιμό, φτώχεια και θάνατο, σχεδόν 300,000 μέσα σε ένα χρόνο, αριθμός δυσθεώρητος για το μικρό μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού.

ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Απέναντι στην Τριπλή Κατοχή ο καθημαγμένος ελληνικός λαός βρήκε τη στερνή δύναμη να αντισταθεί δημιουργώντας από τα σπλάχνα του ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις, που αποτελούσε μοναδική περίπτωση στη χειμαζόμενη Ευρώπη,  όπως ήταν: το ΕΑΜ (Ελληνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με τη στρατιωτική οργάνωση του ΕΛΑΣ(Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, ο ΕΔΕΣ (Ελληνικός Δημοκρατικός Στρατός) με τη στρατιωτική οργάνωση ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών) και επικεφαλής τον Ναπολέοντα Ζέρβα, η ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση) με επικεφαλής τους Γεώργιο Καρτάλη και Δημήτριο Ψαρρό, που συγκρότησε το 5/42 Σύνταγμα, ο ΕΣΕΑ (Ελληνικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) με ένοπλα τμήματα στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ στην επικράτεια δρούσαν κι άλλες μικρότερες οργανώσεις με στόχο τις δολιοφθορές και την κατασκοπεία.

ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Πολλές, ποικίλες και πολλαπλές οι μορφές αντίστασης και θα λέγαμε ότι το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, δύο φοιτητές τότε, όταν κατέβασαν από τον  βράχο της Δημοκρατίας τη ναζιστική σβάστικα. Ακολούθησαν απεργίες, διαδηλώσεις, παράνομοι εορτασμοί εθνικών επετείων, εκτύπωση επαναστατικών φυλλαδίων, δολιοφθορές, ανατινάξεις, συγκέντρωση πληροφοριών, απόκρυψη συμμάχων και οργάνωση της διαφυγής τους.

Αυτές που συνέβαλαν και είχαν ποσοτικό και ποιοτικό αποτύπωμα για τη νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στον Ολοκληρωτισμό ήταν οι συνδυασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις με τα κωδικά ονόματα:  Χάρλιγκ με την πιο γνωστή επιχείρηση, που ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το Νοέμβριο του 1942 με τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την οικουμένη, η οποία τόνωσε το ηθικό των δημοκρατικών λαών ωφελώντας τις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφρικανικό Μέτωπο,  η δεύτερη με την ονομασία Άνιμαλς με κυρίαρχη περίοδο το καλοκαίρι του 1943, όταν με μια σειρά επιχειρήσεων παραπλάνησαν τους γερμανούς σχετικά με την τοποθεσία της συμμαχικής απόβασης, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι θα συμβεί στην Ελλάδα, φέρνοντας τουλάχιστον τρεις μεραρχίες των Γερμανών στην Ελλάδα αποδυναμώνοντας τις γερμανικές δυνάμεις λίγο πριν την απόβαση. Η τρίτη με την ονομασία Κιβωτός του Νώε παρενόχλησε τη γερμανική οπισθοχώρηση, καταπόνησε και έφθειρε τα φασιστικά στρατεύματα προκαλώντας σύγχυση στον Χίτλερ και τους αξιωματούχους του.

Στρατιωτικά η Εθνική Αντίσταση συνέβαλε τα μέγιστα καθηλώνοντας μεγάλες στρατιωτικές μονάδες του Άξονα, παρενοχλώντας όλες τις μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας τον χρόνο στις συμμαχικές δυνάμεις να ετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Η αντίδραση των φασιστών ήταν μια κόλαση για τους άμεσους προγόνους μας. Υλικές καταστροφές, ζημιές σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, ευτελισμός του εθνικού νομίσματος με τον πληθωρισμό, απόλυτη οικονομική καταστροφή. Ήταν το λιγότερο; Ναι, γιατί ακολούθησαν οι ανθρώπινες απώλειες. Λίγο πριν την τελική λύση, όπως αποκάλεσαν το ολοκαύτωμα οι ναζί, προκάλεσαν με τους Βούλγαρους και τους Ιταλούς του Μουσολίνι, εκατόμβες νεκρών στη χώρα μας: στον Κάνδανο Χανίων, στο Δοξάτο της Δράμας, στο Μεσόβουνο Κοζάνης, στην Τσαρίτσανη, στο Κομμένο της Άρτας, στην Ιεράπετρα της Κρήτης, στον Ασπροπόταμο Τρικάλων, στα Καλάβρυτα, στην Καλαμάτα, στην Καισαριανή, στη Ριτσώνα, στα Διαβατά, στο Δίστομο, σε χιλιάδες οικισμούς. Με αντίποινα προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα ενός γενναίου λαού, που βγάζει μόνο ήρωες!

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Και ναι, το τίμημα ήταν βαρύ, ανείπωτο, τα αντίποινα βαριά και ασήκωτα για την ανθρώπινη ψυχή, μια ψυχή που βρήκε το κουράγιο να αντισταθεί, μοναδική αυτή σε όλη την Ευρώπη, καθολικά στους τρεις κατακτητές, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι οι συνεργάτες Έλληνες με τους δικτάτορες ήταν ένας αμελητέος αριθμός. Η οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων έδωσε το παράδειγμα στους φοβισμένους λαούς της Ευρώπης, να αφυπνιστούν επιτέλους και να καταγάγουν την πιο σημαντική νίκη της Δημοκρατίας, με μόνο διακύβευμα την Ελευθερία. Για την Ελευθερία αγωνιζόμαστε, για την Ελευθερία παλεύουμε διατηρώντας τη μνήμη σας ζωντανή και ανεξίτηλη στις σημερινές και επερχόμενες γενεές.

Σας Ευχαριστούμε.

πηγη trikalafocus.gr

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *