Η ΑΝΆΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΊΑΣ ΔΗΜΑΡΧΕΊΟΥ ΣΤΗΝ ΠΎΛΗ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ 1.163.664,40 €.

Ένα πολύ σημαντικό έργο υλοποιείται στην Πύλη, ηπλατεία Δημαρχείου.

Η πλατεία Δημαρχείου, παραδοσιακός τόποςσυνάθροισης και κοινωνικής δραστηριότητας τόσο γιατου κατοίκους του οικισμού όσο και για το σύνολο τωνδημοτών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Πύλη απόχωροταξική και λειτουργική άποψη. Είναι ένας χώροςμε ιδιαιτέρως συμβολικό χαρακτήρα.

Επιπλέον βαρύνουσας σημασίας λόγω του ότιβρίσκεται πάνω στον άξονα της νέας Εθνικής οδούΤρικάλωνΆρτας, στην δυτική έξοδο της πόλης προςτους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Πίνδου καιλειτουργεί ως «μεταβατικός τόπος» στο ενδιάμεσο τουαστικού και του φυσικού τοπίου του οικισμού, προσφέροντας δυνατότητες σύνδεσης με την παρόχθιαπεριοχή του Πορταϊκού ποταμού. Η σύνδεση αυτήσυμβάλλει στην δυνητική αξία της πλατείαςΔημαρχείου ως κόμβος σύνδεσης με τα πολιτιστικάμνημεία  που βρίσκονται στην  παρόχθια περιοχή τουΠορταϊκού ποταμού.( Βυζαντινή εκκλησία & οικισμόςτης Πόρτας Παναγιάς, Τοξωτή πέτρινη γέφυρα).

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατείαςπρόκυψε από την άναρχη και μη λειτουργική διάταξηχρήσεων της υφιστάμενης και την αισθητική τηςυστέρηση, που δεν συνάδει με την εικόνα μιαςσύγχρονης πόλης και έδρας του ομώνυμου δήμου.  

Εξαιτίας της σημαντικότητας του χώρου, ο ΔήμοςΠύλης αποφάσισε τον επανασχεδιασμό της πλατείαςκαι  προχώρησε σε  Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό  Ιδεών.Κύριο ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν η διαμόρφωσηενός ενιαίου, λειτουργικού δημοτικού χώρου που νααναδεικνύει τα στοιχεία που συνυπάρχουν (αστικό καιφυσικό τοπίο) και να εξυπηρετεί τις σύγχρονεςανάγκες, δημιουργώντας ένα πρότυπο χώροσυνάθροισης, που να δίνει στον επισκέπτη πολλαπλέςεπιλογές χρήσης και δραστηριοτήτων. Στααποτελέσματα του  Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεώνστηρίχθηκε η πρόταση .

Η χρηματοδότηση της μελέτης του έργου έγινε από τοΠρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και η χρηματοδότηση τηςκατασκευής του έργου από το πρόγραμμα ΔημοσίωνΕπενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος&Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.163.664,40 .

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Στην αρχή της πλατείας οργανώνονται οι ΧώροιΠολιτισμού. Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασηςτοποθετείται σε θέση εμφανή από τον κεντρικό δρόμοτου οικισμού και το Δημαρχείο. Στη συνέχειαοργανώνεται ένα αμφιθέατρο με μεγάλης έκτασηςπλατεία ~630μ2, με δυνατότητα οργάνωσης πλήθοςεκδηλώσεων. Ακολουθεί η περιοχή με το υποδαπέδιοσιντριβάνι στην «καρδιά» της πλατείας, με τους πίδακεςνερού, που συντελούν στην δημιουργία μικροκλίματοςδροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. To στέγαστρο πουβρίσκεται σε σχετική εγγύτητα με τους πίδακες νερού, είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρες οροφής, πράγμα πουβελτιώνει την αίσθηση δροσισμού. Πιθανή επιπλέονχρήση του στεγάστρου είναι η οργάνωση εκθέσεων μεθέματα που αφορούν τον οικισμό.

Μετά την καμπή του δρόμου οργανώνονται οι ΧώροιΑναψυχής με περιοχή με κούνιες και μεγάλωνδιαστάσεων καθιστικά πολλαπλών χρήσεων.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στον χώροανάπλασης, περιορίζονται στο λιγότερο δυνατόνπροκειμένου να μη διασπάται η προσοχή του επισκέπτηαπό ετερόκλιτες σε υλικότητα επιφάνειες. Η παραπάνωεπιλογή ενισχύει την σχεδιαστική αρχή της ροϊκότηταςενός κυρίαρχου υλικού το νερό για το ποτάμικαισυγκεκριμένα του εμφανούς σκυροδέματος. Η επιλογήτου οφείλεται σε δύο παραμέτρους:

το εμφανές σκυρόδεμα με την σύστασή του, το χρώματου αλλά και την ανεπεξέργαστη τελική όψη τηςεπιφάνειάς του, ως υλικό, πλησιάζει τα φυσικάπετρώματα.
η χρήση του επιτρέπει την κατασκευή καμπύλωνμορφών που είναι ένα από τα ζητούμενα τηςπρότασηςμέσω της μεθόδου της έγχυσης σε ειδικάδιαμορφωμένα καλούπια, δίνοντας την εντύπωση ενόςφυσικού και ανεπιτήδευτου αποτελέσματος.

Όσον αφορά την δαπεδόστρωση, αυτή καλύπτεται μεκυβόλιθους τσιμέντου προκειμένου να πλησιάζει σε έναόσο το δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα και ναλειτουργήσει ως οπτική συνέχεια με τις κατασκευές απόσκυρόδεμα που δημιουργούνται στον χώρο τηςανάπλασης. Η διάταξη των κυβόλιθων από τσιμέντοείναι γραμμική, προκειμένου να εμπλουτίσει τις ρευστέςκαι καμπύλες σχεδιαστικές χαράξεις με την έντονη καιαυστηρή γραμμικότητα του περιβάλλοντος αστικούιστού και να ενισχύσει την συνδιαλλαγή τους. Σημειώνεται ότι, προτείνεται η χρήση δύο χρωμάτωνγια τους κυβόλιθους: ένα κυρίαρχο στους τόνους τουεμφανούς σκυροδέματος των κατασκευών και ένα, σεμικρότερης κλίμακας χρήση, σε πιο σκούρο τόνο, προκειμένου να κάνει πιο έντονη και  δραματική τηνκατά μήκος κίνηση της πλατείας που προαναφέρθηκε.

 Για την επένδυση των κερκίδων του θεάτρου, τωνκαθιστικών πάγκων, καθώς και την επιστέγαση τουθεάτρου θα τοποθετηθούν σανίδες ξυλείας IROKO, γιαένα πιο φιλικό και ζεστό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Όσον αφορά τον χώρο της παιδικής χαράς, αυτόςεπιστρώνεται με σταθεροποιημένο χώμα, το οποίοδημιουργεί μια επίπεδη επιφάνεια κίνησης, δίνει έναφυσικό αισθητικό αποτέλεσμα και η επιφάνειά του δενυπερθερμαίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγωτης σύστασής του. Ωστόσο, στα σημεία όπουπροβλέπεται να τοποθετηθούν τα όργανα της παιδικήςχαράς, και στην αντίστοιχη επιφάνειας ασφαλείας πουορίζει ο κατασκευαστής τους, τοποθετείται ελαστικό, χυτό δάπεδο ασφαλείας, όπως ορίζουν οι προδιαγραφές.

Τέλος, κατά μήκος του ορίου του χώρου ανάπλασηςμε την εθνική οδό ΤρικάλωνΆρτας και μέχρι το σημείοτης νέας εισόδουεξόδου προς αυτή, τοποθετούνταιδιαφανή ηχοπετάσματα προκειμένου να αποφευχθεί ηόχληση από τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας καισυγχρόνως να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις γιαηχοπροστασία του χώρου της παιδικής χαράς.

Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα σε μεγάλοβαθμό και θα ενισχυθεί το πράσινο  τμηματικάπροκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αρχιτεκτονικόκαι αισθητικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, κατά μήκοςτου τεχνητού πρανούς και μπροστά από την  υφιστάμενησυστάδα των πεύκων, σημειακά επιλέχθηκε  δενδρώδηφύτευση από ενδημικά είδη όπως η κατάλπη και ηκουτσουπιά. Η σύνθεση αυτών θα ενισχύσει τονπροστατευτικό καθώς και τον φυσικό χαρακτήρα τηςσυγκεκριμένης χωρικής ενότητας. Στα σημεία που τοπαραπάνω πρανές «συναντά» την πλατείατοποθετούνται περιοχές χαμηλής φύτευσης με θαμνώδηκαι ποώδη ενδημικά φυτά όπως το δενδρολίβανο, ηλεβάντα, οι τσιντόνιες, κλπ. Τα διαφορετικά χρώματακαι οι υφές των θάμνων θα προσδώσουν ποικιλομορφίαστον χώρο, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τηνεποχικότητα. Ταυτόχρονα, χαμηλότεροι θάμνοι θασυμβάλλουν στην σταδιακή αποκλιμάκωση τηςφύτευσης αφήνοντας έναν ανοιχτό ορίζοντα στουςπεριβάλλοντες ορεινούς όγκους. Αντίστοιχα ποώδηφυτά θα χρησιμοποιηθούν και στα πρανή στο εσωτερικότης πλατείας. Τέλος, κατά μήκος της οδού Ηρώων 1940 θα τοποθετηθούν αρσενικές δαμασκηνιές προκειμένουνα προσφέρουν σκίαση στους πεζούς αλλά και στουςποδηλάτες. Η επιλογή αυτή βασίστηκε στηνανθεκτικότητα, στην μη καρποφορία καθώς και στοριζικό σύστημα του εν λόγω δένδρου.

  Όσον αφορά καθιστικά της νέας πλατείας, θα είναιμόνιμες κατασκευές από εμφανές σκυρόδεμαενσωματωμένες στον συνολικό σχεδιασμό και στασημεία που υποδεικνύονται στο γενικό σχέδιο τηςκάτοψης. Σημειακά, και ενσωματωμένες στις παραπάνωμόνιμες κατασκευές τοποθετούνται διαμορφώνονταικαθιστικές επιφάνειες από ξύλινες δοκούς.  

Με όμοια τελική επιφάνεια και κατασκευή από μπετόνθα είναι το νέο υπαίθριο θέατρο.

Η φωταγώγηση της πλατείας θα γίνει εξολοκλήρου μελαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Θα τοποθετηθούν φωτεινές στήλες κατά μήκος της οδούΗρώων 1940, ύψους 4,00μ., χαμηλός φωτισμός σταφυτικά πρανή και κρυφός φωτισμός εντοιχισμένος στοδάπεδο στους πίδακες του νερού και στα καθιστικάσύνολα. Στο χώρο των εκδηλώσεων τοποθετούνταιτοξωτοί ιστοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμούθεάτρου και κρυφός φωτισμός χαμηλής έντασης στιςκερκίδες του θεάτρου. Επιδαπέδιος φωτισμός θατοποθετηθεί και για τις ανάγκες ανάδειξης τουΜνημείου. Ιστοί ύψους 4,00μ. θα τοποθετηθούν κατάμήκος της διαδρομής από την πλευρά του πρανούς. Τέλος, επιδαπέδια φωτιστικά θα τοποθετηθούν κατάμήκος της πορείας όδευσης πεζών στο εσωτερικό τηςπλατείας.

 

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *