Επιτυχημένη η εκδήλωση αφιέρωμα για το Γαρδίκι

Αφιερωμένο στους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έζησαν και δημιούργησαν στο Γαρδίκι είναι το όμορφο ντοκιμαντέρ της κυρίας Βαγγελιώς Μπουντούρη με τίτλο «Γαρδίκι: Η διαδρομή-οι άνθρωποι-εποχές» που παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ, θα τιμήσουμε και θα θυμηθούμε με εικόνες, ήχους και λόγους από το παρελθόν, τους ανθρώπους που έζησαν και πρόσφεραν στο χωριό, ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να φτάσει το Γαρδίκι στη σημερινή του μορφή και να το καμαρώνουμε όλοι. Ξεκίνησε  από τον ιερέα του χωριού, τον δάσκαλο, τον γραμματέα, τον αγροφύλακα, τον δασοφύλακα και έφτασε  μέχρι τους προέδρους του χωριού από το 1960 μέχρι και σήμερα. Το ντοκιμαντέρ επιπλεον ήταν μια προσωπική εργασία της Μπουντούρη εδώ και 2-3 χρόνια και περιλαμβάνει υλικό που βρήκε από το αρχείο του πατέρα της και την βοήθησε  τόσο ο Στέλιος Καραγιώργος από το Μουσείο Τσιτσάνη όσο και οι συγγενείς των ανθρώπων στους οποίους αναφέρεται το ντοκιμαντέρ».


Κεντρικός ομιλητής στην ε
κδήλωση ήταν ο γνωστός λαογράφος και ερευνητής της παράδοσης κ. Σωτήρης Γοργογέτας που σημείωσε: «Το Γαρδίκι έχει μεγάλη ιστορία και στην ομιλία μου θα ξεκινήσω από τα προϊστορικά χρόνια και τον Βασιλιά Αθάμα που ήρθε στην περιοχή Ασπροποτάμου το 1280 π.Χ.και έφτιαξε το βασίλειο των Αθαμάνων για χίλια χρόνια και μετά πάμε στα 1330 όπου σε σιγίλλιοτου Πατριάρχη και του Αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται σε έγγραφα το μοναστήρι του Γαρδικίου ως η άσπρη εκκλησία στον Ασπροπόταμο και λεγόταν έτσι γιατί ήταν χτισμένη από λευκό τιτανίτη. Στα 1600 κατά την πρώτη επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου οι Τούρκοι κατέπνιξαν την επανάσταση, έφτασαν μέχρι αυτό το μοναστήρι και το έκαψαν. Θα αναφερθώ επίσης στο 1700 όταν οι Τούρκοι ήρθαν στο χωριό και σκότωσαν την ημέρα των Χριστουγέννων τον κλεφταρματωλό Παύλο Μεϊντάνη, στο 1854 όταν ο αρματωλός Καταραχιάς σκότωσε τον Σεμόμπεη στα «Κριθαράκια», σε κάποια ιστορικά στοιχεία από την μεγάλη απογραφή των Τούρκων το 1454-55 όπου αναφέρεται το Γαρδίκι ως Γκαρδίκι και Βλαχογαρδίκι όπως και στο 1881 που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία και το Γαρδίκι και γίνεται ο πρώτος Δήμος Αθαμάνων με πρωτεύουσα το Γαρδίκι και τα χωριά Τζούρτζια, Μουτσιάρα, Καμνάι, Δέση και Τυφλοσέλι».

 Την  εκδήλωση παρουσίασε  η ηθοποιός κα Πλουσία Φαράκη που δάνεισε και την φωνή της στο ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ντίνος Μπάρδας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κα Νικολέτα Μπρουζούκη, ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Μιχάλης Λάππας, ο ιερέας Βασίλειος Μπούκης, ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Πολιτευτής κ. Κωνσταντίνος Πατέρας και ο Πρόεδρος της κοινότητας Γαρδικίου κ. Άρης Αλεξίου.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.