Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων: Επιτυχιών συνέχεια στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων

Συνεχίζοντας την άριστη παράδοση του σχολείου μας στη συμμετοχή σε Συνδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και μετά το πέρας των εργασιών της 46ης Εθνικής Συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ), που έγινε τον Δεκέμβριο 2023 στη Θεσσαλονίκη, ο διακριθείς μαθητής της Β’ τάξης του σχολείου μας Αθανάσιος Καραγεώργος επιλέχθηκε μαζί με άλλα τρία άτομα από τη Θεσσαλονίκη να στελεχώσουν αποστολή εκπροσωπώντας το ΕΚΝΕ στην 24η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ολλανδίας στην Ουτρέχτη στις 24-27 Μαΐου 2024, οι εργασίες της οποίας διεξήχθησαν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Μετά από αφιέρωση χρόνου προετοιμασίας του ταξιδιού και γνωριμίας με την ομάδα άρχισε και η ακαδημαϊκή προετοιμασία για τις απαιτήσεις του συνεδρίου. Ακολούθησε το ταξίδι στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου και έγιναν οι εργασίες της συνδιάσκεψης. Πρώτο βήμα το team building, η γνωριμία και αλληλεπίδραση τόσο με την οργανωτική και ακαδημαϊκή ομάδα όσο και ανά επιτροπές. Ακολούθησεδημόσια συζήτηση (panel debate) με κεντρική θεματική την παραπληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή στο Δημαρχείο της πόλης, όπου και προσφέρθηκε δείπνο. Τις επόμενες δύο ημέρες στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Drift 25 Universiteit Utrecht διεξήχθησαν οι εργασίες των Επιτροπών (Committee work), ένα Hall event με διευκρινιστικές ερωτήσεις στις επιτροπές και τέλος το Euroconcert, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποιο καλλιτεχνικό κομμάτι. Οι εργασίες των committee work περιλάμβαναν την επεξήγηση της κάθεθεματικής και την ανάλυση των προβλημάτων, που απορρέουν από το κάθε θέμα. Επίσης, λύσεις στα προβλήματα της κάθε θεματικής και τελειοποίηση των ψηφισμάτων (resolutions). Την τελευταία μέρα στην προτεσταντική εκκλησία Jacobikerk συνήλθε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, όπου η κάθε επιτροπή κατέθεσε τα ψηφίσματά της σε ανοιχτό διάλογο και αξιολόγηση. Η συνδιάσκεψη τελείωσε με την τελετή λήξης.

Επιστρέφοντας ο μαθητής μας Αθανάσιος Καραγεώργος δήλωσε για αυτή του την εμπειρία:

«Προσωπικά νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό το ταξίδι. Γνώρισα εξαιρετικά άτομα και ήρθα σε επαφή με την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των Ολλανδών συνομήλικων μου αλλά και συνομηλίκων από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό επίπεδο γνώσεων αλλά και της αγγλομάθειάς τους ήταν μια πρόκληση για εμένα για να επιδείξω τις ικανότητές μου και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και των απαιτήσεων του συνεδρίου. Κάθε διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτεί υψηλό επίπεδο γνωστικών, κοινωνικών και γλωσσικών ικανοτήτων για την μεγιστοποίηση της συμμετοχής και της αποτελεσματικότητας κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Θέλω να πιστεύω ότι η Ελληνική αποστολή μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στις παραπάνω απαιτήσεις δείχνοντας στο εξωτερικό την ύπαρξη αυτών των ικανοτήτων. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έκανα αυτό το ταξίδι με αυτά τα παιδιά και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε σύντομα. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ε.Κ.Ν. Ελλάδος για τον συντονισμό της αποστολής καθώς και τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μου για την απαράμιλληυποστήριξή τους. Θα ήθελα να ευχηθώ στην επόμενη γενιά μαθητών να ασχοληθούν και να συμμετάσχουν σε δράσεις του Ε.Κ.Ν και να επιλεγούν και αυτοί για να στελεχώσουν αποστολές στο εξωτερικό».

Εκ μέρους του σχολείου μας εκφράζουμε και δημόσια τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Αθανάσιο Καραγεώργο και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και πολλές άλλες διακρίσεις. Από τη μεριά μας  θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην συγκεκριμένη διοργάνωση εμψυχώνοντας και παροτρύνοντας και άλλους μαθητές και μαθήτριες να καλλιεργούν την αγάπη τους για την αγγλική γλώσσα και να λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχες δραστηριότητες και προγράμματα.  

Η Διευθύντρια                                                                   Η υπεύθυνη καθηγήτρια      

Μαριάννα Αποστόλου ΠΕ05                                              Ευαγγελία Γκάγκα ΠΕ06            

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *