Ημερίδα για την ιστορία της Μέσης Παλαιοκαρυάς

Εποικοδομητική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής για την ιστορία της Μέσης Παλαιοκαρυάς στο πρώην δημοτικό σχολείο της Μέσης Παλαιοκαρυάς (Ροδιάς) από τον Επιμορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοκαρυάς «Η Γκρόπα».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο κ. Γεώργιος Κούτσιας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και η προέδρος της Παλαιοκαρυάς κα Βασιλική ΜπαντήΚουτσοκέρα που τόνισαν την αξία της εκδήλωσης για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου αλλά και την καλή ευκαιρία να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

Στην ιστορική ταυτότητα, το παρόν και το μέλλον της Παλαιοκαρυάς αναφέρθηκε ο κ.Σόλων Θάνος, Ιατρός και Βιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, λέγονταςχαρακτηριστικά: «Γνωρίζοντας την ιστορία του χωριού και ανασκαλεύοντας την μνήμη των παλιών που ζήσανε σε αυτά τα χωριά τα τελευταία 500 χρόνια θα μπορέσουμε να δώσουμε κάποια ώθηση, ιδίως σε νέους ανθρώπους, να σκεφτούν, να προικιστούν με γνώσεις για το χωριό και αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο χωριό ώστε να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πολιτιστική και ανθρώπινη δράση, τις χαμένες αξίες που ήταν η κοινή εργασία και η βοήθεια του ενός προς τον άλλον και γενικότερα το χωριό. Μας ενδιαφέρει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος που έχει μια πλούσια δράση στην περιοχή με πολλές εκδηλώσεις, αυτή είναι η πρώτη ημερίδα που γίνεται μετά την πανδημία και ελπίζω να γίνουν κι άλλες διότι έτσι θα ανορθώσουμε το χωριό μας γιατί άνθρωποι σαν εμάς που έφυγαν από το χωριό είναι πραγματικά αυτοί οι οποίοι θα βοηθήσουν και τους ντόπιους να ορθώσουν ανάστημα και να πάρουν αισιοδοξία για το μέλλον».

Ακολούθησαν  εισηγήσεις όπως η «Παρουσίαση του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου. Ιστορία, Στόχοι, Επιτεύγματα» από τον υπαξιωματικό εν αποστρατεία και πρώτο πρόεδρο και συνιδρυτή του Συλλόγου κ.  Αθανάσιο Μπατσικώστα και «Η Παλαιοκαρυά στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελευθερία» από τους Ερευνητές Τοπικής Ιστορίας και Γενεαλογίας κ. Αθανάσιο Μπρέντα και Μαρία Σπύρου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό, PE80, MSc, υποψήφια διδάκτωρ στο ΗΜΜΥ Πελοποννήσου και διευθύντρια του Γυμνασίου Μουζακίου κα Παναγιώτα Μανταλιά.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *