Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο εορτασμός του φετινού θέματος συνδέεται με την 20η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2003 και  φέρει τον γενικό τίτλο:

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

Οι δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού φέτος αφορούν αφορά πρακτικές και δεξιότητες οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και εξασκούνται ακόμη και σήμερα. Πρόκειται ουσιαστικά για την «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» η οποία -σύμφωνα με τον ορισμό της- αναφέρεται σε παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγόνους μας, όπως προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες, κοινωνικές πρακτικές, γιορτές και τελετές, γνώσεις και πρακτικές που σχετίζονται με τη φύση και το σύμπαν ή γνώσεις και τεχνικές για δημιουργία χειροποίητων κατασκευών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων διοργανώνει στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων τις ακόλουθες τρεις δράσεις

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ώρα 6μ.μ. «Μετεωρίτικες Νότες»από το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων «Ιωάννης Δαμασκηνός» με Πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Γ. Δημητρίου.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ώρα  .μ.Ο ήλιος επαντρεύτηκεκαι πήρε το φεγγάρι” Παραμύθια για ενήλικες με την αφηγήτρια Ευαγγελία Τατάγια.

Κυριακή  24 Σεπτεμβρίου ώρα  .μ.Παραμυθολαλιές” με την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη. 

Για παιδιά (άνω των 5 ετών) και ενήλικες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Τηλ.: 2431076647

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *